Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Niedermayer: Bude to nejhorší a nejnebezpečnější rozpočet za poslední léta!

Niedermayer: Bude to nejhorší a nejnebezpečnější rozpočet za poslední léta!

13.09.2006 9:31
Autor: 

Státní rozpočet, který je připravován na rok 2007, bude zřejmě nejhorší a nejnebezpečnější za poslední léta, říká to viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer. Rozpočet podle něj nerespektuje střednědobé výdajové rámce, které si vláda stanovila, ani závazky z konvergenčního programu. Ministerstvo financí navrhovaným deficitem říká, že prakticky nebude možné dodržet zavedení eura v plánovaném roce 2010.

Nebezpečí podle Niedermayera spočívá hlavně v "hrozivém" 16% nárůstu zákoných sociálních výdajů - ty vzrostly o 70 miliard a nyní tvoří přes polovinu rozpočtu. Navíc jsou mnohé z těchto výdajů automaticky zvyšovány a budou problémem i dalších rozpočtů. "Bez změn zákonů proto může snižování této zátěže probíhat jen rychlým růstem ekonomiky," upozorňuje Niedermayer.

Rozpočet 2007 může být v rozporu s plánem fiskálně úspěšný - podobně jako v letech 2004-05. Druhou variantou je pak "maďarská cesta" s darmatickým nárůstem deficitů a bolestivými reformami. Snížení daní a povaha nárůstu výdajů přitom optimismus snižují. "I kdyby rychlý růst ekonomiky zlepšil výsledek roku 2007, neznamená to udržitelnost rozpočtů," varuje viceguvernér Niedermayer a dodává, že skutečný náklad růstu sociálních dávek se projeví až při zpomalení hospodářství.

Podle Niedermayera je iluzí, že náklady deficitů ponesou jen bohatí, naopak, "tento náklad poneseme všichni," uzavírá.

(zdroj: Mf Dnes)


Váš názor
  • Všichni víme, kde to je.....
    13.09.2006 18:27

    Že je to v pr...., že to jednou bude bolet všechny z nás, to je jasné. Ale proč to tak je ? Protože Češi umí tak akorát kecat, ale hlavně nechtějí makat. Zahraniční investice sice odsávají zisky ven, ale že se díky nim jakštakš drží pracovní displína aspoň u části populace, to nikdo nevidí. Politici jsou ze stejného těsta jako plebs, přirozeně. Takže jsou schopni tak akorát tlachat, ale nic nevyřeší. Ještě dalších 16 let minimálně se bude pravice s levicí liskat, kdože způsobil tento totální rozvrat. Totální rozvrat, uvědomme si, způsobila dlouholetá rétorika o vysokých daních, takže každý dnes příjmy nepřizná a je pouze iluzí myslet si, že 15% nás napraví. Když není možné dohodnout se ani na takové malichernosti jako jsou registrační pokladny nebo majetková přiznání (kvůli voličům !!!!!!), tak potom se nedivme, že nám nefungují rozpočty, když státu reálné příjmy nezachytí ani jednoduché účetnictví. Kdo se na jednoduchém účetnictví takto vyškolí, přece až vyroste, v podvojném se jinak chovat nebude (obchod s pohledávkami). Možná se ale stane zázrak - všichni plačeme, jak nás to postihne, ale každý z nás má rezervičku do konce života. Ale jestli se sakra odnaučíme makat prackama, tak to, že investoři od nás odejdou, bude vlastně vysvobození...
    Honza
    • jen pro zajímavost
      14.09.2006 11:36

      Můj hrubý plat je 100 tis, dostanu cca 64 tis po zdanění, ale celkové náklady na mě jsou 135 tis. Kč. Já už fakt nemůžu víc státu dát a to ještě utrácím, takže z toho co utratím mi stát sebere dalších 5-19%. A to nedej bože když beru roční bonusy, to už živým ne 8 důchodců ale možná tak 20!!!!
      TPCE
    • účetnictví
      14.09.2006 10:50

      Kdyby účetnictví sloužilo k tomu, aby každý podnikatel měl jasno, jak je na tom, nikoho by ani nenapadlo zkoušet na něm různé skryté úpravy. Jenže snad v celém světě politici dávají přednost zdanění práce před spotřebou. Kdyby to bylo naopak, stačilo by kontrolovat jen účetnictví výrobců. Ostatní by neměli šanci uniknout zdanění, protože by žádné daně nevykazovali. Platili by je započítané v ceně zboží, které kupují. Dnes někteří leccos skrývají, jiní mají v účetnictví chyby, protože jsou tumpachoví z daňových a účetních zákonů. Co se taky dá dělat, když ani státní úředníci nejsou schopni jednotně ty zákony vykládat a každý berňák má své místně příslušné zvyklosti? Těžko vyhovět zákonu, který si protiřečí, nebo umožňuje dvojí výklad. Proč ten systém politici nezmění? Protože by spousta úředníků najednou neměla co dělat. Protože by lidi neměli důvod rozdávat úplatky, aby se nějaké dani nebo poplatku vyhnuli. A politici by tak ztratili spoustu nitek, kterými nás nyní ovládají.
      Jirka
    • ahoj Honzíku,
      14.09.2006 9:39

      nevidím to tak jako Ty.Pokud by jsi opravdu někdy makal a tvořil hodnoty, nemohl by jsi takový příspěvek napsat. Protože já znám stovky lidí, kteří v této zemi makají od úsvitu do soumraku a výsledek jejich práce neodpovídá vynaloženému úsilí. Ti silnější makají dál a tak jdou cestou vlastní sebedestrukce. Ti chytřejší se stáhnou do sebe a makají tak, aby z toho alespoň něco měli. Protože v systému, kde Ti z jedné vydělané koruny zbyde po všech daních dvacet haléřů, se opravdu nedá žít.Takže pokud budou daně nízké, nikdo nebude složitě hledat cestu jak si svoje vydělané peníze zachránit před zlodějem - státem, který nás systematicky okrádá. Já sám jsem zaplatil od roku 1991 několik milionů korun za zdravotní pojištění a u doktora jsem deset let nebyl. Pokud tam půjdu mám právo pouze na stejné ošetření jako romský 15 let nezaměstnaný povaleč. Takže mi vysvětli, proč bych měl zaměstnávat lidi, vyrábět a tvořit v zemi, která s mými penězi neumí rozumě hospodařit, která mě a mojí rodinu okrádá, zadlužila mě i přes to, že jsem jako obyčejný občan nasypal do státní kasy miliony korun.Dnes tvrdím pryč s demokracií pryč se sociálním systémem, který nás všechny uvrhne do marasmu, ve kterém se budeme plácat dalších dvacet let, ne - li déle.Jdu ve svém názoru dokonce tak daleko, že bych nedal volební právo tomu, kdo nepracuje, kdo nedává žádné peníze do státní pokladny a kdo je živ ze státních peněz. Ať volí pouze ten, kdo pracuje a tvoří hodnoty.Registrační pokladna je socialkomunisticko idiotský argument tupců.
      orada poisson
      • demokracie
        14.09.2006 10:58

        Taky si myslím, že právo volit bychom si měli nějak zasloužit. A taky, že by politici měli skládat nějaké zkoušky, než je zapíšou na kandidátky. To abychom pak nebyli nuceni volit z těch, kteří mají tituly z protekce nebo dokonce falešné a v hlavě seno. Dokud 10% voličů o své volbě přemýšlí a zbytek sází na koníčky podle toho, který kůň se mu nejlépe řehtá do tváře, budou volby vždy jen velice drahá a zbytečná fraška.
        Jirka
  • Ahoj EKONOMOVE
    13.09.2006 14:46

    skutečná česká ekonomika je v prdeli. Tam je i naše budoucnost , je třeba si ještě užívat současnost, užít si zbytek zlatých časů nicnedělání za tučný honorář státu na dluh. Staré pravidlo ale říká, že pokud si po uši ve sračkách, nemůžeš v nich být zárověň po oči. Takže to co bude následovat je každému jasné, brzy dostaneme všichni účet a ten budeme muset zaplatit. Nejvíc na to paradoxně doplatí ti ,, chudí,, to jsou ti co volili vládu lůzy v očekávání příletu pečených kachen do huby.
    orada poisson
  • bohuzel
    13.09.2006 13:16

    Bohuzel to je jen malinkata cast problemu ktere v CR za 8 let vzniklo.Totalne destruktivni politika CSSD privedla tuto zemi do obrovske slamastyky.Jsem zvedav na dalsi clanky Patrie o superlativech ceske (opravdu jeste ceske?) ekonomiky.Miliardy odchazeji z CR zahranicnim investorum.Stat jede na dluh a domacnosti jak by smet.Ale podle CSSD a Patrie jsme tygri Evropy.No a ten clen CNB s tim svym tlachanim prisel tak akorat po funuse.
    vasek
    • niedermayer
      13.09.2006 20:09

      nepřišel po funuse, naopak po dlouhé době se někdo odvážil vystihnout podstatu českých deficitních rozpočtů - zcela přímo a jasně. od člena bankovní rady je to velmi sympatické, svým způsobem i odvážné. bydlím na sídlišti a vidím, jak počet občanů, původem z indie a přišlých k nám vesměs ze slovenska narůstá geometrickou řadou - tito lidé nikdy nepracovali - potažmo neplatili daně - nikdy pracovat nebudou a děti, které vesele plodí jim živí stát, tedy my z našich daní. němci mají své turky, francouzi araby a my romy - fakt to vidím tak, že jestli se něco nezmění, je zaděláno na kardinální problém.
      KERIS
      • vazeny pane
        14.09.2006 11:43

        Prijit s takovyma kecama po 10 letech obrovskeho zadluzovani je totalne po funuse.Zverejnit neco co vsichni jen trochu uvazujici vi uz spoustu let neni ani sympaticke.A pokud vim tak na dnesni situaci ma velky podil prave CNB.
        vasek
  • Vážená Patrie
    13.09.2006 11:08

    nadpisy Vašich článků jsou na úrovni nejhorších bulvárních novin. Seriózní obchodník by volil nadpis např.: Niedermayer kritizuje rozpočet. Ani pan bankéř by neměl ve své funkci používat tak silná slova, navíc, když rozpočet ještě neexistuje.
    Bubu
    • Vážená Patrie
      13.09.2006 11:32

      Drahý Bubu, jde o realitu a nikoli o bulvár, zvolená slova plně vystihují podstatu věci a nemá smysl je balit do líbivých nadpisů. Máte pravdu, že rozpočet neexistuje, ale řekněte mi jedinou možnost jak připravit alternativní rozpočet.
      tomas
  • poděkujme socanům
    13.09.2006 10:21

    To co říkají renomovaní ekonomové, se dá částečně pochopit i selským rozumem. Bohužel ani tento nemají pánové Sobotka a Paroubek a ve snaze zalíbit se slibují a rozhazují i z mého. Pánové z CSSD jdete uz do h....u.
    Tomas
    • modří u moci..
      13.09.2006 11:20

      no tak už to začíná , jsou tam tři dny a už to pěkně m.dají, doufám, že tam budou co nejkratší dobu, modří darebáci!!!
      tlustý
      • !
        13.09.2006 11:24

        Takového blba jako jsi ty , bych osobně potkat nechtěl!
        MUDROCH
        • Nenadávej
          13.09.2006 20:28

          Proč mi nadáváš zmetku. Vždyť já jsem tě na žádné setkání nezval.
          Tlustý
  • hm
    13.09.2006 10:11

    Hlavně že Vám to na jaře nevadilo. Máte na tom taky svou vinu, kdyby jste nerazili cestu držet hubu a krok, mohli jste vylíst před volbama s nějakým prohlášením a varující zprávou. Teď držte hubu, už je to stejně v p..... .
    TPCE
    • CNB
      13.09.2006 10:14

      ??? CNB kritizuje statni vydaje uz dlouho, behem vlady Sobotky s Paroubkem zcela urcite. Chtelo by to zapracovat na informovanosti (a urovni ceskeho jazyka)...
      petr
      • :-)
        13.09.2006 10:27

        ČNB nikdy moc nekritizovala.
        TPCE
        • totalne mimo
          13.09.2006 13:36

          coze??? a co spory guvernera s vladou ohledne deficitu v uplynulem roce???
          petr
          • :-)
            13.09.2006 15:02

            Jo a o jaký spor se jednalo? Pokud vím tak Tůma jen něco blebtnul o tom že je vysoký deficit, ale že to není ekonomický problém a že ekonomika roste a že se to dá ufinancovat. Paroubek pak udělal bububu a Tůma zalezl jak medvěd před zimním spánkem a bylo po hunbuku.
            TPCE
Aktuální komentáře
16.04.2024
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m