Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Střední Evropa: Přehled důležitých akciových zpráv - průběžně doplňováno

23.06.2006 12:05
Autor: KBC/Patria

OTP Bank jedná o koupi banky v Černé Hoře
Podle zpravodajství MTI, které cituje deník Vijesti, podepsala OTP Bank předběžnou smlouvu na koupi celé Cmogorske komercijalne banky (CKB), která je největší komerční bankou v Černé Hoře. Akvizice v údajné hodnotě 100 mil. EUR by měla být uzavřena do konce tohoto roku. Nejmenovaný zdroj z OTP potvrdil, že jednání jsou v pokročilé fázi, ale také uvedl, že zatím nebyla podepsána žádná předběžná smlouva.

Náš pohled: Vzhledem k posledním výsledkům CKB (auditovaný čistý zisk za rok 2005 2,6 mil. EUR, majetek 18,9 mil. EUR, aktiva 296,5 mil. EUR) se zdá být údajná cena na vyšší úrovni (historicky 5,3x P/B a 38,5x P/E). Vzhledem k tomu, že je taková akvizice v souladu se strategií OTP na regionální expanzi a zároveň není příliš velká, neočekáváme, že by reakce trhu byla přehnaně negativní. Větší dopad na obchodování budou mít zveřejněné informace o větších akvizicích v Rusku a na Ukrajině v nadcházejících týdnech.

Po oznámení akvizice Raiffeisenbank Ukraine, která navýšila přebytkový kapitál banky, bude každá nová akvizice OTP financována hlavně prodejem akcií. Jsme toho názoru, že akcie OTP se obchodují výrazně pod fundamentální cenou, a proto případné akvizice (jako například CKB) nevnímáme z pohledu akcionářů jako hodnototvorné. Zatímco management musí brát u akvizic v úvahu zejména dlouhodobý výhled a stále je dostatek času na zotavení akcií, musíme zdůraznit, že na této úrovni bychom mnohem raději viděli OTP odkoupit svoje vlastní akcie.

OTP se obchoduje za 8,0x P/E 2006F, s velkou slevou vůči indexu FTSE 300 Eurobanks (11,8x) a tudíž se domníváme, že případný špatný scénář pro Maďarsko i akviziční rizika byly více než započítány. Opakujeme naše doporučení Koupit.

Maďarsko: Vláda plánuje další snížení dotací na zemní plyn
Deník Világgazdaság spekuluje, že se cena zemního plynu v Maďarsku, po nedávno oznámeném 30% zvýšení od srpna 2006, zvýší od ledna 2007 o dalších 40-50 %. Deník uvádí, že to je z důvodu záměru současné vlády přejít ze systému podpor založeného na spotřebě na tzv. systém sociálních kompenzací. Výsledkem by mělo být snížení ročních dotací zemního plynu ze současných 160 mld. HUF na 35-40 mld. HUF do roku 2008. Podle deníku nechce vláda zveřejnit svoje plány na snížení rozpočtových výdajů a reformu výdajové stránky rozpočtu až do prosince z důvodu komunálních voleb, které se konají v říjnu a listopadu.

Polsko: Další spekulace o rezignaci ministryně financí
Dnešní Gazeta Wyborzca přinesla další spekulace o rezignaci ministryně financí Zyty Gilowské. Deník naznačuje, že by Gilowská mohla být obviněna za spolupráci s bezpečnostní službou za minulého režimu, což již ona sama několikrát popřela. Podle Gazety včera večer proběhla schůzka mezi premiérem Marcinkiewiczem a Pawlem Wojciechowskim, který by Gilowskou nahradil. Pawel Wojciechowski, premiérův poradce, dříve pracoval mimo jiné pro OSN, polské Ministerstvo pro privatizaci a také byl šéfem penzijního fondu Allianz.

Toto je samozřejmě špatná zpráva pro už tak otřesený zlotý, spekulace by ho dnes mohly vytlačit až za úroveň 4,10 EUR/PLN a pokud se potvrdí, mohly by ho v příštích dnech stlačit ještě níže.

Bioton: Prokom prodal 7% podíl
Prokom Investments, největší akcionář Biotonu, včera zveřejnil prodej 7% podílu ve společnosti (13,2 mil. akcií). V důsledku tohoto kroku podíl Prokomu klesnul ze 47,4 % na 40,4 %. Prokom zároveň uvedl, že v nejbližší době nehodlá tento podíl dále snižovat a že plně využije svého práva na úpis akcií série G. V blokových transakcích bylo včera prodáno celkem 20,7 mil. akcií Biotonu za 23,6 PLN za akcii. Spekuluje se, že zbývajících 7,5 mil. akcií mohlo být prodáno Nihonswi, fondem, který je spojený s Prokom Investments. Pokud se tato spekulace ukáže jako pravdivá, snížil by se podíl Nihonswi v Biotonu ze 13,9 % na 9,7 %.

Podle našeho názoru tento vývoj připomíná situaci v Prokomu před dvěma lety. V případě Prokomu podobné chování největšího akcionáře spolu s ostatními záležitostmi firemního dohledu spustilo výprodej Prokomu. Cena akcií Biotonu včera poklesla o 9,5 %. Domníváme se, že až dosud velice dobrá nálada ohledně Biotonu se může kvůli včerejší transakci zhoršit.

Telekomunikace: EU uvolní regulaci telekomunikačního sektoru
Deník Financial Times uvedl, že EU by měla zveřejnit plán na uvolnění regulace kontroly cen v evropském telekomunikačním průmyslu. Evropská komise chce údajně uvolnit regulaci na sedmi ze současných osmnácti telekomunikačních trhů, včetně těch, které poskytují místní, meziměstské a mezinárodní hovory maloobchodním zákazníkům. To by znamenalo, že národní regulátoři to budou mít daleko těžší vynutit si povinnost poskytnout přístup konkurentům do ostatních sítí a určit, jakou cenu za to mají požadovat. Tento krok odráží názor EK, že od vstupu nových společností na trh se konkurence stala tak velkou, že dříve dominantní operátoři již nejsou v takové pozici, aby diktovali podmínky svým konkurentům a zákazníkům. Tento deregulační záměr by měl být prezentován ve středu paní Viviane Reding, komisařkou pro informační technologie a média.

Podle našeho názoru je tento krok první pozitivní zprávou v oblasti regulace pro tento sektor za několik posledních let a měl by podpořit postupný vzestup celého sektoru. Regulace ve velkoobchodu a širokopásmových službách by měla zůstat, naopak její zmírnění v maloobchodním sektoru by mělo přinést zpomalení poklesu v tradičních telefonních službách. Současná ocenění operátorů počítají s pokračujícím zpřísněním regulace ve všech sektorech se zaujatostí vůči alternativním operátorům. Domníváme se, že vyhlídky na uvolnění regulace zvýší výnosy operátorů a tak se zlepší i nálada mezi investory. Opakujeme naše doporučení koupit pro TPSA, MTEL a CTEL, což je založeno na výborných provozních fundamentech a zajímavém ocenění, a i nadále doporučujeme Prodat akcie alternativního operátora Netia.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m