Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ÚOHS: Rekordní pokuta 370 mil. korun uložena RWE Transgas

ÚOHS: Rekordní pokuta 370 mil. korun uložena RWE Transgas

11.08.2006 12:08
Autor: 

Následuje tisková zpráva ÚOHS:
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil dne 10. srpna 2006 nepravomocně dosud nejvyšší pokutu jedné společnosti v rámci jednoho správního řízení. Jedná se o sankci 370 milionů korun společnosti RWE Transgas za zneužití dominantního postavení na trhu s plynem.

Dominant porušil zákon o ochraně hospodářské soutěže tím, že od listopadu 2004 předkládal provozovatelům regionálních distribučních soustav nenáležejících do holdingu RWE návrhy smluv o koupi a prodeji zemního plynu obsahující podmínky, které tyto firmy znevýhodňovaly oproti konkurenčním regionálním distributorům náležejícím do skupiny RWE.

RWE Transgas dále dle rozhodnutí ÚOHS omezuje od 1.1.2005 svými smlouvami s distributory možnost prodávat plyn mimo území, které tito distributoři obhospodařují a tím účinně brání rozvoji konkurence na postupně se liberalizujícím trhu.

Třetí forma zneužití dominantního postavení se týká stanovení ceny za uskladnění plynu pro rok 2005 pro kategorii oprávněných zákazníků ve stejné výši, jako byla stanovena pro chráněné zákazníky ze strany Energetického regulačního úřadu. Přitom náklady pro jednotlivé kategorie zákazníků jsou odlišné.

Kromě pokuty byla uložena také opatření k nápravě spočívající v upravení smluv tak, aby do budoucna nebyli znevýhodněni regionální distributoři plynu nepatřící do skupiny RWE. Odstranění další z bariér soutěže spočívá ve stanovení podmínky umožnění dodávek plynu do bilanční zóny kteréhokoliv provozovatele regionální distribuční soustavy. Musí být učiněna taková opatření, aby odběratelé plynu měli možnost zvolit dodávku této komodity od kteréhokoliv dodavatele bez ohledu na jeho bilanční zónu.

ÚOHS šetří trh s plynem od konce léta 2005. V tomto období obdržel několik podnětů tzv. oprávněných zákazníků (těchto společností bylo v době zahájení řízení 35 a jde o velké odběratele), kteří mají od 1. ledna 2005 teoretickou možnost vybrat si svého dodavatele zemního plynu. Šetření se netýkalo regulovaných cen pro tzv. chráněné zákazníky, tedy domácnosti a malé firmy. Tyto ceny nestanovuje RWE Transgas, ale Energetický regulační úřad. Správní řízení bylo zahájeno 23. listopadu 2005 a bylo vedeno podle komunitárního práva, takže závěrečný výrok byl také konzultován s Evropskou komisí. V průběhu správního řízení ÚOHS jeho účastníkovi sdělil své výhrady a upozornil na možnost přijetí závazků odstraňujících protisoutěžní stav na trhu a v tomto případě také možnost vyhnout se sankci. Na tento návrh však společnost RWE dostatečně nereagovala a na druhé straně podala ke Krajskému soudu v Brně žalobu proti nezákonnému postupu Úřadu (byla soudem zamítnuta) a posléze také kompetenční žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu. V daném případě lze označit chování dominanta za velmi závažné, neboť představuje pro obchodníky s plynem velmi významnou bariéru pro rozvoj jejich podnikání v liberalizujícím se sektoru. Dle názoru ÚOHS RWE Transgas jednal s úmyslem co nejvíce posílit postavení regionálních distributorů v jejich bilančních zónách, a to právě v rozporu se zamýšlenou a probíhající liberalizací v plynárenství. Postiženi byli také tzv. oprávnění zákazníci, kteří měli v důsledku chování RWE Transgas téměř nulový prostor ve výběru dodavatele. Byly totiž vytvořeny podmínky prakticky vylučující podávání plně konkurenčních nabídek. Při stanovení výše pokuty bylo RWE Transgas mj. připočten k tíži fakt, že neukončil jednání, které mu ÚOHS vytkl, nutné změny odmítal a trval na podmínkách, které jednostranně sám navrhl. Jako polehčující okolnost lze na druhé straně uvést, že Úřad dosud s uvedenou společností nevedl žádné správní řízení pro možné porušení soutěžních pravidel.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - Index filadelfského Fedu
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
    16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
    16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m