Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Co by měl být základ české energetické politiky?

21.06.2006 16:28
Autor: 

Energetická koncepce je velmi důležitým bodem hospodářské politiky země. Ceny energií jsou velmi významnou nákladovou položkou firem a ve svých peněženkách je cítí i spotřebitelé. Šok v podobě drahých energií má negativní dopad na výkonnost hospodářství a skrze druhotné efekty může rovněž roztočit spirálu inflace. Stát by se měl svou energetickou politikou snažit mírnit dopad takových šoků. Velké škody ale mohou vznikat i na životním prostředí, proto je tento ohled rovněž třeba vzít do úvahy. V neposlední řadě pak hraje roli i prostředí, ve kterém ekonomika funguje, a dostupnost jednotlivých typů energií.

Zdroje energií jsou dnes ve světě převážně fosilní paliva, tedy uhlí, ropa a zemní plyn, jaderná a vodní energie. Postupně narůstá také podíl takzvaných alternativních zdrojů, z nichž lze uvést větrnou a sluneční energii nebo spalování biomasy. Do této kategorie by spadala také geotermální energie, která je však velmi závislá na specifických přírodních podmínkách a výrazněji ji využívá jen Island.

Energie z uhlí je stále ve světě nejrozšířenější a má také největší podíl v České republice. Výhodou v ČR je dostupnost surovin, malé nároky na jejich přepravu, a tedy nízká cena. Nevýhodou je nepochybně vliv na životní prostředí. Emise oxidů síry klesly po zavedení odsiřovacích filtrů. To je však spojeno s dodatečnými náklady. Navíc zůstává problém oxidu uhličitého, který je zdrojem skleníkového efektu. ČR přistoupila na postupné snižování emisí CO2, sice zatím emisní povolenky plně nevyužívá, ale pokud přijdou závazky k dalšímu poklesu emisí, může se v dlouhém období stát CO2 zdrojem dodatečných nákladů. Opomenout nelze ani devastaci krajiny v důsledku těžby uhlí, která se ČR přímo dotýká.

Jaderná energie neprodukuje emise, má nízké variabilní náklady. Těžba uranu je ke krajině nepoměrně šetrnější než u povrchových uhelných dolů a krom toho není problém palivo dovézt vzhledem k jeho malému objemu. Nevýhodou jsou vyšší fixní náklady na stavbu elektráren, kde jsou nutné složité technologie. Také úložiště jsou problémem, a to jak politickým, tak z pohledu dalších nákladů. Technologie na využití již vyhořelého paliva jsou zatím hudbou budoucnosti.

Ropa a zemní plyn jsou významným zdrojem energie. V Evropě se příliš nevyužívá k výrobě elektrické energie, přesto se v poslední době objevují myšlenky na stavbu plynové elektrárny v ČR. Cenová dostupnost energie z ropy a plynu se vytratila s raketovým nárůstem cen těchto komodit na světových trzích, což je také zásadní nevýhoda pro tento typ energie.

Voda je zdroj energie bez emisí, bez nákladů na palivo, a tedy imunní vůči cenovým šokům vstupů. Omezením jsou však přírodní podmínky i počasí. Další rozvoj této energie v ČR spočívá spíše v malých místních hydroelektrárnách. Nevýhodou pro tuto energii jsou kromě přírodních omezení i vyšší fixní náklady a také mnohdy hrubý zásah do krajiny. Tři soutěsky sice v ČR nikdo nepostaví, avšak i pod hladinou českých přehradních nádrží již skončilo několik vesnic.

Zbývají alternativní zdroje. I na ty mnozí sázejí, jako jejich přednosti jsou uváděny ekologická šetrnost či nezávislost na cenách především ropy. Nevýhodou je relativně drahá energie. Zároveň pokud by měly tyto zdroje dodávat výraznou část energie, vyžádalo by si to velké plochy zastavěné solárními panely nebo větrnými generátory. To může být problém pro celkem hustě osídlenou Českou republiku, kde narůstá důležitost turistického ruchu.

Problematika energetické koncepce se dostala do popředí spolu s rychlým nárůstem cen ropy. Po parlamentních volbách se zároveň dostali do Sněmovny zelení s novým a mnohdy radikálním pohledem na energetickou politiku země. Zajímá nás tedy Váš názor! Co by měl být základ české energetiky?

Hlasování a diskuse o tématu probíhá ZDE


Váš názor
  • terorizmus může mít i zelenou barvu
    22.06.2006 14:44

    Soběstačnost ve výrobě a spotřebě el. energie je pro jakoukoli industrializovanou zemi základním předpokladem jejího nelimitovaného ekonomického rozvoje. Pro ČR není jiná cesta než rozvíjet JE. Pokud SZ prosadí svoje energetické chiméry, bude čas pomýšlet na emigraci.
    Energii z jádra nebo větru?
  • Jádro...
    21.06.2006 16:37

    Jádro... Co jiného ??? Není možné mít v republice cca 100 000 vrtulí a vedle toho ještě cca 10 uhelek v horkém stavu !!!
    QEntity
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m