Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sobotka nevidí důvod pro odložení termínu přijetí eura

Sobotka nevidí důvod pro odložení termínu přijetí eura

25.08.2006 12:05
Autor: 

Ministr financí a místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka dnes řekl agentuře Reuters, že nevidí důvod pro zpoždění přijetí eura Českou republikou. "Já se domnívám, že se lze v letech 2008 až 2009 vrátit k plnění konvergenčního programu a že není důvod v tuto chvíli odsunout kvůli rozpočtu na rok 2007 přijetí společné evropské měny," řekl Sobotka Reuters.

"Ale určitě to bude ještě předmětem diskuse v sociální demokracii, předmětem koaliční debaty s lidovci a předmětem debaty s ČNB," dodal.

Sobotkův resort v srpnu přišel s prvním návrhem rozpočtu na rok 2007. Schodek by měl činit 88 miliard korun, což je pravděpodobně o 14 miliard koruny více než letos. Schodek celkových veřejných rozpočtů (v ESA 95) by měl činit 3,8 procenta HDP místo 3,3 procenta, k nimž se zavázala ČR Evropské komisi v Konvergenčním programu. Maastrichtské kritérium připouští 3 % HDP.

(zdroj: Reuters)


Váš názor
  • Smutné
    25.08.2006 14:03

    Pan Sobotka, jako po celou dobu svého působení na MF, jen kecá. Takže jeho slova žádné soudné analytiky už dnes nemohou vůbec ovlivnit.
    Observer
    • Nebuďte na něj tak přísný
      25.08.2006 18:30

      Vźdyť je tak mladý, nemá žádné životní zkušenosti, nemá žádné ekonomické vzdělání ani kvalifikaci. Jak by mohl rozumět tomu, co říká, natož tomu, co říká člověk s ekonomickou kvalifikací. Kdo by mu řekl, že ekonomické zákonitosti (trh) působí nezávisle na spoločensko-ekonomické formaci a na tom, co on sám chce? Vedoucí oddělení strategií na MF ? původním povoláním cukrář ?, náměstek ministra ? , jaké má vzdělání ? není ze stejné dědiny ?nelepilli spolu předvolební plakáty ? Ale určitě mu to neřekne těch 500 lidí, kteří znechuceně odešli nebo byli odejiti v období 30.9.-31.12.2005. To nebyla noc dlouhých nožů, ale výsledek auditu.
      Učitel
  • Sobotka nic videt nemusi, stačí když to uvidí trh a pošle kačku k ledu.
    25.08.2006 12:53

    Se socany a komundíry za zadkem Euro dříve jak 2013 mít nebudeme a kdo ví jestli vůbec :o)
    Mike
    • sami si za to muzeme
      25.08.2006 13:48

      To ze si lidi neuvedomuji dusledky je jen a jen jejich problem. Valna vetsina lidi vidi jen soc. davky apod., ale neumeji si domyslet odkud se berou. Jedna se vetsinou o starsi lidi a o lidi s nizsim IQ. Budme radi ze ti nejvetsi "blbci" nechodi k volbam vubec, pac by to bylo jeste horsi. Uplne nehorsi na tom je, ze si temato davkama socani snazi vychovat dalsi budouci volice z mladych lidi, kteri si na tyto davky zacinaji nebezpecne zvykat. Nejcitelnejsi je to na Morave, tady je to samy levak :-(
      Klokan
      • vsem co podporuji euro
        25.08.2006 14:15

        Lidi, vy si vubec neuvedomujete jednu vec, po vstupu Eura na nas trh se ceny a vse kolem srovna s ostatnimi zememi v EU!!! To bude pro nas katastrofa, muzete si rikat co chcete, ale je to tak. Pokud mozno,zadny EURO!!!! Jedine zeme ktere euro ted v EU nemaji, maji prosperitu, podivejte se na nemecko, italii, francii atd... ty zeme schudli jako prase!!! jenze to vy ktery podporuje vstup Eura do nasi zeme vubec nevite!!!
        Patrik
        • usmevne
          25.08.2006 15:50

          no Vy jste, ale rychly analytik, ale asi jste nikdy nepracoval v nejake firme, kde se obchoduje se zahranicim, to Euro ma totiz mnohem vetsi vliv na podnikatelskou sferu nez na to jestli na pasce mate CZK ci EUR (mimochodem globalizaci cen stejne neutecete ani s CZK)...nepouzivat EURo v evropskem regionu si mohly dovolit jen kapitalove velmi silne zeme jako je Britanie, Svycarsko...pak jsou jeste dalsi avsak tam je otazka efektu diskutabilni..
          Petr Nekvinda
          • RE
            25.08.2006 16:12

            Toto je bohuzel velice rozsireny nazor ktery se do mysli verejnosti dostal diky neustalemu politickemu tlaku. Problemem Eura je ze je to spise nez ekonomicky politicky projekt jehoz efekty jsou vseobecne diskutabilni. V soucasnosti se potyka s problemy kvuli zakladatelskym statum, ktere se rozhodly ignorovat zakladni dohody a hospodari vice deficitne nez bylo dohodnuto a tim i de facto na ukor dalsich clenskych zemi ktere hospodari podle pravidel, protoze znehodnocuji menu i jim. Spolecna mena je dobra vec pro zeme s podobnou ekonomickou urovni (napriklad staty v USA), ale v Evropa ke spolecne mene podle meho nazoru zatim nedospela. Mlada ekonomika jako je CR prijetim Eura ztrati jednu z moznosti jak reagovat na hospodarsky vyvoj. Moznosti jsou totiz dve - fiskalni a monetarni a s prechodem na Euro monetarni prostredky zmizi a bude to jenom na fiskalni politice. A pokud ta bude v rukou CSSD, Panbuh nas ochranuj...:o)
            Ondra
        • A to jste na to přišel sám?
          25.08.2006 14:34

          Fakt? Rozvité věty, sem tam chybka, ale jinak dobré. To jste musel opsat z Blesku!
          Tom
  • Rozpocet 2007
    25.08.2006 12:21

    otazkou spis je jake vlady tu ve sledovanem obdobi budou, odkladanim reforem, plnenim populistickeho socialniho programu, zadny vyznamny zajem o reseni dluhu verejnych financi...no tudy asi cesta nepovede, po vcerejsim veletoci lidovcu a naslednem mirnem vahani zahranicnich investoru je zrejme, ze se situace muze velmi zkomplikovat, proto si myslim, ze tato slova ministra nemaji realnou hloubku, nybrz se jedna pouze o jakesi "mozna uklidnujici" stanovisko z vyssich mist, tedy neutralni vliv...
    Petr Nekvinda
    • SOUHLAS
      25.08.2006 13:16

      Souhlasim s timto prispevkem. Pan Sobotka a ani Paroubek si absolutne nevidi do ust. U Sobotky to mozna chapu kdyz je pravnik, ale u Paroubka, ktery se chlubi tim ze je ekonom teda ne. Predstava, ze deficit bude naplanovany na 2008 s deficitem plnicim konvergencni kriteria je pri predpokladu CSSD u vlady naprosto zcestna. Pokud nemam mylne informace, tak soucasny deficit by mohl byt teoreticky dosazen kvuli odkladu platnosti nekterych zakonu zvysujicich mandatorni vydaje. Pokud tyto zakony pristi rok vejdou v platnost, schodek rozpoctu na 2008 musi byt astronomicky. Uz ted media uvedla ze uroky z dluhu dosahuji 48 mld a tato castka se bude zvysovat. Opravdu si lide neuvedomuji nebezpeci CSSD??? Tito panove pouze slibuji a rozdavaji a rikaji ze ekonomika jede dobre a ze "mensi" schodek si muzeme dovolit. A co az ekonomika nepojede na plne obratky??? Vse je otazka cyklu a je jen otazka kdy pokles prijde. Pak bude schodek pres 200 mld a kdo to bude platit??? To tyto pany asi nezajima, oni uz totiz vydelano mit budou (a s nima za ta leta u moci i jejich manzelky a kamaradi) a v klidu vladu nad zemi v rozkladu predaji nekomu jinemu. Podivejme se nyni na Madarsko. Tomu podle tydeniku Euro hrozi velike problemy a resi se to dramatickymi skrty v rozpoctech apod... Nerad bych dopadl podobne na konci tohoto volebniho obdibi...
      Ondra
      • zapomnel jsem p.Ondrovi
        25.08.2006 14:23

        vy presne jdete jak stado hlasi a piska, bez vlastniho nazoru bohuzel a to je chyba ,ale tak to dela i cela vlada a politicke spektrum!
        Patrik
      • Blbost
        25.08.2006 14:21

        pane Ondro, nejvyspelejsi zeme z G7 jsou take nejzadluzenejsi zeme na celem svete!!! Dluh nasi zeme nedosahuje ani zlomek toho co jejich.........a zadluzenost by u nas nemusela byt tak vysoka kdyby se v 90 letech nedelala privatizace a neztratilo podle skromnych odhadu pres 300 miliard korun!!! A to kdyby cesi porad nekomu nelezli do zadku a neprodali si kvuli vlastnimu obohaceni pudu pod nohama a zisky netekly do zahranici namisto aby zustavaly doma!!! Jak se prezentujete tak vy budete jeden z nich!!
        Patrik
        • Re
          25.08.2006 15:46

          Blbosti pisete bohuzel vy. Obracet se na devadesata leta je presne retorika CSSD a ODS. Proc rikat ze se neco stalo atd atd. Radeji bych se dival do budoucnosti. A vy si snad myslite ze ti ze se zadluzujeme a nase zadluzeni stale stoupa se priblizime zemim G7??? To asi tezko. Levice se stale ohani ucenim sveho guru Keynese, ktery hlasil ze deficitni hospodareni je vhodne, ale uz si asi nepamatuji druhou cast teto vety ze schodky se uhradi v obdobi prosperity. Z dlouhodobeho hlediska NELZE hospodarit deficitne!!! Predstavte si to na svoji penezence. Uz vas vidim, ze pokud budete brat 20 000 tak budete pravidelne utracet 25 000 s tim ze az budete brat vic tak to uhradite. Ale kdyz budete konecne brat vic tak si budete pujcovat s tim ze se vam dari dobre a ze si vetsi uver muzete dovolit? Jsem zvedavy jak dlouho to vydrzite. Navic deficitni hospodareni je obhajitelne v pripade investic do infrastruktury atd a nikoli do valorizace duchodu, pastelkovneho, vyssiho porodneho atd, ktere je pouze dobre jako ziskani dalsich volicu z vrstev tech chudych a bohuzel tech,ktery do statni kasy neplati. To je na tom to nejsmutnejsi... Je strasne jednoduche nechodit do prace a pak jit volit CSSD protoze mi slibila vetsi davky...
          Ondra
      • Paroubek je možná ekonom, ale velice podprůměrný,socialistický
        25.08.2006 13:32

        ale bohužle je manipulátor a populista až příliš dobrý :o(, takže možná budeme rádi když dopadneme jako Maďarsko a ne jako Argentina.
        Mike
    • 25.08.2006 12:35

      proč nepoužíváč klávesnici s českou diakritikou? Nebo snad posíláš rady z druhé strany oceámu?
      rejp
      • Seminář k ekonomice
        25.08.2006 13:26

        Očekával bych spíše odborné protiargumenty, než poukaz na typ klávesnice. Protiargument opřený o teritoriální dislokaci názoru je irelevantní, jelikož ekonomické zákonitosti fungují ve všech zemích stejně, bez ohledu na společensko-ekonomický systém. O tom psal už Marx a Engels.
        Učitel
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university