Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Šifra mistra Leonarda… jak přežít současný pád akciových trhů

31.05.2006 10:32
Autor: Roman Koděra, Patria Finance

Nejlepší generálové jsou ti, kteří při ústupu ztratí nejméně mužů a nepřítel je nedonutí ke kapitulaci, tak zní staré vojenské pořekadlo. To samé se dá říci o investorech, kteří se snaží uchránit své zisky a minimalizovat ztráty při současném globálním výprodeji na kapitálových trzích.

Trhy padají od New Yorku přes Mumbai až po San Paulo a investiční manažeři vybírají strategie jako „krátké prodeje“ indexových košů akcií z rozvíjejících se trhů. Naproti tomu nakupují americké státní dluhopisy a investují do akcií společností, jenž vyrábějí potraviny jako například Persey Co. a Kellogg Co., čímž se snaží uchránit hodnotu jim svěřeného kapitálu. Podle hlavního investičního stratéga newyorské Citigroup, Clarka Wintera, se investoři chtějí dostat z těchto spekulativních a překoupených trhů a chtějí nižší míru rizika. Index Morgan Stanley Capital International Emerging Markets klesl o 13 % od 8.května, kdy se dostal na svoji rekordní hodnotu. Na vyspělých trzích index Dow Jones Stoxx 600 v Evropě ztratil 6 % poté, co 9. května dosáhl 5letého maxima. Také japonský index Nikkei 225 odevzdal 7,6 %.

Americké akcie se s celkovými výprodeji vypořádaly nejlépe, když index S&P klesl o 3,4 % od 5. května, kdy zaznamenal nejvyšší hodnotu indexu za posledních pět let. Nejvíce výprodeje zasáhly Turecko, Brazílii a Indii, kde tamní indexy ztratily 25 %, resp. 15% a 15 % v dolarovém vyjádření od vrcholu rozvíjejících se trhů. Všechny tři indexy za rok získaly 80 a více procent a byly to právě tyto indexy, které ovládly rozvíjející se trhy.

Globální stratég Chen Zhao z BCA Research z Montrealu doporučuje defenzivní strategii, přestože očekává pokračování růstu globálních akcií. Pozastavení „býčího trendu“ se typicky převádí do 10% až 20% poklesu indexu S&P, trvajícího od jednoho do třech měsíců. Současný pokles podle něj může trvat tak dlouho dokud se trh nepřizpůsobí předpokládanému zpomalení růstu světové ekonomiky, spuštěného zvyšováním úrokových sazeb a růstem cen surovin a poklesem poptávky ve stavebnictví. Pro ty investory, kteří chtějí držet akcie, doporučuje Chen investice do S&P 500, FTSE 100 a do švýcarského indexu nežli do japonského, kanadského nebo švédského indexu. Toto umístění kapitálu odůvodňuje tím, že Spojené státy, Velká Británie a Švýcarsko jsou méně závislé na celosvětovém růstu než ostatní. Z titulů, které by tak měly najít místo v tomto defensivním portfoliu, doporučuje výrobce zboží denní spotřeby- výrobce potravin, nápojů, tabákových výrobků a výrobků osobní péče. Naopak doporučuje „krátké“ prodeje společností zpracovávající suroviny. „Krátké“ prodeje investoři provádějí v očekávání, že půjčený majetek dokoupí za nižší cenu. Chan doporučuje držet rozvíjející se trhy, protože hedžové fondy prodávají futures kontrakty koše kovů, které je mohou uchránit před dalšími poklesy.

Ačkoliv americké akcie klesaly nejméně, nedá se podle Michaela Belkina z Belkin Ltd. vyloučit další pokles. Jeho společnost využívá kvantitativních modelů na předpověď pohybu trhu. Belkin doporučuje prodávat kdykoliv je na trhu patrný zájem kupovat. Podle jeho odhadů index S&P ještě klesne o 14 %, než se opět obrátí k růstu. Také pro evropské trhy nevěstí nic dobrého, když hovoří o možném poklesu o 24 %. Jeho tipem pro investici jsou akcie čokoládoven,výrobců konfekce a pivovarů ( Hershey, Kellogg, Ansheuser-Busch).
Z amerických průmyslových skupin vybírá energetiky, zdravotní péči, výrobce běžného spotřebitelského zboží a finanční sektor. Belkin, ale varuje, že tyto skupiny zaznamenají lepší výsledek než index S&P 500, nikoliv že jejich akcie budou růst. Jako nejlepší investici doporučuje americké, německé a japonské dluhopisy, naopak se podle jeho slov vyplatí spekulovat na pokles akciových indexů těchto zemí, protože budou paralyzovány odlivem hotovosti z akcií do dluhopisů.


Váš názor
  • zeptejte se ...
    31.05.2006 17:32

    puchejře. Ten ví všechno nejlíp ! Ten dokonce už dneska ví, kolik procent ve volbách bude mít ČSSD nad ODS.
    MartinFX
  • matrix
    31.05.2006 11:35

    Na vsetkych trhoch ide o velke prachy. Vzdy sa popisuje co sa akoze deje na trhoch. Odkial bereme istotu, ze ti analytici nam hovoria pravdu. Nikto nikomu neda nic zadarmo a neviem preco by to mali byt analytici. Skor si myslim, ze vzdy hovoria nieco, co uz davno nemaju v planoch. Mojou skusenostou je, ze ked analytici hovoria ako nieco super stupa, ake su tam zisky tak to je pre mna cas cakat korekciu.
    Rado
    • ...
      31.05.2006 15:46

      Peníze jsou jako voda a tečou i do kopce, pokud mají dostatečnou setrvačnost. Když dojde moment hybnosti, začnou odtékat. Tečou do jiných komodit, které zrovna přinášejí vyšší zisky (zlato, nafta, jiné suroviny-viz trh kovů). Až tam budou s hybností v koncích potečou opět do akcií, které se dostanou mezitím do ďolíku. Kdy to bude? Doufám, že brzy.
      lime
      • ...
        01.06.2006 18:19

        S tím momentem hybnosti je to komplikovanější. Kdyby to fungovalo jako kyvadlo, poznali bychom závěr růstu snadno podle postupného zpomalování. Místo toho obvykle koncem trendu někdo zapne forsáž a kurz vyletí prudce nahoru, neb (jak praví jeden kolega) "davy sa idů zlázniť". Zřejmě díky těmto nákupům s křížkem po funuse dostává naše kyvadlo ztracenou energii, jinak by kmitalo tlumenými kmity. A to by byla škoda. Jen ať nám to kmitá ještě hodně dlouho.:-)
        Jirka
  • Souhlasím.
    31.05.2006 11:27

    Pěkný článek, který nám nastiňuje, že nelze stále počítat jen s růstem. Investoři ve světě jsou už hodně nervózní a myslím, že budou prodávat - tak jak je ve článku psáno: "kdykoliv je na trhu patrný zájem kupovat".
    Smith
  • Není čas investovat do drahých kovů, např zlata?
    31.05.2006 11:04

    Dobrý den, dostal se mi do rukou článek, kde autor tvrdí, že je neodvratný pád dolaru, díky americkému dluhu a hrozící válce o zdroje energie, a že proto pád akciových trhů bude nutně pokračovat a je na čase investovat do fyzických komodit např. zlata. Článek s mi zdál trochu histerický, ale nemyslíte, že investice do zlata by se v současné situaci vyplatila?
    Alena Pechanová
    • Investice - zlaté pravidlo tří
      31.05.2006 18:59

      Tím se řídili finančníci (hlavně židé) už v 17=tém století. Soustředění se na jedinou komoditu sebou vždy nese obrovské riziko. Investice do zlata rozhodně není investicí pro laika. Zlato se nese na celkem pravidleném cyklu a ten cyklus je nerušován jen málo válkami a o něco více novými trhy. Výše zmiňovaný růst podle mě hned tak neskončí protože souvisí s masivním nákum zlata u investorů z Číny. Na druhou stranu dříve nebo později dojde k nasycení a k pádu odhad tohoto momentu skutečně není pro laiky. Stříbro má podobný charakter ale na rozdíl od zlata ta výkovová amplituda je jen minimální. Je vhodnější pro uložení v době nejistoty protože případné pády jsou nalinkaté ve srovnání se zlatem. Dnes dlouhodobě nejzajímavější je investice do diamantů ale ta likvidita. Ty peníze jsou nejlépe uložené snad nejstabilněji rostou ale zpětný odprodej na trhu to je martírium. Doporučuji kombinaci do tří: Do financí - akcie, depozita, obligace (rovným dílem) Do majetku - pozemky, umění (tady dávám přednost numismatice je likvidnější a nepodléhá tolik módě) a diamanty opět rovným dílem Do podnikání. Pouze touto diverzifikací se zbavujete rizika. Ale jsou to kecy jako cokoliv jiného.
      • díky
        05.06.2006 10:49

        poslední věta mě rozesmála. Měl jsem svého času kolegu,který dával dohromady podklady pro výroční zprávu. Vždycky musel napsat i výhled na další půlrok i rok. Pamatuji si,že když to dopsal tak to vždy komentoval slovy:" šedá teorie, zelený strom života".
        Dave
    • Nespěchejte
      31.05.2006 12:44

      Zlato, stříbro a řada dalších drahých kovů prošla poměrně nedávno silným akcelerovaným růstem a nyní si odbývají korekci. U stříbra bych ji viděl na delší dobu, zlato doporučuji sledovat. Návrat k růstu může přijít brzy. USD by měl spíš korigovat pád. Uvidíme, zda ta korekce přejde v růst nebo ne. Krátkodobě bych dolar spíše nakupoval, ale na delší investici bych ho nedoporučoval. Sám jsem v rozporu s doporučením v článku nakoupil akcie zpracovatele suroviny: mědi. Delší dobu jeho akcie oslabovaly kvůli stoupajícím nákladům na surovinu a posilujícímu kanadskému dolaru proti USD, protože má polovinu kapacit v Kanadě. Měď i CAD nyní čeká korekce růstu a firma má před sezónou nejlepšího odbytu. A zatím se má předpověď potvrzuje.:-) Nezávidím investorům, kteří se za této situace snaží umístit velké peníze na trh. Doba přeje menším dravým traderům a stock pickingu.
      Jirka
    • 31.05.2006 11:12

      každá investice sebou přináší určité riziko, nikdo nedokáže předpovědět, kam se trh pohne...válka, energetický kolaps....u zlata to platí taktéž....snad nemovitosti? kdoví...i když s menším výnosem...
      pavel
  • :-)))
    31.05.2006 10:55

    To je sice hezký soupis událostí, ale fakta nikde?! To co se na trzích děje vidím taky, nejsem slepý, ale příčinu oněch "výprodejů" by bylo dobrá popsat! To že Amerika klesá je sice hezké, ale proč klesá a bere sebou Evropu? Proč? Jsou tam špatné výsledky firem, špatná makro a mikro čísla? Či co tedy? Tohle napište. Popsat, že trh klesá umím i já a to se tímhle neživím.
    Jan Sladký Kozina
    • to je jasne proc
      01.06.2006 15:31

      Protoze vsichni si pujcovali v Japonsku (0procent urkoy a fakticka navaznost na dolar) a investovali v Cine, Indii, BRazilii... No a ted se bojej co se stane az uroky v Japonsku pujdou na dejme tomu 2-3procenta at nezeru.
      Lukas
    • Soupis udalosti
      31.05.2006 16:30

      Chlape nebud naivni, ze akciovy trh musi nezbytne klesat nebo rust z konkretniho duvodu. Nikdo ze zminovanych komentatoru, ani pan Kodera, ti nazor nevnucuje, jen dava mozne vysvetleni, proc tomu tak muze byt. Nikdo nema patent na moudrost. Trh jde dolu, protoze zrovna chce jit dolu. Nezbyva nez s tim nebojovat.
      Biker
    • ...
      31.05.2006 11:50

      Proč to bere sebou Evropu? to jako myslíš vážně? ... tobě asi nikdy nic neříkal pojem psychologie.... tzn. pokud jde do kytek trh v nejsilnější světový ekonomice, tak půjdou do kytek všechny trhy bez ohledu na fundamentální hodnotu... asi tak... prostě psychologickej efekt ... se někdy koukni na intraday graf DAXu hlavně po otevření ameriky a srovnávej ... Němci obchodují výhradně podle ameriky, aneb bez ameriky ani ránu....
      alarik
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data