Prohlášení prezidenta Klause po dnešním jednání s předsedy parlamentních stran

9.8.2006 15:55

Následuje tisková zpráva Kanceláře prezidenta republiky
Prezident republiky Václav Klaus dnes na Pražském hradě jednal s předsedy parlamentních stran Mirkem Topolánkem, Jiřím Paroubkem, Vojtěchem Filipem, Miroslavem Kalouskem a Martinem Bursíkem o odblokování volby orgánů Poslanecké sněmovny PČR.

Po skončení jednání prezident na tiskové konferenci řekl:

„Pokusil bych se zrekapitulovat naše jednání. Za prvé bych chtěl říci, že jsem velmi rád, že všech pět předsedů v parlamentu zastoupených politických stran přijalo mé pozvání, zúčastnilo se této schůzky a s otevřeným hledím, vážně, seriózně diskutovalo návrhy, které tam padly. Považuji to za velmi pozitivní výsledek, chtěl bych ho zdůraznit a podtrhnout. Druhá věc je, že celé naše jednání není žádnou blokací paralelně probíhajících jednání na politické scéně. Je pokusem o jejich doplněk, je pokusem udělat jistý malý krok, který by byl zprůchodněním dnešní patové situace. Třetí bod: Soustředili jsme se plně nikoliv na jednání o budoucí vládě, vládní koalici, vládním seskupení, ale výlučně a jedině na možnost pondělního zprůchodnění Poslanecké sněmovny. Naformulovali jsme celou řadu možností a toto jednání jsme neuzavřeli. Domluvili jsme se, že v pátek v poledne dojde k další schůzce v této sestavě. Domluvili jsme se, že do té doby ještě i něco odpracujeme na formulaci možných detailů, podmínek a garancí tohoto jistého prozatímního řešení v Poslanecké sněmovně.

Myslím, že to je jediný závěr a znovu opakuji, toto jednání není žádnou blokací, náhražkou jiných dalších politických jednání mezi zástupci těchto pěti politických stran, směřující k celkovému řešení povolební situace.“