Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Koalice navrhla nové řešení patové situace

26.07.2006 8:32
Autor: Tomáš Gatěk, Patria Finance

Koalice pravého středu včera ČSSD navrhla, aby podporovala její program, který bude založen na 10 bodech z předvolebního programu sociálních demokratů, tj. nezaměstnanost pod 6 %, růst HDP 5 %, průměrná mzda 26 500 Kč atd. Koalice by ale těchto cílů dosáhla za použití jiných prostředků ve srovnání se sociálními demokraty, kteří se vyjádřili v tom smyslu, že chtějí jednat právě o prostředcích a způsobech jak těchto cílů dosáhnout. ČSSD také prohlásila, že znovu nominuje svého kandidáta na post předsedy sněmovny pro páteční volbu.

Náš názor: Tento krok koalice považujeme za chytrý a překvapivý tah, když ČSSD víceméně nemůže odmítnout vlastní program, a to by mohlo prolomit současný pat a umožnit koalici sestavit vládu. Nicméně ve světle posledních politických událostí by ČSSD mohla nalézt argumenty proč koalici nepodpořit, když by odmítla prostředky, za pomoci kterých by bylo dosaženo programových cílů. Není jisté jestli se bude konat volba předsedy sněmovny, když zatím nebylo dosaženo žádné dohody mezi ČSSD a koalicí.


Váš názor
  • Vtip
    26.07.2006 13:54

    To mi připomíná jeden předvolební vtip od Renčína (narážející na sliby stran), kdy jeden praví druhému, že ještě neví koho bude volit ale jedno je jisté, ať už zvítězí kterákoliv strana budou z nás všech milionáři. Na těchto blbostech chce stavět trojkoalice? A někteří to dokonce považují za chytrý tah....
    volič
  • Komedianti
    26.07.2006 10:44

    Na "naší" politické scéně jsou jen tři možnosti: ODS +- :-) ČSSD (ve formě buď menšinové vlády ODS s tolerancí ČSSD nebo úřednické vlády podporovaná oběma partajemi), ČSSD+SZ (s tolerancí KSČM) nebo předčasné volby. Nic víc, nic míň. Pokud by chtěli být "naši" politici skutečně demokrati a ctít rozhodnutí voličů, tak by mohli použít model z nedávné doby z evropského parlamentu, kde si levicová a pravicová část po vyrovnaném volebním výsledku rozdělila "vládnutí" na půl - polovinu volebního období šéfovala pravice, polovinu levice.
    PaulC
  • Desatero
    26.07.2006 10:14

    To nic neříkající desatere je naprostý výsměch od koalice. Jestli na toto desatero ČSSD přistoupí, tak už fakt nevím, proč dělají takové drahoty s podporou. V tom desateru je to co chce koalice "svým způsobem" taky prosadit, ale je to pro ODS hodně, hodně sekundární cíl.
    Zlosyn
    • vidim to jinak
      26.07.2006 12:21

      Koalice aspon hleda reseni stavajici situace a prichazi s novymi podnety na rozdil od CSSD, ktera jen skodi a skodolibe ceka, co bude. S konstruktivnim, demokratickym navrhem na prijatelne urovni CSSD doposud neprisla. Je to proto, ze to neni strana demokraticka, ale demagogicka.
      nezavisly pozorovatel
    • Souhlas
      26.07.2006 10:23

      Ano,taky to tak vidim...navic ty teze jsou velmi obecne a spis by me zklamalo,kdyby CSSD na tento populisticky tah trojkoalice pristoupila...me zajima,jak by tech cilu chteli dosahnout a hlavne za jakou cenu a jestli by ty cile byly vubec tim hlavnim,co by trojkoalice prosazovala,nebo jenom takova nejaka bokovka... Je videt,ze jsou v koncich a staci jim odkyvnout jednu, aniz by sami sdelili,jak konkretne chteji tuto zemi ridit.
      Pavel Novak
  • Citovaná chytrost
    26.07.2006 10:09

    vychází z přesvědčení, že rovná daň - konkrétně v našich podmínkách 15% - je cesta k dosažení jmenovaných cílů.
    Pozorovatel
  • Přestávám se o sestavování vlády zajímat,
    26.07.2006 9:36

    už to nudí i mně. A souhlasím s předchozím názorem. Nic to ale nemění na tom, že by vítěz voleb měl mít možnost vládnout. Vítězem voleb se stává ten, kdo získá nejvíc hlasů ( i když jich nemá nadpoloviční většinu. )
    Marek Párek
  • Program, metody a co ještě?
    26.07.2006 9:22

    Asi by Paroubek ještě mohl chtít, aby Topolánek sestavil vládu z ministrů ČSSD + KSČM. Neboť nikdo jiný ty "správné" metody nemůže ovládat. No, alespoň vidíme, oč mu jde. Ne o programové cíle, ale o metody (čti další roky u koryta). Zajímalo by mne ovšem, kdo ten návrh Topolánkovi poradil. Z jeho hlavy to nebude. Alespoň se mi zatím po stránce taktiky jevil dost nešikovný.
    Jirka
  • Chytry tah?
    26.07.2006 9:12

    No,ten tah neni vubec chytry,spis populisticky a neco jako zoufaly vykrik do tmy...je jasne,ze pokud napr. snizeni dani chce ODS dosahnout vytvorenim rovne dane,tak takovou vladu CSSD nepodpori
    Pavel Novak
    • Jistěže chytrý
      26.07.2006 9:37

      Pokud ČSSD dala do svých priorit skutečně podstatné věci a bude jich dosaženo, co chtějí její voliči víc? Budou-li mít opravdu nižší daně, vyšší mzdy, ekonomika poroste, atd., dosáhnou toho, co si zvolili. Metody je nemusí zajímat, pokud nebudou zločinné. Jenže to má háček, že? Politikům často vytýkáme, že myslí jen na sebe a to, co dělají, dělají pro vlastní kapsu. Socdem volič to ovšem dotáhl ještě dál. On nemyslí na sebe. On myslí na ty druhé. Nejde mu ovšem o to, aby se ti druzí měli co nejlépe, ale o to, aby se měli hůře, než on. Pak bude šťasten. A tento druh štěstí mu středopravá koalice nezajistí. Právě pro ty metody.
      Jirka
      • :-)
        26.07.2006 11:22

        Když je tedy podle Vás nemusí metody zajímat, tak to se už můžou všechny "naše" politické partaje rovnou sdružit do národní fronty, jmenovat úřednickou vládu a pak ji jen kontrolovat, že :-)
        PaulC
        • RE:
          01.08.2006 9:52

          Jaky je v nich rozdil ? V barvickach, v transparentech, nazvech stran a mozna volebnimu cislu (voni vypadaj jako fotbalisti) a nejakym tom pamfletu zvoucim se program. Copak ministri rozumi svym resortum ? Staci se v te oblasti chvili pohybovat a velmi brzy pochopite, ze ministr to tam chodi odsedet, sem tam prestrihnout pasku, ale co se pod nim deje delaj porad ty samy lidi uz treba i 30 let. On tak spis dobre prodat na tiskovce to, co se ve "strane" vymysli, skrz ministerstvo a 200 spicich ve strakovce prosadi a pak nekde pekne napise, kdyz se dobre novinari nakrmi.
          MikeSkeeter
    • 26.07.2006 9:19

      Souhlas chytry tah, citovanych cilu jde dosahnout ruznymi cestami - tem co studovali ekonomii by to melo byt jasne ...
      ekonom
      • Rozhodne to neni chytry tah
        26.07.2006 9:53

        No, co se tyce toho "chytreho" tahu,tak byl mozna chytry ekonomicky,ovsem ne politicky...Je zabavne pozorvat v trojkoalici,jak se cim dal vice ztrapnuje auz radsi se svymi vlastnimi napady neprichazi...i kdyz neni prece pravda,ze nezalezi na nastrojich,jakymi se cilu dosahne...vzdy mohou byt velmi bolestne metody (jako napr. rovna dan - mimochodem ODS jeste jaksi nerekla,kde chce najit chybejici miliardy do rozpoctu),anebo postupne snizovani dani...Podle me navic situaci vyresi jen nove volby, coz by asi bylo i nejkorektnejsi reseni...
        Pavel Novak
      • Máte pochopitelně pravdu
        26.07.2006 9:33

        Ale většina populace ekonomii nestudovalo a má k ní spíš odpor, což se také zpravidla silně projevuje na jejich špatné finanční situaci... A o horšího, někteří vystudovaní ekonomové, jsou schopni za koryto tvrdit cokoli... I to, že peníze rostou na stromech jak špagety na špagetovníku... Ale je potřeba přimět obě strany jednat o konkrétních otázkách a nechat experty vyjednat nejlepší aleternativu... Dost bylo populismu... Pokud jde panu Paroubkovi o historický kompromis, pak bude muset začít především u své kampaně důvěrně nazývané ODSminus.....
        QEntity
Aktuální komentáře
24.04.2024
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m