Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Maloobchodní tržby: v máji v obchodu jak v ráji

Maloobchodní tržby: v máji v obchodu jak v ráji

19.07.2006 9:40
Autor: David Marek

(Komentář doplněn)
Maloobchodní tržby se v květnu meziročně zvýšily o 7,2 procenta po revidovaném zvýšení o 5,4 procenta v dubnu. Údaje o obratu v maloobchodním prodeji svědčí o akceleraci domácí poptávky v letošním roce. Prameny rostoucí chuti k utrácení jsou zrychlení růstu mezd, disponibilního důchodu domácností a levné spotřebitelské úvěry. Svižné tempo růstu maloobchodních tržeb podporuje úvahy o brzkém zvýšení úrokových sazeb v ČR.

Na odbyt šlo dobře prakticky vše. Nejvyšší cifrou ve statistice maloobchodu, meziroční zvýšení o 21,2 procenta, se může pochlubit prodej v nespecializovaných prodejnách. O prodejnosti jednotlivého sortimentu nám toho tento údaj mnoho neřekne. Lze z něj ovšem usuzovat na pokračující nájezdy domácností na obchodní centra a hypermarkety. Letos se zvýšilo utrácení také v obchodech s elektronikou, nábytkem a zbožím pro domácnost, kde tržby meziročně stouply o 14,0 procent. Klesající ceny podporují ochotu ztratit peníz také za oblečení a obuv. V prodejnách s tímto zbožím vzrostl obrat o 11,5 procenta. Poněkud překvapivě se letos daří také maloobchodu s knihami, papírnickým zbožím a o maloobchodu s novým zbožím ve specializovaných prodejnách. Dobrat se příčiny růstu tržeb v této oblasti ovšem není jednoduché, neboť do ní spadají kromě knih také kancelářské potřeby, fotoaparáty, podlahové krytiny, klenoty, potřeby pro sport a volný čas, květiny či software. Poněkud široce definovaná skupina. Zdánlivě se nedařilo pouze prodejnám s farmaceutickým, kosmetickým a drogistickým zbožím. Jejich tržby meziročně klesly o 0,6 procenta. Příčinou není lepší zdravotní stav české populace, ani zhoršující se hygiena, ale skutečnost, že loni v květnu došlo k mimořádně vysokému zvýšení tržeb v této oblasti (+13,2 procenta), což nastavilo velmi vysoko laťku pro srovnání s letošním květnovým údajem.

Faktorem číslo jedna za rychle rostoucí spotřebitelskou poptávkou je zcela určitě vývoj disponibilního důchodu domácností. Ten se v 1. čtvrtletí letošního roku meziročně zvýšil o 6,9 procenta po růstu o 5,4 procenta v loňském roce. Ke zrychlení růstu disponibilního důchodu domácností přispěly nejen rychleji rostoucí mzdy, ale také klesající nezaměstnanost a rostoucí objem sociálních dávek. Druhořadý, přesto neopomenutelný, vliv mají nízké úrokové sazby a široká nabídka dluhového financování spotřebních výdajů. Aktuální údaje ukazují, že objem spotřebitelských úvěrů je nyní o 28 procent vyšší než před rokem.

Maloobchodní tržby, coby indicie vývoje části domácí poptávky, patrně podpoří očekávání, že ke zvýšení úrokových sazeb dojde již na konci července. Další posun sazeb na peněžním trhu směrem vzhůru by neměl být překvapením.

Za celý letošní rok očekáváme zvýšení maloobchodních tržeb o 6,5 procenta.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data