Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Probudí-li se medvědi ze svého spánku... nezaspěte ! Část 2.

07.07.2006 14:39
Autor: Roman Koděra, Patria Finance

Největším nebezpečím pro investory zůstává příliš unáhlená touha rychle nakoupit. Jak se jednou model medvědího trhu objeví, měli by se investoři snažit vyhnout blížícímu se riziku... vyhněte se „výhodnému nákupu“. A už vůbec by se neměli nechat zmást střídavým vzestupem, v poučkách uvedeným jako „podpůrná rally“ nebo ještě lépe „proti trendová“ rally medvědího trendu.

To se přesně stalo před třemi týdny, když trhy zaznamenaly největší „ back-to-back“ rally poté, co se investoři rozhodli, že akcie jsou již v porovnání s jejich cenami před dvěma měsíci předprodané a vrátily se zpět. To, ale v žádném případě neznamená, že nemůže dojít k dosažení nového dna. Na rozdíl od medvědího trendu z let 2000 až 2002, kdy investoři našli mnoho výnosných sektorů, včetně firem s malou tržní kapitalizací, rozvíjejících se trhů a realitních fondů, dnes takových možností, nabízejících nějakou ochranu, mnoho nenajdou. Podle Desmonda z Lowry’s Reports zatím neexistuje místo, kam se schovat. Ano, staré dobré defenzivní sektory jako potravinářský, tabákový a sektor výrobců alkoholu stály proti prodejní vlně a vcelku dobře se s jejich silou vypořádaly... prozatím. Ale nečekejte, že to dokážou do nekonečna. Desmond dodává: „Buďte připraveni na další pohyb“. Walter Deemer, stratég a technický analytik a vydavatel Market Strategist and Insights, dodává, že se v poslední době pokoušel přesvědčit klienty, že ještě nenastal čas pro „bottom – fishing“.

Podle toho, co „historicky“ známe jako čtyřletý cyklus, se některé trhy dostaly na rozhraní, kdy je může potkat výrazný pokles. Tento cyklus, který v převážné většině koresponduje s cyklem prezidentských voleb ve Spojených státech, velmi často přináší velké poklesy pro akcie poté, co se naduté kampaně plné slibů kandidátů na prezidentské křeslo setkají s politickou realitou, nepopulárními iniciativami a nepředvídatelnými ekonomickými důsledky. Průměrný pokles akcií z indexu S&P činí 8,4 % a 13,4 % pro většinu spekulativně nakupovaných společností s velkou tržní kapitalizací.

Rok 2006 je podle Jeremy Grahama, investičního stratéga ze společnosti Graham, Mayo Van Ottelo, klasickým rokem číslo dvě prezidentského cyklu. Graham se domnívá, že současná perioda byla poslední fází „Velkého medvědího trendu“, který začal v březnu 2000. Jako každý dlouhodobý, ať býčí, tak medvědí trend z jeho pohledu v této chvíli přichází ke slovu. Poslední „velký medvědí trh“ začal v roce 1965 a trval do roku 1982, tedy 17 let a japonský začal v roce 1989 a trvá již 13 let.

Trhliny se poprvé objevily loni v srpnu, když se tržní velkorysost začala kazit: Klesající akcie začaly převyšovat počet rostoucích a těch , které dosáhly nových maxim, začalo znatelně ubývat. Investorská poptávka podle průzkumu společnosti Lowry’s také začala strmě klesat a naopak index prodejního tlaku, který představuje nabídku, rostl. Oba indexy našly průsečík v listopadu 2005, čímž nastal stav, kdy se více peněz snažili investoři dostat z trhu než do trhu.

Index Dow Jones Utilities , vedoucí sektor pro široký okruh trhů, vysoce citlivý na zvyšování úrokových sazeb, začal klesat v říjnu, stejně jako některé sektorové indexy na Nasdaqu.

Dalším znamením stárnutí býčího trhu byl ohromný zájem investorů o rychle rostoucí akcie. V tomto případě se jednalo o velký pohyb kapitálu z domácích akcií do rozvíjejících se trhů, které zaznamenaly velkou akceleraci právě v loňském roce. Ti, kteří tak učinili na začátku roku, dnes zřejmě litují v návaznosti na prudkou a rychlou korekci z posledních měsíců.

Letos na jaře se objevilo hned několik varovných vlajek. Jednou z nich byl neustálý pokles počtu akcií z indexu S&P 500 schopných se dostat nad své 30ti denní nebo 10ti týdenní klouzavé průměry, ačkoliv se trh jako celek dostal na nová historická maxima.

V květnu, když index Dow Jones dosáhl nového historického maxima, jenom 7,02 % z akcií také dosáhlo nových maxim a 17 % akcií bylo o více jak 20 % naopak vzdáleno od těchto hodnot. Index Dow Jones rostl díky posílení akcií General Motors, které jen během dubna a května vzrostly o více jak 40 %.

Probuzení „medvědů“ bude potvrzeno, když trh prodělá dva „90% poklesové“ dny, jako 17.května a 5. června, kdy 90 % akcií klesne, dodává Desmond. Ale rychlé pohyby směrem nahoru a dolu v průběhu 30 dní od maxima na začátku května trochu teorii Desmonda snižují a tak se bude čekat na další „90% poklesový“ den.

Na závěr Desmond přidává, že růst z posledních týdnů oddálil skutečné dno trhu a pokud nedojde k dalšímu silnému poklesu, bude se jednat o zřetelnou změnu ve vedoucím postavení na trhu. Posílení přišlo od cyklických energetických akcií, od společností s malou tržní kapitalizací a sektorů, které táhly trhy v období býčího trendu. Budou-li tyto růstové skoky reálné, učiní to pokles ze začátku května nejkratším a nejvíce mělkým medvědím trhem v historii… dobrou noc medvědi.

Toto vše je možné, ale vsaďte si na to.


Váš názor
  • ... a co Váš osobní názor ?
    07.07.2006 22:52

    Pane Koděra, jaký názor máte Vy osobně na budoucí pohyb indexu a jednotlivých kurzů akcií české burzy a) krátkodobě, b) střednědobě, a c) dlouhodobě ? Nebo jinak, které české akcie by jste si Vy koupil a na jakých hodnotách ? Ve Vašem komentáři je shromážděno docela dost negativních údajů, ale postrádám Váš osobní názor. Mám na Vás vcelku kladný názor, který se ale nevztahuje na většinu Vašich kolegů ve firmě. Pravděpodobně jste komentář psal jako varování, že "nic neroste do nebe" nebo "CEE bublina může ucházet", ... ale nechci Vám nic, ani ten nejjednodušší předpoklad vkládat do úst. Děkuji za Vaši věcnou odpověď Imation h2so2@centrum.cz
    Imation
    • odpověď
      10.07.2006 16:53

      Dobrý den, v prvni řadě děkuji za Vaší podporu. Máte pravdu, že tento komentář je postaven na konfrontaci určitých dlouhodobých zkušeností některých analytiků a současného stavu na trhu. Je koncipován na vývoj amerického trhu, ale protože se poslední výprodejní vlna stala globálním jevem, pak může být také tak pojat. Ale zpět k tomu co Vás zajímalo nejvíce a to je můj názor. Jen bych chtěl podotknout, že nejsem analytikem, ale obchodníkem. Zatím co analytik by měl zůstavat konzistentní ve svém názoru, obchodník jej mění v návaznosti na tržním chování. To znamená obchodníci jsou více tendenční. Z krátkodobého pohledu je to vždy spekulace(růstxstagnacexpokles). Ze střednědobého pohledu budou signálem výsledky jednotlivých společností za 1H a z dlouhodobého věřím v posílení domácího trhu, pokud se zachová tempo růstu ekonomiky a neznervozní-li opět investoři celosvětově. Pro všechny tituly na pražské burze platí, že jsou momentálně pod svými cílovými hodnotami, ale to jsou i ostatní tituly na zahraničních burzách. Pro výběr ceny k nákupu je důležitý Váš investiční horizont, ale já osobně důvěruji nákupu Zentivy okolo 1000 Kč, ČEZu 680 Kč a Erste 1200 Kč, pokud bude ještě příležitost. S pozdravem Roman Koděra
      Roman Koděra
      • Pane Koděra děkuji
        11.07.2006 1:47

        Osobně se domnívám že příležitost k nákupu bude na ještě o něco nižších hodnotách než které uvádíte, a protože jsem v investování do akcií spíše opatrnější a vše vidím černěji než to ve skutečnosti bývá, budu nejméně u ČEZu čekat ještě na nižší ceny. Pane Koděra, děkuji za Váš osobní názor. S pozdravem
        Imation
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data