Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

O (ne)smysluplnosti porovnávání investičních fondů

13.07.2006 11:34

Co je lehčího než si udělat tabulku historických výnosů investičních fondů a vybrat si ten nejlepší jako cíl své investice. Je to lehké, ale také málo smysluplné. To nejen kvůli známé poučce, že historická výkonnost "není zárukou" výnosnosti budoucí. Ale i proto, že jen náhodou bychom v takovéto tabulce porovnávali jablka s jablky. Může např. lehce dojít k tomu, že fond s výnosem 10 % p.a. během dané periody byl lepší, než ten s 12% výnosem.

Důvodem neporovnatelnosti výnosů fondů je to, že výnos se nezvratně pojí s rizikem. Nelze tak porovnávat dva fondy (resp. jakékoliv investice) co se týče výnosů, aniž bychom nevěděli nic o jejich riziku. Asi se např. nebude radovat ten investor, jehož fond vydělal o 1 % více než fond jeho kolegy, když jeho fond byl zároveň 2x rizikovější (např. vlastnil hlavně .com firmy a ten druhý utility).

Má tedy smysl porovnávat pouze výnosy upravené o riziko. Například: Fond A vynesl 10 % a díky své rizikovosti jeho investoři očekávali 8% návratnost. Fond B vynesl 12 %, ale díky jeho vyšší rizikovosti byla jeho požadovaná míra návratnosti 13 %. Fond A je tedy v plusu 2 %, zatímco fond B je v mínusu 1 %.

Uvedený příklad implikuje jeden z možných pohledů na úspěšnost investora/fondu v dimenzích riziko-výnos. Tato je reflektována v tzv. Jensenově alfě, která je definována jako:

Alfa = návratnost investice (potrfolia) - požadovaná návratnost

Nejde tedy o nic jiného, než o to, kolik investor vydělal nad, nebo pod požadovanou míru návratnosti (určenou většinou za pomocí CAPM, alternativně APT). Princip znázorňuje i následující graf, ukazující návratnost a následně alfy dvou portfolií, jedno s alfou pozitivní (fond vynesl více, než kolik od něj bylo požadováno díky jeho rizikovosti) a jedno negativní (fond vynesl méně, než kolik od něj bylo požadováno díky jeho rizikovosti). Modrá linka ukazuje, jak na trzích investičních aktiv s rostoucím rizikem roste požadovaná míra návratnosti, její sklon je dán sumou a charakterem investičních příležitostí na trzích a celkovou averzí vůči riziku na nich.


Zdroj: Patria Finance

Nejenže tedy nelze odhadovat, kam vede následující zatáčka na základě pohledu do zpětného zrcátka, nelze porovnávat ani historický (popř. očekávaný) výnos jednotlivých fondů bez přihlédnutí k riziku. Alespoň běžný pohled na strukturu portfolia porovnávaných fondů (nakolik jsou zainvestovány v rizikových odvětvích, malých firmách, rizikových regionech, atd.) a následný relativní odhad jejich rizika je lepší než samotná tabulka historických výnosů.

Nejde přitom o "zaokrouhlovací chyby". I na jednom trhu (v jedné ekonomice) se mohou požadované míry návratnosti v jednotlivých odvětvích (reflektující riziko firem v nich) významně lišit. Na jednom konci spektra budou odvětví jako již zmiňované utility, potravinářství a nápoje, restaurace či banky (s nákladem vlastního jmění znatelně pod 10 %), na druhém konci spektra pak E-commerce, telekomunikace, atd. (s CoE znatelně nad 10 %).


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data