Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fortune: Warren Buffett se chce vzdát většiny majetku

Fortune: Warren Buffett se chce vzdát většiny majetku

26.06.2006 9:04
Autor: 

Finančník Warren Buffett, podle statistik druhý nejbohatší človek na světě, uvedl v rozhovoru pro Fortune, že se začne zbavovat svého majetku. Údajně má v úmyslu se vzdát 85 % bohatsví, většinou ve prospěch nadace Billa a Melindy Gatesových, a začít s tím v červenci.

Buffett, který léta říkal, že jeho majetek po jeho smrti půjde na dobročinné účely, nyní změnil názor a hodlá věci urychlit.

85 % investiční společnost Berkshire Hathaway by postupně mělo připadnout pěti nadacím. Pět šestin z toho má získat právě nadace Gatesových, která je s 30 miliardami USD největší na světě. Buffet a manželé Gatesovi jsou blízcí přátelé. Aktivity jejich nadace se ve světě zaměřují na boj s malárií, HIV nebo tuberkulózou, v USA podporují knihovny nebo vysoké školy.

Hodnota majetku, kterou Buffett dá nadacím, je závislá na budoucím vývoji akcií Berkshire Hathaway. Nyní mají akcie určené v budoucnu nadacím hodnotu 37 mld. USD. To by byl největší dobročinný dar v historii. Pokud je Buffettův názor, že hodnota Berkshire dál poroste, správný, dar může být ještě podstatně vyšší.

(zdroj: Fortune)


Váš názor
  • Charity and good will
    26.06.2006 10:56

    Docela by mě zajímalo, co by o tomhle říkali různí Škromachové, Špidlové a další sociální inženýři, který žijou v bludech, že bez státu, nuceného výběru daní, existence přerozdělování a tedy sociální politiky by se společnost zhroutila, žila by v konfliktech a po ulicích by se asi povalovali tisíce chudáků, o který by "elita" zakopávala. Tohle je další z mnoha důkazů, že je to nesmysl, že jim jde pouze o vlastní moc, postavení a peníze. O nic jinýho jim ani jít nemůže, protože pro jejich činnost není racionální důvod.
    Venca
    • charita
      26.06.2006 14:24

      Buffettovi zemřela žena a je to z části reakce na novou životní situaci. Obecně se říká, že nadace spotřebují 80-90% prostředků pro vlastní účely. Zkusil-li někdo kontrolovat nějaké prostředky a účelnost jejich vynakládání musí mě dát za pravdu, že je to ještě těžší, než je vydělávat. Nedivím se Gatesovi, že položil post u M a bude se charitě věnovat na plný úvazek. Nemyslím, že by charita mohla nahradit sociální stát. Stát však musí především tlačit na lidi, aby se o sebe starali sami. Když to neudělá zahyne. To je to úděl přesocializovaného státu
      lime
    • charity a nadace
      26.06.2006 11:48

      ze by pracka budoucnosti? Vzhledem k tak obrovskym castkam, ktere chce nekdo venovat, mi to tak pripada. Nicmene si dovedu predstavit, ze v zajmu zachovani kapitalismu (rozumej nedotknutelnost soukromeho vlastnictvi) se mohou takove nadace hodit k tomu, aby se do oblasti, z nichz hrozi celemu svetu problemy (jednoduse tam kde je hlad a valka), by se nejake penize dostaly na zakladni potreby. Napr. Blizky vychod : probehly volby, zvolili si tam neco svojeho a cely svet tam prestal posilat zbozi, sluzby a penize (vcetne potravin). Jedine diky nadacim mohou obyvatele zustat nazivu. Vzdyt ti obyvatele nemohou za nekolik politiku-teroristu, byt je zplodili.. Nebo : OSN ma jednat o omezeni zbrani(asi to komolim, ale dnes jsem to slysel v radiu poprve). A ejhle, OSN uz ma petici se 100.000 podpisy obcanu USA, kteri se obavaji, ze jim nekdo sahne na jejich pravo vlastnit zbran. Dobry vykon amiku, (mne nedali podepsat ani petici, co doktori sileli pred volbami), na druhou stranu teroristi na povoleni vlastnit zbran nehledi, a tak je to OK. Neprisel nekdo s napadem, aby se do tech oblasti zadne zbrane vubec nedodavali? Nestalo by za to, aby - kdyz uz nevyrobu zbrani svetova ekonomika neunese - treba OSN vybiralo poplatky za kazdou vyrobenou rucni zbran a z techto penez pak financovalo hladomory? Chapu, nelze to; nechce se. V kazdem pripade vitam rozhodnuti Gatese a Buffetta a verim, ze ty vlady, jimz tito 2 plati dane, budou naoplatku financne prispivat do techto nadaci, kdyz uz nemohou (diplomacie to nezduvodni) podporovat v terorismem zmitanych teritoriich nakup potravin nebo zbrani. (On by totiz ten hladomor, nebo jinymi slovy "at se tam vsichni pozabiji", mohl mit za nasledek, ze nebude mit kdo ty zbrane pouzivat - a meli (akcionari zbrojarskych firem) bychom to, co nechceme.) Omlouvam se, ze jsem zvolil "havlovsky" rozmer, ale sam vim, ze kdyz si nedam pivo a flák masa a svoji cigaretku s kavickou, tak bych z hladu taky "vrazdil". Takze Gatesovu charitu vnimam pozitivne, pokud se bude tykat zajisteni zakladnich lidskych potreb .
      • charity a nadace
        26.06.2006 13:57

        souhlasim, že k mnoha věcem prostě jen chybí vůle, ale třebas (a řekl bych, že ano) přijde chvíle, kdy nebude jiná cesta a nebude na výběr. Že sociální systémy kolabují, že kolabují penzijní systémy, to je zákonnitý následek. Na dobročinnost se lze spolehnout a hlavně, kdyby stát míň přelozděloval, bude i méně tzv. sociálně potřebných. Takhle si stát vlastně vytváří na sobě závislou volební "klientelu". Určitě máte pravdu, že by se toto mělo týkat základních lidských potřeb, ale určitě nejen jich. Byť byla a je např. obava, že placené VŠ bude jen pro bohaté důvodem pro prakticky znárodněné školství, fungují nadace, které podporují i studium těch, kteří si jej dovolit nemůžou. Takže se to nemusí týkat vyloženě základních potřeb, ale je to stále dokola. Prostě myslim, že funkce které tvrdí sociální politika, že plní, by mohly být naplněný daleko lépe a efektivněji nebejt sociální politiky.)
        Venca
        • Na dobročinnost se lze spolehnout?
          28.06.2006 10:24

          Pozorovatel
          • Tak, tak
            30.06.2006 12:34

            U nás zase začínají povodně, tak jsem zvědav, kolika že nešťastníkům někdo dobrovolně pomůže. Při posledních povodních se v různých sbírkách vybralo zatím nejméně peněz, protože stoleté povodně (když se u nás opakují již po pár letech) prostě netáhnou. Navíc lidé ze zatopených oblastí mají tu smůlu, že je soudruzi z "tržních" pojišťoven po vyplacení pojistky kopnou někam ...
            PaulC
    • to Venca
      26.06.2006 11:03

      Ono, i kdyz Warren opravdu poskytne svuj majetek nadacim v USA, tak potom asi tezko z toho budeme mit neco my v CR. Nicmene stat ma za ukol mirnit socialni tvrdosti a socialni konflikty, starat se o zdravi, vzdelani a minimalni zivotni uroven obyvatel. To vse a mnohe dalsi. Takze uz proto, ze my zadneho Warrena tady nemame, tak nekdo tohle delat musi a stat je tou jedinou instanci, ktera tuto povinnost ma. Jinak ovsem to, ze vsem zminovanym politikum jde o vice nez jen socialni politiku, to je samozrejme pravda. Penize jsou vzdy az na prvnim miste a zatim mi nikdo z tech panu nedal zadny duvod verit, ze mysli na neco jineho. Na druhou stranu jen at si hrabou, ale at delaji neco i pro nas :)
      Vendetta
      • to Vendetta
        26.06.2006 11:12

        Jasně, já jen myslel na princip:) když stát sebere lidem velkou část jejich vejdělku s tím, že něco zajistí sám, pak se na to vy (my) vybodnete, protože proč si teda samozřejmě neříct - "co bych se staral, to zajistí stát, """dal""" sem mu na to peníze". A když pak tu "péči" neni schopnej zajistit stát, budou se bouřit oprávněně ti, kteří na stát spoléhali, ale i ti, kteří se na tom chtěli přiživit atd. ... prostě si myslim, že kdyby stát lidem jejich peníze nechal, že by jednak bylo míň tzv. sociálně potřebných a tedy závislých na milosti státu, a jednak by bylo víc na sociální politiku z toho titulu, že těm co víc vydělávaj, by zbylo víc z jejich vlastního příjmu. Možná sem mladej naivní blázen, ale logiku mi to dává:) bohužel síla iluze je velká:)
        Venca
        • re
          27.06.2006 9:36

          Milý Venco, spíš než mladej naivní blázen jsi mladý inteligentně smýšlející muž. Čti Miltona Friedmanna, ten tě utvrdí v tvých názorech. http://www.euroekonom.cz/osobnosti/z-friedman.html
          abeille
Aktuální komentáře
19.04.2024
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data