Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Ekonomická reforma se nerovná (jen) rovné dani

04.07.2006 14:09

Měsíc po volbách se zdá, že Občanská demokratická strana možná dostane příležitost své vítězství u voličů proměnit v ustanovení nové vlády. I při vědomí vysokého růstu HDP je, podle mého názoru, nejvyšší čas. Česká ekonomika není zdravá, její vysoký výkon v posledních dvou letech vyplývá spíše z unikátní kombinace mimořádně příznivých a neopakovatelných faktorů. Chceme-li slušný růst ekonomiky dosahovat i za dva, pět či desert let, jsou nutné změny v roli státu v ekonomice i v nastavení základních parametrů ekonomiky.

Česká ekonomika snad nejvíce v celé Evropě staví na dynamice průmyslu a především pak na výrobě automobilů. To je výsledkem štěstí i silné tradice. Nechybělo mnoho a i mladoboleslavská Škoda mohla jít cestou „národního stříbra“ jako Tatra Kopřivnice či LIAZ. Dneska by vyráběla možná 50 tisíc aut, jednala o spolupráci s bulharskými či čínskými partnery. Naštěstí se začátkem devadesátých let vydala cestou „do Evropy“ a ukázala cestu celému odvětví průmyslu, které se dokonale integrovalo do světového businessu a žádného manažera Konsolidační agentury nikdy ani nepustilo za vstupní bránu.

To ale neznamená, že vše je v pořádku a že můžeme blahosklonně čekat, že česká ekonomika poroste stále o pět procent ročně. Potenciálně zhoubným nádorem zůstávají české veřejné rozpočty. Ani rekordní růst ekonomiky nedokázal vymazat schodky veřejných rozpočtů. Zásadní řez potřebuje důchodový systém, zdravotnictví a především bující administrativa. Řez to ale bude muset být hluboký, protože potřebujeme snížit výdaje státu ne o miliardy, ani o pár desítek, ale alespoň o sto miliard ročně.

Trochu zarážející jsou proto signály z projednávání nové koaliční smlouvy mezi ODS, KDU-ČSL a Stranou zelených. Jak ODS tak KDU-ČSL mají poměrně podrobné ekonomické programy, které obsahují řadu zajímavých a potřebných kroků, jako je například právě reforma důchodů, zdravotnictví, revize zákoníku práce, zjednodušení podmínek pro podnikání. Celá debata o hospodářské politice jakoby se ale zredukovala na jednání o „rovné dani“.

Rovná daň je přitom jen dílčí krok, který by mohl (mohl!) zjednodušit daňovou správu a zvýšit motivaci lidí pracovat a podnikat. Jde tedy o rozumné opatření, ale upřímně řečeno, jeho význam především ODS přeceňuje. Samotná rovná daň bez prosazení reforem v sociální oblasti, důchodech, na trhu práce, ve státní byrokracii a jinde nepovede k očekávaným výsledkům. Bylo by tedy škoda na oltář rovné daně položit ostatní reformy. Ale doufejme, že to politici vědí a jen nás napínají…

Vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK. V letech 1998 až 2001 hlavní ekonom Patria Finance.
(autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)


Váš názor
  • pro chytré hlavy
    10.07.2006 16:28

    Dobré výsledky ekonomiky ? Jaké ekonomiky ? České Ekonomiky ? Ryze česká ekonomika přátelé, je úplně v prd-li. To ví již malé dítě.Výsledky o kterých zde hovoříte jsou výplody pokřivené statistiky, která bere čísla především z velkých firem, vlastněných cizinci, zejména automobilový průmysl, kde jsou na 10 let odpuštěné daně a tudíž se v těchto firmách vytváří vysoký zisk protože se neplatí žádné daně.Západní firmy si zde legálně perou svoje zisky a my se tím ve své statistice chvástáme. Ryze český průmysl jako třeba textilní, dřevařský sklářský, atd pomalu kolabuje a padá jedna firma za druhou. Firmy, které jakž takž fungujou jsou většinou spjaté se státem, kde parazitují na státních zakázkách, to je oblast, kde se ještě prozatím daří.Je jednoduché si spočítat, kolik bude nezaměstnaných,až bude muset stát propustit oněch 500 000 zbytečných úředníků.Dále musí být každému jasné, jak dopadnou ony montážní závody po uplynutí daňových prázdnin.Státní dluh, dluh obcí, dluh domácností, dluhy firen a jiné formy jak třeba lesingy, splátkové nákupy apodob. sečteny podtrženy lezou do bilionů.Ryze český ekonomický potenciál je tragický. Stačí se podívat v radiusu 50 km od Prahy jak vypadají české městečka a vesnice, potažmo české firmy. Lidé jsou uštvaní, většina podnikatelů jede nadoraz a skoro ve všech oblastech podnikání vynaložené úsilí neodpovídá dosaženým výsledkům. Lžeme si do očí, jak na tom jsme dobře a žijeme opět v iluzornu. Jednoho dne přijde bolestné vystřízlivění.
    orada poisson
    • radiusu 50 km od Prahy? Zkus 10Km!
      13.07.2006 17:56

      Staci si zajet do Slustice, ci Zlatky, kamkoliv ve strednich Cechach, kde jsou nejspinavejsi vesnice na zapad od Uralu. Proc na jizni Morave, na Valassku, ve vychodnich Cechach dokazi byt vesnice ciste a upravene, zatimco Pepicci ziji v polorozpadlych chatrci? I mala mesta jako Nymburk, Celakovice, Lysa n Labem, Neratovice, Stara Boleslav... je des. Hlavne ze tam volili ODS, ale poradek kolem svych barabizen si nedazi udelat.
      Mirek
      • středočeské vesnice
        17.07.2006 11:43

        Může to být tím, že všichni schopní středočeši se už odstěhovali do Prahy, zatímco mnozí schopní valaši ještě zůstávají v rodném kraji.
        Dušan D.
    • Pro chytré hlavy II
      11.07.2006 11:12

      Z Vašich sáhodlouhých (a zavádějících :-) hypotéz Vás upozorním na jeden z Vašich omylů. Ze státem placených 500 000 zaměstnanců je 200 000 učitelů, další jsou policisté, celníci, meteorlogové, zaměstnanci krajů a obcí. Státních úředníků je ve skutečnosti cca 70 tisíc. Čili blábol o snížení počtu úředníků o 500 000 (kterému jste sedl evidentně na lep :-) může vypustit jen "politik", který už dopoředu ví, že ho nikdy nebude realizovat a takto se zavděčí v našem Kocourkově svým voličům ...
      PaulC
      • paulC
        17.07.2006 10:15

        s prominutim pokud nevite kolik je zbytecna zamestnanych lidi ve statni sprave tak nepiste blaboly,posledni vnitrni tajna informace vedeni vlady pro vnitrni ucely vlady byla pres 500000,samozrejmne tato sprava byla vytvarena jako pro soukromou firmu,ale i presto je tu obrovsky potencial co vyjde levneji,nebot stat je bude zivit tak citak,malo statnich uredniku si najde praci,a vsichni co zamestnavame lidi vime proc ,nikdo jak uvidi byvaly statni zam.tak ho vyradi,dalsi blbol co jsi vypustil je ze to nejde realizovat,realizovat to jde po totalnim zjednoduseni zakonu,ktere se tu vytvari uz nekolik let predevsim k vuli umele zamestnanosti,vsichni vedi ze nezamestnanost u nas je daleko vysi v momente pokud se stat zacne chovat trochu ekonomicky,z toho maji strach nejen socani jak si myslis ale i pravice,ale podle mne nakonec dojde k temto krokum stejne,pokud nedojde tak se u nas zlikviduje totalne trzni hospodarstvi,jak ztratime levnou pracovni silu,coz je nase jedina a obrovska vyhoda,netvrdim ze ods je ten co to zvladne,chce to stranu lidi kteri nejsou zatizeni po mnoha let politikou,a nesmi tam byt lide co delali politiku v jinych stranach,myslim vrcholnou,ale jedno vim jiste socani s vedenim co tu je za poslednich 8let je pro stat katastrofa a nejvetsi katastrofa to bude prave pro volice cssd a komouse,tato slabsi polovina naroda odnese pol.soc demokracie nejvic,problem je ze tito lide budou nachylni k extremismu levicovemu,nebot nemaji pak co ztratit.
        milan
        • S prominutím ...
          17.07.2006 13:53

          Odkaz na diskuzi k počtu zaměstnanců ve státní správě: http://www.novinky.cz/domaci/pul-milionu-uredniku-se-boji-o-praci_90124_cghfk.html
          PaulC
          • paulC
            17.07.2006 16:37

            ja ty novinky moc nectu,s 90 procent jsou tam informace prochazejici pres takzv,neviditelnou cenzuru,takze ty blaboly jsou vetsinou ucelove
            milan
  • kvalita clanku miziva
    10.07.2006 15:44

    Ctu clanky p. Schneidera na Patrii celkem pravidelne. S nekterymi ekonomickymi argumenty nesouhlasim, ale to v te ekonomicke teorii stejne neni jen cerne a bile. Z dnesniho clanku mam pocit ze autor smichal vsechno dohromady. Co ma proboha spolecneho rovna dan se zpusobem privatizace Skody? Snad jen to ze za obojim stoji ODS? Asi by nebyl problem najit i spoustu neuspesnych privatizacnich projektu (nostalgicky vzpominam na ceske lodejnice). Moc jsem nepochopil smysl tohoto clanku. Asi je to mela byla byt jen politicka agitace. Skoda.
    Jerry
  • ???
    10.07.2006 10:58

    Tenhle článek bych čekal spíš v Blesku než v Patrii. A to odhlížím od toho, že není politicky neutrální.
    Kajuga
  • Překvapil jste mě
    07.07.2006 9:12

    Vážený pane, vzhledem k Vaší profesi jste mě velmi překvapil. Pouze k prvnímu odstavci: 1)Je zřejmé, že jste náruživý příznivec ODS: Podle Vás je nejvašší čas ke změnám v jejich režii. Nevím proč, a vzpomenu-li si na to co předvedli v 90. letech, mám z toho docela obavy. 2) Česká ekonomika není zdravá... A proč proboha?Zadlužení máme jedno z nejmenších (srovnejte třeba Japonsko, Francii,SRN, atd), slušný růst, koruna zhodnocuje jako málokterá měna. 3) Unikátní kombinace mimořádně příznivých faktorů... To už si snad děláte legraci.Jakých proboha? Žijeme snad ve vakuu a ostatní srovnatelné země je nemají? Pokud vypustíte na začátku článku takováto nepodliožená tvrzení, nemůžete v závěru nikdy dojít k ničemu rozumnému, takže s tím už dále nemá cenu polemizovat. Snad jen jedna poznámka a rada člověka s dlouholetou praxí: Snažte se dívat na věci objektivně a ne modrými brýlemi.
    Milan
    • Přesně tak
      07.07.2006 10:47

      Naše země jak známo přiliš neoplývá nerostným bohatstvím a proto zejména ropu a zemní plyn dovážíme ve velkém množství. Jejich cena za poslední dva roky vzrostla o více než 100%. A to je zřejmě to, co autor zmiňuje jako: "unikátní kombinace mimořádně příznivých a neopakovatelných faktorů" :-))) Kvalita "tvrzení" pantáty Schneidera už sklouzává ke kolovrátku Pepíka Goebblesovic ...
      PaulC
      • unikátní faktory tu jsou...
        10.07.2006 14:10

        S článkem souhlasím - stačí zmíňit naše (dočasně) nízké platy (ve stovnání s EU-15). Až se platově přiblížíme Německu, tak průmysl půjde do kytek, fabričky se přesunou dál na Východ a nám zůstanou jen veřejné dluhy, pár nepotřebných stíhaček a obrněných transportérů.
        Michall
        • :-)
          10.07.2006 15:12

          A kdo si asi myslíte, že platy u nás zvýší na úroveň v Německu ? Jedině podnik, který bude dosahovat stejné ziskovosti (a jeho zaměstnanci tím pádem stejné produktivity) jako jeho konkurent v Německu. Jinak budou platy u nás stále (a nikoliv jak tvrdíte Vy, dočasně :-) podstatně nižší než ve Vámi zmiňovaném Německu. Ale nejde samozřejmě jen o produktivitu zaměstnanců - abyste dosáhl stejné ziskovosti, musíte mít možnost prodávat své výrobky na trzích, kde lze dosáhnout vyšší přidané hodnoty a to jak známo, je při exportu mnoha výrobků a služeb do EU-15 z ostatních zemí EU poněkud problém, že ...
          PaulC
          • platy, Německo a Ukrajina
            12.07.2006 13:01

            Nepsal jsem, že se platy zvýší na úroveň Německa ... pouze přiblíží. Platy se snad v dostatečně dlouhém horizontu na průměr EU-15 dostanou. Jinak našim konkurentem není Německo, ale spíš Slovensko, Ukrajina a Balkán... přesouvat produkci z ČR do Německa asi hned tak nikdo nebude. Navíc není to jen otázka platů, ale i kurzu, tzn. i nulový růst platů může při dostatečně dlouhodobé apreciaci koruny způsobit to, že díky výši mezd se zahraničím vlastněné podniky přesounou dál na Východ.
            Michall
            • PaulC ma pravdu
              13.07.2006 18:14

              Jedine produktivita nas muze priblizit k zivotni urovni na zapad od Sumavy. Opravdu si myslis, ze Ukrajina ci Balkan je nase konkurence a Nemecko ne?....bez komentare...
              Mirek
  • jen krátce
    07.07.2006 7:33

    To: josef_spejbl nerad bych se pouštěl tady do nějakých hlubokých myšlenek, ale pokud se mi v minulosti nelíbilo jakým způsobem bydlím v obecním bytě 2+1 ( bytové jádro, klasická oprýskaná kuchyňská linka, šedé vrzající parkety a pod.,tak mi nezbylo nic jiného a vzal jsm si úvěr u stavební spoř.a koupelnu jsem si vyzdil , kuchyňskou linku vyměnil za novou a položil novou plovoucí podlahu bydlí se mi v obecním bytě daleko lépe. Výše nájemného by mělo odpovídat kvalitě poskytovanému standardu a né naopak - dejte mi peníze a já vám možná z vašeho bytu udělám kvalitní bydlení mojí milí nájemníci.
    Petr
    • nájemní bydlení
      07.07.2006 10:43

      Tady je nutné upřesnit, komu co patří. 1) Obecní byt patří obci, ne vám, a vy jste tedy své peníze investoval do cizího majetku. Snad by se vám po deregulaci mohlo povést vyjednat dočasnou slevu na nájemném, aby vám tak obec investovanou částku postupně vrátila. 2) Výše nájemného na volném trhu opravdu odpovídá kvalitě, protože nájemník si byt vybírá a když má pocit, že kvalita neodpovídá ceně, může se celkem snadno odstěhovat.
      Dušan
  • včem co neví proč :-)
    06.07.2006 15:25

    jednoduché ekonomické teorie typu rovná dan kdy bohatší buzdou bohatší a chudí chudšííí :-) hmmmm to je jako pohádka o Janošikovi ale naopak né ? no ymslím proč nedat nájem 40 000 kč no přece tu nemusí bydlet češi ale třeba němci na italové češi Ti můžou jít třeba někam na polé né takže si nemyslím že by někdo nedal i 50 000 kč a co mzda proč davat někomu mzdu že :-) no myslím že opravdu není o čem mlvuit a reforma zdravotnictví nebo důchodová tak to už je úplně :-)))))))) není postavená politika sociálni politika podpory rodiny , zaměstnnosti a školství a pak tu chce někdo dělat reformu ? a z čeho kolik zbylo peneěz z privatizace a nebo co bdueme privatizovat čez ?????? no to snad né je jen na škodu že program ODS nebude realizovan aspon bychom se dočkali chaosu a hospodářského úpadku lidé v této zemi potřebují poznat bídu aby potom nemohli takvoý autoři článku popřípadě komnetářů v tomhle státě fungovat ale aby odešli někam kde své reformy mohou uskutečnit ...... třeba do afriky ......
    Martin
  • proč ?
    05.07.2006 16:06

    Autor tohoto článku je demagog prostý chlapec a pravděpodobně i hlupák či zloděj = volič ODS je naprosto neuvěřitelné že takové nesmysly napíše člověk který pracoval pro Patrii a potažmo učil na UK to snad ani není možné nebo spíše je podle hesla :"Kdo umí dělá, kdo neumí učí, a kdo neučí má fuknci "- což je pisatel článku , Autor asi nejezdi v autě jménem škoda Fabie či Octavie pak by pochopil jaký je to předražený "brak " platící pouze kvalitní německou značku né ale kvalitu např kabely v motoru ve Fabii oblepené izolepou :-) . Program o rovné dani je naprostá utopie snížení financí přímo v rozpočtu a chaos "ala Slovensko" naprosto ekonomicky neunosné pro 70-80 procent obyvatel pan Schneider asi nikdy nepracoval a jeho věk bude asi velmi nízky neb by nemluvil opravdové hlouposti o reformě zakoníku práce a motivaci lidí pracovat či podnikat tady je právní Bronx v případě zrušení minimální mzdy nemusím dat svým zaměstancům mzdu bud žádnou nebo třeba 1500 kč měsíčně však at si stěžují .... a podobně i při deregulaci nájmů proč bych nemohl dát ve svém domě v Praze za byt na sídliště tržní nájemné 40 000 kč proč by né co je mi do toho že na to nikdo nemá - z toho vyplývá, že psát a učit může každy v této ČESKÉ-BANÁNOVÉ zemi
    Martin
    • Martine Martine
      10.07.2006 16:40

      Martine,Martine jsi průkopník ekonomického primitivizmu
      orada poisso
      • Proc?
        13.07.2006 18:10

        Vdyt ma Martin pravdu a Schneider napsal dalsi stupidni clanek podle predlohy Tani Svecove, ale ideologicky pro ODS, ci jeji zdrave jadro, ktere pred 89 bylo v KSC. Tolik demagogie zastinene do pseudopravicoveho videni ekonomiky CR uz lze najit jen zde. I sever Ihned neni hlasna trouba ODS jako Patria. Precti si to znovu! Reforma zdravotnictvi nema, nemela a nebude mit vliv na hospodareni statu, ale jen na kvalitu lekarske pece. Zkus si precist ucebnice na z oboru Healthcare Administration. Schneider pred rokem napsal, ze CR rostlo za poslednich pet let nejmene ze vsech ekonomik vychodni Evropy. A to nad clankem mas odkaz na udaje z Polska, Madarska, SR. A tam vidis ze jen SR rostlo rychleji nez mi, Polsko a Madarsko pomaleji. A tady na tom stejnem serveru vyslovene nepise pravdu!
        Mirek
    • proč??
      05.07.2006 21:46

      Tendle Martin nejenže nechápe jednoduché ekonomické souvislosti, ale ani neumí dát dohromady souvislou větu. Zato má dost sebedůvěry na to, aby nadával autorovi, o kterém neví nic. To je jak z diskuse ve čtvrté cenové před zavíračkou, kdy mají vypité mozky záchvat supermanského komplexu a jsou z nich náhle světoví odborníci na řízení státu.
      Dušan
    • mily martine
      05.07.2006 18:28

      pokud tech 40 000 nekdo da, tak proc ne? Pokud chce stat delat socialni politiku; ma na to nepochybne pravo. Dokonce je to jeho povinnost. Problem ale je, kdyz tu politiku nedela za svoje. A to specialne v pripade najmu dela. Co bys delal ty; kdyby jsi vlastnil dum a najemne by cinilo 1500 Kc? Musel bys delat strechu; lidi by za tebou chodili, ze chteji novou koupelnu atd.... Zkus pocitat a na ty banany si klidne stoupni do rady. takovi jako ty k nam rady na vsechno brzo zase zavedou
      josef_spejbl
    • ach jo
      05.07.2006 17:54

      Vy jste teda chytrák (Martin), když stanovíte nájem 40 000 Kč a nikdo na to nebude mít, co asi tak budete muset s výši nájmu udělat?
      Ivan
      • Najem
        13.07.2006 18:17

        si muze Martin stanovit jaky chce. V systemu hospodarske souteze a volneho trhu si vsak muze overit, zda mu tuto cenu nekdo zaplati. To jste vy jeste nepochopil?
        Mirek
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data