Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

11. září 2001 - jak vypadaly zprávy na Patria.cz?

11.09.2006 8:30
Autor: 

U příležitosti 5letého výročí teroristických útoků na Spojené státy přinášíme jako zajímavost a jako smutnou vzpomínku přehled zpráv, které byly publikované na serveru Patria osudného dne 11. září 2001. Připomínáme, že tehdy začínal úplně všední den a ještě několik hodin a dnů po tragických zprávách trvalo světu, než si uvědomil vážnost situace.

15:08 Srážka letadla s budovou World Trade Center
CNN v živém přenosu uvádí, že letadlo narazilo do jedné z věží Světového obchodního centra v New Yorku, kde nastal rozsáhlý požár.

15:22 Havarované letadlo patřilo spol. American Airways
Dle agenturních zpráv patřilo letadlo, které narazilo do Světového obchodního centra, společnosti American Airways. Zprávy uvádějí, že letadlo bylo uneseno.

15:48 Amerika terčem teroristických útoků!!!
Světové obchodní centrum v New Yorku se stalo terčem teroristického útoku, když během několika minut narazila do komplexu budov dvě letadla. Jedno z letadel patřilo podle agenturních zpráv společnosti American Airways. Druhé z letadel narazilo do budovy v přímém přenosu společnosti CNN, která právě vysílala zprávy o první explozi budovy. Prezident George Bush prohlásil, že jde o zřejmý teroristický útok.
CNN přinesla další zprávu, že po explozi zachvátil požár také budovu Pentagonu. Bílý dům byl okamžitě evakuován!!!!.

16:39 Budovy Světového obchodního centra se zřítily
Obě budovy Světového obchodního centra v New Yorku, které byly poškozeny po nárazu dvou letadel, se zřítily. Na obrázcích televize CNN nebylo z města New York vidět nic kromě obrovského dýmu. Letecká doprava byla v celých Spojených státech zastavena v obavě z dalších teroristických útoků. Letadlo ČSA na lince do New Yorku se vrací do Prahy.
Televize CNN oznámila, že k další explozi došlo před budovou „State Department“, kde explodovala dvě auta.

16:44 Akciové trhy se po tragédii v USA propadají!
Obchodování s akciemi dnes bylo poznamenáno tragickými událostmi, které se udály ve Spojených státech. Investoři v obavě z možných odvetných opatření začali vyprodávat doslova celé indexové koše. Jedinými tituly, které si připsaly zisky, byly tzv. ropné akcie. V českých akciích byl nejaktivnější Český Telecom, který dopoledne obchodoval nad úrovní 235 Kč. Byl to však Český Telecom, který se po amerických událostech propadl až na 210 Kč na akcii. Propad posléze následoval jak u našich bankovních titulů, tak i Unipetrolu a ČEZu. Zítřejší otevření trhů bude jednoznačně ve vleku těchto zpráv, dá se očekávat další pokles.

16:44 Útok pokračuje, další pád letadla je ohlášen u Camp Davidu!!!
Agentury přináší další informace o situaci v USA. Další letadlo se podle těchto zpráv zřítilo nedaleko anebo na letní sídlo prezidenta USA v Camp Davidu.
Zrušeny jsou všechny lety v USA i v Kanadě. Počet obětí není znám.
Zvýšená bezpečnostní opatření zavedly až do odvolání na všech svých letech České aerolinie.
Agentura Reuters přinesla zprávu, že podle redaktora londýnského listu al-Quds al-Arabi stojí za teroristickým útokem saudskoarabský disident Usama bin Ládin, který před třemi týdny varoval, že podnikne se svými příznivci na americké cíle dosud nevídaný útok.

17:35 Dosavadní bilance útoků na Ameriku
1) dvě letadla narazila do Světového obchodního centra, dvě budovy se zřítily
2) Jedno letadlo se zřítilo 130 kilometrů od Pittsburghu
3) jedno letadlo spadlo na Pentagon
4) Jedno letadlo se zřítilo nedaleko anebo na letní sídlo prezidenta USA v Camp Davidu
5) Dvě auta explodovala před budovou „State Department“

17:35 Teroristé ničí akciové trhy, DAX: -9,41%
Po obrovských propadech z předešlých dnů se dnes evropské trhy zotavily a začaly den velice pozitivně. Během dne přišlo oznámení od finského výrobce mobilních telefonů Nokia, že odhadované prodeje nedosáhnou očekávaných hodnot. Toto však bylo již zahrnuto ve velmi nízké ceně a ta se naopak začala zvyšovat. Do této pozitivní nálady ale přišla nečekaná událost v podobě teroristického útoku na americké budovy World Trade Center a Pentagonu. Tato katastrofa způsobila panické výprodeje všech titulů. Největší dopad pocítil sektor pojišťovacích domů. Akcie Swiss Re se propadají o 15,03% a společnosti AXA a Allianz ztrácí 12,3% respektive 10,24%. Pan-evropský index DJ STOXX 50 je se ztrátou 5,89% a jeho hodnota je 3 183 bodů a hodnota německého indexu DAX je 4 234 bodů a propadá se o 9,41%.

17:50 Dolar začal po útocích v USA klesat; vůči koruně na 37,65 USD
(ČTK) Americký dolar nadále oslabuje a v 17:00 stál na 90,83 centu za euro, zatímco v pondělí končil pod 90 centy. Proti koruně americká měna stojí na 37,65 Kč/USD, když dopoledne se pohybovala kolem 38 korun za dolar. ČTK to řekl dealer ČSOB Jan Boháč.
Další vývoj se podle něj nedá vůbec předpovědět. "Na trhu panuje panika," dodal.
Vůči euru česká měna končila kolem 17:00 na 34,195 Kč/EUR, což představuje 17,49 Kč za marku. Obchodování zahájila na 34,11 Kč za euro.
Spojené státy se dnes staly terčem teroristických útoků. Do newyorského Světového obchodního střediska v New Yorku narazila dvě letadla, další stroj se zřítil poblíž budovy amerického ministerstva obrany ve Washingtonu.
Kromě toho je z preventivních důvodů evakuován Bílý dům a Kongres. Americký prezident George Bush označil nárazy za zřejmý teroristický útok.

18:04 Pražská burza se rozhoduje, zda přeruší obchodování
(ČTK) Pražská burza cenných papírů sleduje situaci na zahraničních akciových trzích, které ovlivnil teroristický útok na americké instituce. Zváží, zda přeruší obchodování, dnes pracovala v normálním režimu. "Situaci sledujeme a rozhodneme se podle událostí. Pokud se rozhodneme k nějakému zásahu do obchodování, včas to oznámíme," uvedla pro ČTK ředitelka marketingu Jana Marcová.
Americké burzy dnes obchodování odložily a londýnská burza nařídila evakuaci a pokračování v obchodech na místě, které neoznámila. Evropské i domácí akcie začaly padat po zveřejnění zpráv o tom, že do newyorského Světového obchodního střediska v New Yorku narazila dvě letadla. Frankfurtská burza ztrácela kolem devíti procent a později uvedla, že zastaví obchody s americkými akciemi. Americký prezident George Bush označil nárazy za zřejmý teroristický útok.
"Investoři budou chtít vědět, zda je to začátek teroristické kampaně proti Spojeným státům zaměřené na věhlasné instituce," řekl šéf globální strategie v investiční společnosti Standard Life Investment Andrew Milligan. "Nejsou žádné ceny ani obchody. Všichni makléři jsou v centru New Yorku," podotkl jeden z dealerů v New Yorku.
Zavřený trh je podle obchodníků pro investory vždy špatná zpráva. "Trh nemá nikdy rád moment, kdy nemůže obchodovat... to je ten důvod, proč ty futures (v USA) a ty evropské trhy šly dolů," uvedl Petr Sedlář z BBG Finance.

12.9. 8:20 Události v Americe stáhly dolů také pražskou burzu
Index PX-50 včera ztratil 1,76% a uzavřel na 340 bodech. Největší oslabení se dostavilo ke konci obchodování po teroristickém útoku ve Spojených státech. Český Telecom se dotkl nejnižšího bodu za dobu své existence: 210 Kč, což představuje oslabení o 4,88%. Prodeje byly převážně ze strany domácích spekulantů a brokerů. Česká spořitelna byla neobvykle nejobchodovanějším titulem, převážně díky velkým krosovým obchodům, uzavřela na 272 Kč. Celkový zobchodovaný objem dosáhl 22,12 mil. USD.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university