Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Probudí-li se medvědi ze svého spánku... nezaspěte! Část 1.

Probudí-li se medvědi ze svého spánku... nezaspěte! Část 1.

26.06.2006 17:27
Autor: Roman Koděra, Patria Finance

Sbohem „býci“. Dobré ráno „medvědi“… i tak by se dala začít dnešní polemika o vývoji na akciovém trhu z pohledu některých kvalifikovaných investorů. Pokles akciových trhů ze začátku května tak může být dobrým signálem pro konec jednoho z nejdelších cyklů „býčího“ trhu. Toto je závěr několika lidí sledujících trh z pohledu technických indikátorů, které byly spolehlivě využívány v minulosti. Nabídka s poptávkou začala měnit svou orientaci od minulého léta, ale největší obrat zaznamenala v posledním měsíci. Jeden z indexů zobrazující poptávku investorů od společnosti Lowry’s Reports klesl na 15tileté minimum, naproti tomu podobně sestavený index prodejní nabídky vzrostl na tříleté maximum. To vedlo k prudkému poklesu cen a vysoké volatilitě - typické pro začátek konce.

Zvyšující se úrokové sazby, inflační tlaky a rozkolísaný dolar je spojením, které může přivést poslední „býčí“ trh patrně do finiše. To je poznámka Neda Davise, která přišla poté, co se diskontní sazba dostala na 6 %, sazba u hypoték vzrostla na 6,5 % a výnosová křivka se narovnala.

Je to již dlouhá doba, co se „medvědi“ na trhu neukázali. Současný „býčí“ trh začal v říjnu roku 2002 a až do března 2003 rostl, bez 10 %, protisměrné korekce. Jen jedinkrát byl tento „býčí“ trend delší, když od října 1990 do května 1996 trvalo 1420 obchodních dní než přišla 10% korekce.

Index S&P 500 klesl o 6 % od své rekordní hodnoty, které dosáhl 5. května letošního roku. Index Nasdaq nebo Russell 2000 jsou již o více jak 10 % z jejich maxim. Je to z důvodu, že „býčí“ nohy jsou tenké a převážná většina růstu byla realizována na small-cap a mid-cap titulech, které jsou obchodovány s nižšími objemy obchodů, ale také v případě poklesu je pro jejich akcionáře mnohem náročnější pozice prodat. Paul Desmond, prezident Lowry’s Reports, je přesvědčen, že „medvědí“ trh již nastal. Jeho společnost využívá indikátorů, které byly vynalezeny a jsou využívány přes 70 let. Podle jeho odhadů se pokles trhu zastaví až ve čtvrtém čtvrtletí nebo až začátkem roku 2007.

Někteří se mohou jen pousmát a říci, že přes 20% pokles cen komodit o žádném „medvědím“ trhu nevědí. Ale z pohledu trendů se práh této oblasti může přiblížit velmi rychle. Index S&P, ve kterém dominují akcie velkých společností, je z pohledu valuačních hodnot laciný a nemusí to být bezprostředně on, kdo bude první se ztrátou 20 %, nastane-li tento okamžik. Indexy Dow Jones nebo Russell 2000 mohou pocítit prodejní tlak rychleji. Pro ilustraci jen dodejme, že index Morgan Stanley Capital International Emerging Markets již svých 20 % od svého maxima z 8. května ztratil.

Současný pokles je podle některých také nebezpečný z důvodu toho, že ještě velká řada investorů zůstala případným „medvědím“ trhem nedotčena. Sentiment mezi investory zůstává pozitivní a ti očekávají korekci poklesu nebo tzv. „letní rally, či dokonce vsází na to, že velcí institucionální investoři kupují po poklesech ve velkém. Hedžové fondy zůstávají v „býčí“ náladě, což potvrdil týdenní průzkum manhatanské společnosti International Strategy and Investment Group. Ale podle této studie je optimismus mírnější než tomu bylo před vrcholem. Hedžové fondy jsou však vždy většími optimisty než ostatní i přes současný pokles trhů.

Společnost Leuthold Group, kterou vede Steve Leuthold, jenž je na trhu znám pro své historické a sektorové analýzy, upozorňuje své klienty na ten fakt, že i po současném poklesu se v jeho modelech nedostal trh do předprodaného teritoria. To se dá přeložit jako kontrariánský signál, který říká, že pokles může být hlubší a delší než je obvyklé, protože nikdo není zatím zaneprázdněn tím, že poslední otřes trhů není ničím jiným než náhodnou bouří.

Jednoduše řečeno si Leuthold myslí, že trh je „nezdravý“ a je na prahu „medvědího“ cyklu, před kterým varoval klienty na začátku června, kdy se v prvním týdnu tohoto měsíce zvýšila nervozita mezi investory a trh dosáhl svého dna. Na druhé straně Leuthold dodává, že 5% pokles indexu S&P na úroveň 1180 bodů dostane trh do „střední hodnotové meze“, která je z historického pohledu od roku 1957 dobrou „mezní“ hodnotou k nákupu. Kdyby došlo ještě předtím k poklesu indexu Dow Jones o 15 %, pak by byl tento předpoklad ještě více podpořen.


Váš názor
  • S&P 500 je levny?
    06.07.2006 10:00

    S&P 500 ma letos P/E priblizne 17.5. V historii se P/E pohybovalo mezi 7 a 22, s vyjimkou posledni internetove manie, behem ktere P/E dosahlo cca 40. Takze bych rozhodne nepovazoval S&P za levny, to by P/E muselo byt jednociferne. Myslim, ze P/E bude spis klesat, coz ale nutne neznamena, ze ceny akcii budou klesat.
    Pepa
  • Zadne strachy, kdo sleduje, ten nezachrape.
    27.06.2006 2:29

    I tak se vetsina investoru probudi a nakoupi jako obvykle az skoro pred vrcholem. Takovy expert se jeste nenarodil aby vcas nakoupil a vcas prodal. Investuji v short term. Nakupuji pred "zavirame" a prodavam kratce po "otvirame" (burzy)
    Thyronx
  • možná se domnívám špatně-dotaz na autora článku
    26.06.2006 21:02

    Možná se domnívám špatně,ale nemá být zmíněný býčí trh od 10/2002 do března 2006?Tomu by i odpovídalo delší období 6ti let 90-96. Je to již dlouhá doba, co se „medvědi“ na trhu neukázali. Současný „býčí“ trh začal v říjnu roku 2002 a až do března 2003 rostl, bez 10 %, protisměrné korekce. Jen jedinkrát byl tento „býčí“ trend delší, když od října 1990 do května 1996 trvalo 1420 obchodních dní než přišla 10% korekce. děkuji
    Honza
    • upřesnění
      27.06.2006 9:02

      Dobrý den, domnívá te se správně a je to také, tak napsáno a obsaženo ve slově současný "býčí" trh....poznámka je pouze k protisměrné korekci o 10 %, která nastala ve zmíněném období.
      Roman Koděra
    • Já bych měl dotaz jiného rázu
      26.06.2006 22:07

      A sic, dle autora článku vstupuje trh do období medvědí nebo býčí fáze.
      Klídek
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
    14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m