Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Český rychlík: hrubý domácí produkt roste o 7,4 procenta

Český rychlík: hrubý domácí produkt roste o 7,4 procenta

09.06.2006 9:35
Autor: David Marek

(Komentář doplněn)
Hrubý domácí produkt se v 1. čtvrtletí meziročně zvýšil o 7,4 procent po růstu o 6,9 procenta na konci loňského roku. Český rychlík už více než tři roky neustále zrychluje (doufejme, že ho nepotká stejný osud jako začátky Pendolina). K příznivému vývoji zahraničního obchodu se letos přidaly rychlejší růst spotřeby domácností a výrazné zvýšení investiční aktivity. Skutečnost, že se hospodářský růst opírá o více pilířů než dříve, je možná významnější, než dynamika celkového HDP.

Nutnost revizí se dá pochopit, ale nikdy nekončící boj s nimi je vyčerpávající. I tentokrát se hnula snad všechna možná čísla, včetně deflátorů, a nezbývá než se na hodiny a dny ponořit do ekonometrické magie a prakticky od píky postavit všechny modely související s HDP. Statistika někdy tak trochu připomíná stavění hladové zdi.

Ale zpátky k aktuálním číslům. Za další zrychlení hospodářského růstu vděčíme domácí poptávce, která se dočkala oživení ve všech svých hlavních složkách. Hrubá tvorba fixního kapitálu se meziročně zvýšila o 7,1 procenta, což je dva roky nevídaný kvapík. Hlavní podíly na tvorbě fixního kapitálu mají jako obvykle pořizování strojů, výrobních zařízení a výstavba budov. Tentokrát vypomohlo také pořizování dopravních prostředků, jež bylo o 22 procent vyšší než před rokem. Ovšem ještě výrazněji k růstu HDP přispělo velmi vysoký nárůst zásob. Změna zásob se podílela na zvýšení HDP téměř třetinou. Hodnocení této skutečnosti je vždy ambivalentní. Buď se firmy připravují na expanzi domácí či zahraniční poptávky, nebo se jim nahromadily zásoby hotových výrobků, pro něž nedokázaly nalézt odbyt. Pravdou je, že loňská tvorba zásoba byla velmi nízká a vývoj v 1. čtvrtletí letošního roku by mohl znamenat jistou korekci.

Spotřební výdaje domácností se reálně zvýšily o 3,4 procenta a za vyšším tempem růstu bychom museli jít historií až do roku 2003. Maloobchodní tržby a výnosy nepřímých daní ovšem leccos naznačovaly. Zvýšení průměrné mzdy téměř o sedm procent, příznivý vývoj celkové zaměstnanosti (1,7 procenta dle VŠPS; 0,3 procent dle národních účtů) a další úvěrová expanze již zvýšily pravděpodobnost rychlejšího utrácení dále směrem k jistotě. A přesto akcelerující poptávka nevyvolává obavy z inflace. Důvod je jednoduchý, zvýšení poptávky nepřesahuje rostoucí produkční možnosti.

Čistý export opět zřetelně vylepšil obchod se zbožím. Vývoz zboží meziročně reálně stoupl o 19,9 procenta, dovoz o 17,1 procenta. V oblasti služeb se potvrdily indicie, které přinášela platební bilance. Vývoz služeb klesl o 3,3 procenta, dovoz naopak vzrostl o 1,8 procenta.

Z hlediska jednotlivých odvětví české ekonomiky k růstu HDP nejvýrazněji přispěl zpracovatelský průmysl, kterému lze připsat zhruba 80procentní podíl na růstu hrubé přidané hodnoty. V souvislosti s tím došlo k dalšímu zvýšení koncentrace české ekonomiky, jak lze spočítat pomocí Herfindahlova indexu. Podobné svědectví vydává také měření koncentrace v rámci vývozu či průmyslové výroby.

Produktivita práce, spočítaná z dat obsažených v národních účtech, meziročně stoupla o 7,1 procenta. Nejvíce v obchodu (+21 procent), zpracovatelském průmyslu (+17,5 procenta) a finančním sektoru (+10,2 procenta). Naopak v rybolovu, stavebnictví, veřejných a sociálních službách, pohostinství, ubytování a dopravě, produktivita práce klesla. Celkové jednotkové mzdové náklady meziročně klesly o 1,5 procenta, tedy stejně jako v loňském roce.

Zbývá porovnání výkonnosti české ekonomiky v mezinárodním kontextu. Ve střední Evropě rychleji rostoucí hospodářství nenalezneme. Nejblíže je Slovensko s růstem HDP o 6,3 procenta. Vyšší dynamiku nadále vykazují pobaltské země (Litva 8,8 procenta, Estonsko 11,6 procenta). Eurozóna dokázala svůj výkon v 1. čtvrtletí zvýšit pouze o 1,9 procenta. Nad třemi procenty se pohybuje růst HDP v USA, Japonsku a Kanadě. Těsně pod touto laťkou zůstala Austrálie. Primát mezi velkými světovými ekonomikami patří i nadále Číně, která v 1. čtvrtletí zvýšila svůj HDP o 10,2 procenta.

Za celý letošní rok očekáváme růst HDP v ČR o 6,5 procenta.


Váš názor
  • Neco tu smrdi
    18.06.2006 16:29

    Rust 8% ale silnice horsi nez v rozvojovych zemich a to jeste kazdorocni zadluzovani jak statu tak obcanu.Tak ze HDP roste,ale my z toho mame jen dluhy.Tak to radsi rust o 2% ale normalnim standartnim zpusobem ane tim,ze odiram ceske podnikatele na ukor zahranicnich.
    Mirek
  • on to zase uhodl
    09.06.2006 16:27

    všimli jste si, že to číslo kolik to bude dělat zaznělo už předem před dvěma týdny ... jestlipak si ještě vzpomenete kdo ho řekl???
    pepa
  • Investice v Chorvatsku
    09.06.2006 12:39

    Chtěl bych investovat do akcií nebo nemovitostí v Chorvatsku. Děláte to v Patrii?
    mirek
  • Tentokrát vypomohlo také pořizování dopravních prostředků, jež bylo o 22 procent vyšší než před rokem ...
    09.06.2006 11:02

    ... nekupovali se nejaky letadla v CSA? mam pocit ze jo, takze nam LuftJarda asi stihl zvysit DPH, za pulmiliardovou sekeru, no neber to :-)
    tomas
  • HDP
    09.06.2006 9:47

    A pak že vláda ČSSD stála za houby a Slovensko náš vzor.
    Paulino
    • Sobotka se může učit
      09.06.2006 12:30

      Slovenské MF je nejlépe řízeným úřadem v Evropě V rámci mezinárodního měření výkonnosti organizací dosáhl úřad ministra Ivana Miklóše tak vysoko, jako dosud žádný úřad v Evropě. Podle všeho je slovenské ministerstvo financí nejefektivnějším ministerstvem na kontinentě. Jako první evropská instituce centrální státní správy získalo prestižní ocenění za řízení jakosti Recognised for Excellence
      aaa
      • Mezinárodní měření výkonnosti organizací :-)))
        09.06.2006 13:00

        Nechci Vám brát iluze (osobně jsem zažil "hodnocení" podobnými společnostmi), ale o objektivnosti výsledků si nedělejte žádné iluze (nemluvě o objektivnosti předkládaných podkladů, že :-) ...
        PaulC
    • :o)
      09.06.2006 9:59

      jsem zvědavej, jakej bude růst za pár let, až současným investorům skončej daňový prázdniny a odtáhnou někam dál na východ... ale za to pak ponese odpovědnost samozřejmě vláda nová... :o)
      Aki
      • růst
        09.06.2006 10:04

        To by bylo jako lepší, ty investory tady nemít a mít růst 2,5%????
        kkk
        • *
          23.06.2006 8:36

          ...a mit nezaměstnanost 15% jako na Slovensku
          bbb
        • tak jsem to nemyslel...
          09.06.2006 10:19

          on není až takovej problém sem ty investory přitáhnout, když jim nabízíme takovýhle podmínky... horší je je tady potom udržet, až jim přestanou platit všechny výhody...
          Aki
          • :-)
            09.06.2006 11:00

            A teď si představte, že se najdou země, které jim nabídnou ještě větší pobídky (viz. např. náš "vzor" dle některých teoretiků Slovensko :-) a investora (jednoho z příliš jablk v jednom košíku :-) přetáhnou na své území (viz. např. KIA ...). V principu máte samozřejmě pravdu, že v opravdu, ale opravdu :-) tržním prostředí (na celičkém světě :-), kde žádný stát neuplatňuje žádné bariéry ani výhody by se žádné investiční pobídky dávat neměly. My ale jaksi nežijeme na izolovaném ostrově, že :-)
            PaulC
            • :o)
              09.06.2006 11:12

              je mi jasný, že bez investičních pobídek to nejde, ale je to vyloženě ubíjení podnikatelů domácích, který nedostanou ani prd, ačkoliv do kasy odváděj daně poctivě třeba už řadu let... to mi přijde drobátko nefér... měli by mít aspoň stejnou dotaci na vytvoření jednoho pracovního místa... kdyby mi dal Paroubek pár set tisíc na hlavu, tak v pohodě pár dalších lidí zaměstnám... ;o)
              Aki
              • Tak i tak
                09.06.2006 11:41

                Z části máte pravdu. Je to ale složitější - tím, že zde vyroste na zelené louce podnik (konkurenceschopné firmy ve světě), který zaměstná našince, umožní mu mj. spotřebovat své prostředky i za výrobky firmy jiného našince (např. Vás, že :-). Čili nepřímo podpoří i Vás (můžete samozřejmě namítnout, že to bylo i z části Vámi odvedených prostředků na daních, ale k tomu se dá namítnout také, že tyto prostředky by skončily např. u úplně stejných lidí jako podpora v nezaměstnannosti ...). Máte pravdu, že čistá hra to není, ale uvědomte si, že náš státeček to nezmění (ani v rámci EU, natož ve světě). Proto jsem také pro postupné snižování daní tak, aby přerozdělování bylo co nejmenší (uvědomte si ale, že výběr daní je pro rozumné fungování státu nutný).
                PaulC
                • Perfidní výše daní v ČR
                  12.06.2006 11:38

                  Vážený pane kolego, opravdu děkuju za poučenou diskusi, což je osvěžením po urážlivě hloupých volebních diskusích. Nicméně mne zaráží, s jakou lehkostí i odborníci mluví o daních a jejich výši, ba dokonce na to vytvářejí ukazatele typu "složená daňová kvóta". V těchto ukazatelích pak s nedbalostí odborníků říkají strašlivé ekonomické nesmysly. Prosím, počítejte se mnou. Jsem majitelem nějakého "sročka" a mám hrubý zisk 1 mil. Kč. Z toho odvedu 26%, tedy mi zůstane ve firmě 740 000 Kč. Pokud tuto částku převedu do vlastní kapsy, zaplatím dalších 15%, tedy mi zbývá 629 000 Kč. Jdu pak do obchodu, kde v průměru zaplatím cca 20% (dle spotřebního koše), tedy mi zbývá 503 200 Kč. Z toho mi dalších cca 10% uberou nejrůznější daně a poplatky, které jsou dnes téměř neuhlídatelné (několik poplatků na auto, na nemovitosti atd), tedy při optimistickém pohledu mi zvývá cca 452 880 Kč. V procentuálním vyjádření jde tedy o cca o 55-ti% zdanění. A to jsem ještě optimista. Pokud vyjdu z předpokladů prezentovaných Miltonem Friedmanem, který předpokládá, že nejhorší způsob utrácení peněz je utrácení peněz cizích pro cizí potřeby (to jest státní utrácení), pak je vidět, že více než polovina vygenerovaných peněz v tomto státě je utracena nesmyslně (Gripeny, transportéry...) a z toho je část je přímo rozkradena (vidím na vlastní oči). Tato skutečnost je pak podle mého názoru nejen ekonomickým problémem, ale i problémem sociálním, protože systematicky vytváří třídu (úmyslně používám marxistický termín) lidí živících se nečestným a neefektivním způsobem, přičemž tento způsob se neustále snaží rozšírit, jednak usurpací ekonomické a politické moci, jednak degenerací obyvatelstva a jeho výchovou k závislosti na bujícím státu. Historicky pak docházíte k názoru, že se opět sociálním uspořádáním vracíme do společností neuznávajících svobodu individua, přičem svoboda individua je naopak podmínkou dlouhodobého vývoje. Čili celá "levicová" politika není nic jiného, než vědomý návrat do středověkého uspořádání. Přiznám se, že celospolečenský recept moc nemám, snad by to bylo řešitelné podporou vzdělání a vůbec myšlení tak, aby průměrný občan nevěřil vědomým lžím, které k němu různí "odborníci" a politici prostřednicvím médií šíří. Já sám trvám na tom, že jsem na politicích a hlavně jejich systémech nezávislý a jsem schopen se uživit i bez jejich systémů. Bohužel se neustále snaží mi odebrat pokud možno 100 % mých peněz. Z tohoto hlediska pak možno kladně hodnotit i šedou zónu. Ta ovšem vede zase k jinému způsobu degenerace společnosti. Už jsem toho napovídal, dost, takže Vás zdravím a pokud budete mít chuť mi k tomu něco říci, budu rád za Váš názor. Tomáš Hrabě
                  • Děkuji za příspěvek, kterých je zde bohužel málo,
                    19.06.2006 16:55

                    ve skutečnosti je to jestě o něco horší, protože po odečtení těch 15 %, musíte ještě připočítat sociální a zdravotní pojištění, jako další skrytou formu zdanění, takže se dostáváte hluboko pod 50 %. Jednou jsem to přesně počítal a zjistil jsem, že z jedné koruny po všem co lze napočítat Vám zůstane 20 haléřů.
                    orada poisson
                  • Velmi trefně vystiženo
                    13.06.2006 13:57

                    ... Zejména druhá část o sociálním dopadu vysokého přerozdělování. Takový stav opravdu devastuje morálku lidí. Systém je nastaven tak, že téměř nelze zbohatnout tím, že je jedinec užitečný, ale pouze cestou klientelismu a korupce, tj. příslušností k oné třídě. Zpětně to pak vyvolává nevraživost ke všem, kteří bohatnou. Toho se systém opět snaží využít ve svůj prospěch pomocí demagogie a lží, dokonce už kvůli tomu musí měnit původní významy důležitých slov. Solidarita už není dobrovolné odevzdání z vlastního těm potřebným, ale prý násilné přerozdělení. Bohatí náhle nejsou ti, kteří mají mnoho majetku, ale prý ti, kteří hodně vydělávají. Podobné překrucování akceptují i média a dokonce i opozice. A jsme v začarovaném kruhu. Přetvářka povede k pozoruhodné výměně pozic v politice. Největším vykořisťovatelem pracujících už dávno není kapitalista, ale levicí vedený stát. Nejlepším zastáncem pracujících jsou teď ty politické síly, které chtějí omezit vysoké přerozdělování. Bude dlouho trvat, než si to pracující uvědomí, protože mnozí podlehli neuvěřitelné demagogické masáži o tom, že obludné daně jsou vlastně v jejich prospěch. Buďto si to pracující včas uvědomí, nebo čeká naši krásnou zem další vlna odlivu elity.
                    Dušan Dobeš
                    • Ještě doplatíte
                      20.06.2006 11:40

                      ...a to si ještě představte, že byste tu svou "dividendu" propil v alkoholu, nebo natankoval do automobilu, jinými slovy, připočtěte ještě spotřební daň, a... Sám si na ten výpočet netroufám, ale můj daňový poradce se zastavil někde u 105 procent.
                      Jan Pekař
                  • .
                    13.06.2006 8:19

                    Den daňové svobody letos prý vychází na dnešek - 13.6.2006
                    PaulC
                  • Je to tak
                    12.06.2006 14:01

                    A tento fakt odráží tzv. den daňové svobody, který u nás vychází za polovinou roku.
                    PaulC
        • snad
          09.06.2006 10:15

          to dopadne dobře. Jen se trochu bojím, abychom potom nezažili hypoglykemický šok... :-)
          mgns
    • A co dluhy?
      09.06.2006 9:57

      Paroubku, ty jsi fakt všude. Nezapomeň se ozvat, až se bude psát o zadlužení. Růst HDP na dluh, který nezaplatí ani vnuci, to je fakt úžasný. a mimochodem, třeba Estonsko má růst přes 11 %.
      Jirka
      • Paroubek - Stát dluhy nemusí splácet !!
        09.06.2006 12:33

        Tak to jasně a zřetelně přeci Paroubek oznámil v Posledním duelu s Jílkovou na Primě ??!!
        aaa
      • Na Estonsku je ale zajímavé něco dalšího:
        09.06.2006 12:00

        Oni tam totiž už mají léta letoucí měnu navázanou původně na EUR a posléze na EUR pevným kurzem. Mějí skoro desetinásobný růst HDP proti EURozóně. A jsou vlastně taky jakoby EURozóna. Takže je to zářný příklad toho, že není potřeba, aby v důsledku růstu ekonomiky měna posilovala jako u nás. Výsledkem je podstatně férovější prostředí: Např. když u nás mzda vzroste o 5% a Kč/EUR taky o 5%, tak se řekne, že mzdy rostly o 5%. V Estonsku ve stejné situaci vzrostou o 10%. Dále dovozci i vývozci zboží mají stabilní prostředí. Prostě to jde, když se chce. Jediný, kdo na tom nevydělává jsou banky, ty mění místní měnu na EUR za středový kurs +/- desetiny %, platí se fakticky jen za práci úředníka, ne za směnu měn.
        Cluseau
      • Vládní spotřeba
        09.06.2006 10:15

        Jestli si pamatuju statistiku, tak vládní spotřeba oproti stejnému období vloni poklesla. Takže tenhle růst není tažený zadlužováním.
        Pavel
        • dluh...
          09.06.2006 10:53

          To, že se tempo zadlužování snižuje, neznamená, že se stále nezvyšuje výše dluhu!
          oddTom
      • zadlužení
        09.06.2006 10:06

        Podívej se na státy kolem, jaké mají zadlužení. Tam to budou splácet asi až do 5 kolene. Chytráku.
        kkk
        • 09.06.2006 10:18

          státní dluh se nesplácí, jen ůroky....s tím se prostě žije
          pavel
          • haha
            09.06.2006 14:13

            Kam na to chodíte, že se státní dluh nesplácí?? Samozřejmě, že se musí splatit. Dluhopisy musí eminent po dohodnuté době odkoupit. Je pak jedno, jestli si na odkup opět půjčí nebo peníze získá jinak.
            Dušan
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m