Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Poslední vtip minulé vlády aneb jak nevyděsit svět

Poslední vtip minulé vlády aneb jak nevyděsit svět

04.09.2006 15:04
Autor: David Marek

Čísla, a finance zvlášť, jsou většinou pěkná nuda. Státní finance to je ovšem jiná. Jejich účetnictví někdy bývá tak kreativní, až oči přechází. A přidá-li se k tomu dobrý vtip, je i o zábavu postaráno. A právě takový žertík se povedl předchozímu ministrovi financí v poslední den jeho mandátu. Ze včerejší diskuse v poslední debatě na ČT1 totiž vyplývá, že výše schodku státního rozpočtu na příští rok nebyla stanovena podle ekonomické reality a poctivého počítání, ale podle ministra financí bylo kritériem nevyděsit ekonomické analytiky, nesnížit rating České republiky a nezvýšit inflaci.

Analýzy hodnotící rozpočtovou politiku nevychází pouze z jediného čísla, salda státního rozpočtu. Nato je státní rozpočet příliš snadno manipulovatelným. Dříve se hrálo se započítáváním ztrát ČKA, splátkami zahraničních dluhů, prodejemi licencí na UMTS, převody financí z jednoho roku do druhého přes rezervní fondy a dnes jsou pro změnu příjmy z privatizace. Za zmínku stojí současné šalamounské řešení ztrát ČKA. Úhrady ztrát této instituce byly vyřazeny ze státního rozpočtu, ale jsou házeny rovnou do státního dluhu. Na šuplíky veřejných rozpočtů můžeme lepit různé nálepky, pravda ale zůstává stále stejná. Klíčem je cyklicky očištěné primární saldo veřejných rozpočtů očištěné o mimořádné operace (dotace transformačním institucím a čisté půjčky). Fiskální impuls, a tedy i hodnocení vlivu rozpočtové politiky na ekonomiku a inflaci, vychází ze změny zmíněného salda. Tato čísla zůstanou stejná, ať si hrajeme/mlžíme se státním rozpočtem, jak chceme. Jinými slovy 88 miliard podle Bohuslava Sobotky a schodek přesto sto miliard podle Vlastimila Tlustého jsou jedno a totéž a tak je i vnímají analytici, ratingové agentury i ČNB (tedy alespoň všichni lidé z uvedených institucí, které jsem potkal). Rating bude v obou případech stejný, inflace jakbysmet. A kritika rozpočtové politiky trvá oprávněně už řadu let. Ale jako závěrečný žertík to nebylo špatné.

Čtěte také:
České rozpočty: cesta tam a zase zpátky
Odcházející ministr financí Bohuslav Sobotka bilancuje své působení v úřadu


Váš názor
  • odpověď guvernéra
    20.09.2006 13:25

    V letošním roce tuším v dubnu, jsem se při online debatě ptal guvernéra ČNB, jak je možné že hodnotí vývoj ekonomiky jako dobrý a současně ví o tragickém stavu státního účtu a účtů veřejných financí, tzn. jak může oddělovat vývoj ekonomiky od stavu těchto účtů. Přesto, že až k mému dotazu odpovídal postupně na všechny otázky, tu mou směle přeskočil a pokračoval dále... Jo ono to jde přeskočit otázku, na niž jistě zná odpověď ale strach mu nedovolí odpovědět. Pokud by řekl pravdu, víme jaké by to mělo okamžitě následky a na druhou stranu nechtěl odpovídat jako hlupák. No jenže tím se stav těchto účtů samozřejmě nezlepší, to víme. Hlavně se brzy jistě dozvíme , že ČNB dělala co mohla ale nějak to víc nešlo...No jen přemýšlím, k čemu že tu ČNB potom máme..Není to také proto aby s panem Sobotkou pouze uklidňovala ekonomické analytiky a chlácholila veřejnost? Každý si odpoví jistě sám...
    Milan V.
  • Ted uz je to jedno..
    07.09.2006 1:43

    zustala po nich skoda ktera pokud se napravi tak to bude jeste "chvili" trvat. Snad nejvic mne udivuje ze Paroubek stale usiluje o vladu a mozna i s onim "expertem" na rozpocty. Kde se v nich bere ta drzost?
    Thyronx
    • Než plácnu, tak zvážím
      07.09.2006 8:00

      všechny argumenty. To co zde soudruzi z ODS a přátelných stran píší není ani odborné ani chytré. Jen čas ukáže co dokáže vláda ODS kromě čistek. Zkušenosti máme s vládami ODS z minula stejné jako s vládami KSČ. Je zcela zbytečné zde někoho osočovat, protože tím nic nevyřeším a to by měli mít zde rádoby diskutující na paměti. Je to jen mlácení prázdné slámy.
      František
      • ty bláho
        07.09.2006 22:19

        Franto, jdi třískat hlavou do zdi
        Pepa
        • Investor?
          11.09.2006 14:00

          Udivuje mě, že soudruzi čtou v těchto vodách. Myslel jsem, že obchodníky na burze označovali vždy za vrahy z Wallstreetu.
          Antisoudruh
        • soudruh František
          11.09.2006 13:52

          Milý soudruhu Františku, ač jsem vystudoval a cítím se trochu vzdělaný, tak jsem nepochopil o čem píšeš. Zde se komentuje reálný rozpočet a výše dluhu , který bude opětně vysoký, vzhledem k předchozí Jánošikovské vládě. Takový přitroublý příspěvek může napsat jen zastydlý komunista. Napiš si sám na sebe nějakou špínu a prohlašuj ji za dílo ODS, to je jediné co soudruzi a papaláši Paroubkovského typu umí...čest
          brouk pytlík
          • broučku pytlíčku
            26.09.2006 4:09

            Možná by tě mohlo zajímat, že odhad toho, co prošustrovala vláda vedená "ekonomem" Klausem (a málokdo si mu tehdy dovolil oponovat), se odhaduje na nějakých půl biliónu, ne-li víc.
            PŠIII
            • takovy blabol nikoho nezajima
              26.09.2006 9:22

              je to odhad brouku pytliku pro sve retardovane fanousky
              jaryn
          • Sofistikovaná argumentace
            13.09.2006 10:59

            Podle úrovně tvé argumentace , předpokládám , že diskuse lahodící tvému IQ, je například příspěvek magista z 5.9. Po tom co jsi napsal , je zřejmé , že výměna názorů by měla probíhat mezi tebou a magistem, diskuse bude úspěšná, nekonfliktní a budete si rozumězt. Co mně ale překvapuje a děsí , že podobné tendenční a tím neprofesionální články i když formálně podané samozřejmě lépe , píše eknonom, nebo snad "ekonom" , David Marek. Tam je to trochu smutné.
            K.Mader
            • pro Mádra
              19.09.2006 9:18

              Takže velice slušně pane Mádře, aby jsi mě nemohl obvinit jen z urážek.. Dneska je už nad slunce jasné, že především vysoké sociální výdaje navržené ČSSD a celá jejich socialistická politika vytvořila deficit 170 miliard a jediným lékem je zadlužit se a pokrýt úvěr úvěrem. Sociální výdaje jsou dle mého nad rámec možností přispěvovatelů, tedy těch co pracují a platí daně. Jinak s článkem souhlasím, není tam nic mimořádného,a světoborného , ale je to pravda.
              brouk pytlík
  • Sobotka+ šuplík
    05.09.2006 9:19

    Co můžete očakávat od pablba,právnické rychlokvašky a hlavně od zkušeného ostříleného hráče z raja a magistrátu jménem šuplík,který probendil jenom na magistrátu obrovské peníze a tuto hru pro své já hrál a chlubil se po celou dobu svého pobytu ve vládním křesle svou genialitou,spíše genitalitou!
    magist
  • šeptal?
    04.09.2006 18:27

    Tak si říkám, jestli alepoň šeptal, když vyzvonil ve veřejném médiu, jakým trikem chce oblbnout ekonomickou odbornou veřejnost. To je jako by se zloděj v telce pochlubil se svým nádobíčkem a s tím, kterou kasu má v plánu napříště. Inteligence pana Sobotky skutečně nezná mezí.:-)))
    Jirka
  • Stále máme co jsme chtěli
    04.09.2006 17:13

    Otázkou je vše co do rozpočtu zaúčtujeme. Pokud bychom například zaúčtovávali i odpisy z investic které jsme provedli respektive které jsme neprovedli a nechali věci chátrat došli bychom k daleko tristnějším výsledkům. To se děje ale všude na světě pokud ne byla by na místě deflace na místo inflace. Budovali bychom si majetek do zásoby a spěli bychom do komunismu aniž bychom o něj nějak stáli. První zločin bylo to, že jsme nechtěli zaúčtovat skutečné ztráty za dobu II. sv války dále za komunismus, díváme se zpříma na státní nevymahatelné půjčky a jedna vláda druhé vyčítá jak to nevymohla nebo jak to vymohla se ztrátou. Pokud se objeví strana která to chce napravit okamžitě je voličema vymazána protože nabízí pouze škrty v lenošení pro občany. Pro každého je tak snesitelnější břemeno budoucích daní které poplynou pouze na splácení předchozího a protože jak jsme výše psal máme tady stálou inflaci dluh se vlastně sám umořuje. Co na tom že žijeme v čím dál vypotřebovanějším prostředí že vztahy mezi lidmi jsou čím dál tím horší.
  • Labutí píseň
    04.09.2006 17:10

    rozpočtového experta Sobotky. Aspoň doufám...
    Bo
  • re: vtip
    04.09.2006 16:12

    Rad bych jen poukazal na skutecnost, ze pokud by se kterykoliv fin. manager nebo fin. analytik pokusil zkreslovat fin. vykazy spolecnosti vcetne planu na nasl. rok, jednalo by se jednak neeticke jednani, jednak by takova spolecnost pravdepodobne jiz nemohla zadat banky o financovani a takovy manager by pravdepodobne na trhu prace tezko hledal misto. V krajnim pripade, domnivam se, by to mohlo hranicit s trestni odpovednosti dane osoby. Zel, statni sprava nema s porusovanim zakonu ani etiky zadne problemy, a to se netyka pouze pocinani Sobotky, ale i dalsich politiku.
    TRPASLIK
    • je to trochu jinak
      04.09.2006 16:36

      žádná normální společnost totiž nemá tak "úžasné akcionáře", kteří ji pod hrozbou ztráty svobody musí doživotně krýt ztrátu :o(
      Mike
    • Mozno by bolo dobre
      04.09.2006 16:31

      konecne uznat, ze osemsto rokov stary vynalez talianskych mnichov a to podvojne uctovnictvo je vhodny aj pre verejny sektor. Keby sa totiz muselo uctovat podla pravidiel US GAAP alebo IAS, velka cast kreativity/podvodov (nehodiace sa skrtnite) by nebola mozna. Uz len skutocnost, ze vychodoeuropske vlady mlcia o fiskalnom schodku a vzdy prezentuju uctovny schodok svedci o tom, ze nas maju za hlupakov.
      Vlado
      • ona ta kreativita...
        05.09.2006 14:34

        i v civilizované zemi byla jedna firma co se jmenovala ENRON, taky byli kreativní účtovali podle US GAAP a dneska jdou klečet... ještě by mne zajímalo kdo by auditoval státní účty ? Jedině snad strejda někoho z vlády že by si založil nějakou novou "Hans Christian Andersen Consulting"
        tomas
      • re:Vtip
        04.09.2006 18:23

        Řekl chytrý analytik se znalostí IFRS :))
        Radek
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.