Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Střední Evropa: Přehled důležitých akciových zpráv - průběžně doplňováno

21.06.2006 10:48
Autor: KBC/Patria

MOL: Sinopec vyhrál tendr na Udmurtneft
TNK-BP se domluvila na prodeji Udmurtneftu státní společnosti China Petroleum & Chemical Corp. (Sinopec). TNK-BP nezveřejnila cenu transakce.

Před několika dny se v ruském tisku objevila zpráva, že Gazprom by se tendru mohl účastnit společně s MOL. Nicméně Gazpromu se zdála cena přesahující 3 mld. USD příliš vysoká, zatímco MOL považoval cenu 3-4 mld. USD za rozumnou. Rozdíly v ocenění tak vedly ke zpoždění společné nabídky. Kreml navíc podporoval spíše čínskou společnost než MOL.

Reuters informoval, že místní ruští makléři prohlašovali, že pokud bude cena vyšší než 2,5 mld. USD, bude pak Udmurtneft oceněn na více než ruský průměr 4 USD za barel zásob. To značí, že mají velké pochybnosti o udávané 1 mld. barelů zásob surové ropy Udmurtneftu. Proto se domníváme, že tato zpráva neznamená pouze ztracenou příležitost pro MOL, ale také výrazně zvýšila rizikový faktor.

Ne zcela nezávisle na této zprávě navštíví Maďarsko zástupce generálního ředitele Gazpromu, Alexander Medvěděv, aby některé záležitosti probral přímo s MOL. Nejdůležitější část těchto jednání se bude týkat investic do plynových zásobníků a přepravních aktiv v Maďarsku. I když nemáme žádné podrobnosti týkající se těchto plánů, dokážeme si představit, že MOL bude požadovat přístup k upstream aktivům výměnou za svou účast.

I nadále doporučujeme Koupit MOL a cílovou cenu 27 223 HUF.

Polsko: Stoupající květnová průmyslová produkce
Průmyslová produkce v květnu meziročně vzrostla o výjimečných 19,1 % (zejména díky dobrým výsledkům ve výrobě) a překonala tak i ty nejoptimističtější odhady a rozbila všechny zbývající naděje na další monetární uvolnění. Dvěma největšími přispěvateli k tomuto nárůstu byli výroba spotřební elektroniky, která meziročně vzrostla o 70 %, a výroba aut, meziročně o více než 40 %. Oba tyto sektory jsou úzce spjaté s vývozem, a tak se zdá, že proti původním předpokladům bude čistý export výrazným přispěvkem k růstu ve 2Q. Co se týká růstu samotného HDP, čísla produkce za květen plně kompenzují slabší dubnové výsledky a jako taková podporují náš pohled, že i přes nižší počet pracovních dní by růst HDP mohl v tomto čtvrtletí dosáhnout úrovně pod 5% hranicí.

BRE Bank: Odložení rozhodnutí je pro banku negativní
V rozhovoru pro agenturu PAP uvedl Jan Monkiewicz, šéf Komise pro dohled nad pojišťovnami a penzijními fondy, že rozhodnutí o povolení fúze PTE PZU a PTE Skarbiec (dceřiná společnost BRE) by mohlo být známo na začátku července. Toto rozhodování je zatím delší, než se čekalo a podle spekulací na trhu bude pravděpodobně negativní, vzhledem k tomu, že se komise obává koncentrace v tomto sektoru (nedávno zamítla fúzi PTE Dom a PTE Winterthur). Dohoda mezi společnostmi obsahuje opci na odstoupení pokud fúze nebude schválena do konce srpna 2006. Podle našeho názoru je toto zpoždění a možnost zamítavého rozhodnutí negativní zprávou pro BRE Bank a dá se očekávat i negativní dopad na obchodování. Výsledky PTE Skarbiec byly slabé a tato společnost je na prodej od začátku roku 2005.

Prokom: Výplata dividend podle očekávání
Včerejší výroční valná hromada společnosti Prokom schválila výplatu dividend 20,8 mil. PLN, což znamená výplatní podíl 30,5 %. Dividenda 1,5 PLN na akcii je ve shodě s naším očekáváním i s očekáváním trhu. Rozhodný den je stanoven na 20. července a výplatní den na 3. října. Domníváme se, že je zpráva z hlediska dnešního obchodování neutrální. Opakujeme doporučení Koupit a fundamentální cenu 167,5 PLN na akcii.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data