Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Číslo dvě mezi  globálními analytiky doporučuje eurozónu…

Číslo dvě mezi globálními analytiky doporučuje eurozónu…

30.08.2006 10:43
Autor: Roman Koděra, Patria Finance

Lehman Brothers se v pondělí svým posledním doporučením na globální trhy vrátili zpět na starý kontinent, když ocenili rychlejší než očekávaný ekonomický růst eurozóny a zlepšující se zisky tamních společností.
Ian Scott, který vede globální tým analytiků v této americké investiční bance zvýšil váhu evropských akcií s výjimkou britských titulů na „overweight“ z „neutral“. Toto zvýšení bylo kompenzováno snížením váhy investic na britských ostrovech.
Podle doporučení dnes investoři mají vložit 25 % jejich globálních investičních prostředků do kontinentální Evropy, což je zvýšení z předešlých 20 %. Na nákupním listu nechybí akcie společností Ericsson AB, Axa SA a Porsche AG.

Německá a francouzská ekonomika, dvě největší evropské ekonomiky v posledním čtvrtletí, předčily očekávání ekonomických odhadů a zaznamenaly nejrychlejší růst od roku 2001. Expanze ve dvanácti státech, které pojí jednotná měna, dosáhne podle zprávy Mezinárodního měnového fondu v letošním roce 2 %, nárůst z 1,9 % z roku 2005. Evropské společnosti poprvé v historii podle studie Lehman Brother dosáhly největších ziskových marží ze všech hlavních regionů, které jsou porovnávány před započítáním daní, úroků,amortizace a odpisů. Investiční banka Lehman Brothers obsadila podle průzkumu časopisu Institutional Investor druhou příčku v letošním roce za Citigroup v analýzách na evropské trhy.

Akcie v indexu Dow Jones Stoxx 50, který je považován za benchmark pro evropské akcie, se obchoduje podle agentury Bloomberg při poměrovém ukazateli 12 vůči ziskům v něm zahrnutých akcií. To je nižší hodnota stejného ukazatele indexu Dow Jones ( 22 ) a Nikkei 225 ( 23).

Ericsson, největší světový výrobce mobilních zařízení, má poměrový ukazatel P/E 15 a akcie druhé největší evropské pojišťovny Axa se obchodují na P/E 11. Obě společnosti patřily k těm, které při posledním zveřejňování čtvrtletních výsledků předčily očekávání analytiků. Porsche, výrobce luxusních sportovních automobilů Boxter a 911 Carrera, je na P/E 17. Výrobce automobilů, který má největší ziskové marže v průmyslu, v červnu oznámil, že očekává rekordní růst zisku pro letošní rok v návaznosti na růst tržeb.

Evropské společnosti mají také větší úspěšnost ve snižování a kontrole pracovních nákladů a k tomuto závěru nedospěl jen tým kolem Scotta, ale také tým analytiků z ING Wholesale Banking, kteří doporučují k nákupu německé akcie. Scott, jenž řídí svůj tým z Londýna, snížil doporučení pro britské tituly na „neutral“ z „overweight“ a snížil jejich zastoupení v globálním portfoliu na 10 % z předešlých 15 %.

Investiční banka Lehman Brothers přistoupila ke svému zvýšení doporučení na kontinentální Evropu po necelých 6 měsících, když naposledy 6. března snížila investiční doporučení pro eurozónu na "neutral". Index Euro Stoxx 50 od té doby vzrostl o 1,1 % a v porovnání výkonnosti zaostal za 2,4% růstem indexu Dow Jones.

Možnost investice do německého indexu DAX či do evropského indexu DJ Stoxx 50 naleznete na stránkách Patria Direct, , nebo na lince 221 424 424.

Zdroj Bloomberg

Váš názor
  • Prelozeno
    31.08.2006 18:55

    Mira evropske blbosti a nadutosti jeste nebyla vycerpana.Je zde porad moznost bohatnout.Rust EURa se zastavil a tak by bylo dobre ho trochu popichnout aby nasi americti klienti pridali nejake zisky.No prece by si LB nepodrizli dojnou kravu.Muj ukazatel coz jsou 3 firmy se zbytecnostma na trech kontinentech rikaji ,ze ekonomika USA je ve skvele ale hlavne uz dlouhodobe stabilni forme.Japonsko ma trochu vykyvy ale ekonomika na tom neni spatne.Evropa si zaplatila media a necha o sobe psat jak ekonomika skvele funguje,ale napriklad zminene nemecko je ve velke krizi.(Viz pocet nezamestnanych.) Jinak receno american kvuli svemu zisku klidne prevede vsechny sve penize do jine meny,evropan musi za kazdou cenu rikat jak je skvely a je mu jedno jake budou nasledky. Od kdy ze to je EU nejsilnejsi ekonomikou sveta??
    zdenek
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
    9:00CZ - HDP, q/q
    12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
    13:30USA - HDP, q/q a
    13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
    14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
    15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university