Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Maloobchod v červenci: Žně v obchodech neberou konce

Maloobchod v červenci: Žně v obchodech neberou konce

14.09.2006 9:26
Autor: David Marek

Komentář doplněn
Maloobchodní tržby se v červenci meziročně zvýšily o 6,4 procenta. Pokračování rychlého růstu maloobchodních tržeb reflektuje vývoj disponibilního důchodu domácností a potvrzuje akceleraci domácí poptávky v české ekonomice a je jedním z dílků mozaiky při úvahách o měnové politice.

Nejvýraznější zvýšení obratu zaznamenaly prodejny s nábytkem, elektronikou a železářským zbožím (+12,6 procenta) a nadále rychle rostly útraty za textil a obuv (+9,6 procenta), kde je stimulem výrazný pokles cen. Z pohledu celkového vývoje tržeb v maloobchodu je důležité zvýšení tržeb z prodeje a oprav automobilů o 6,6 procenta. Data o registracích automobilů naznačují, že i srpen byl úspěšným měsícem autosalonů. Pokles tržeb hlásí jen prodejny potravin (-2,6 procenta).

Útraty domácností reagují především na vývoj mezd, resp. disponibilního důchodu domácností. Pěkně to ilustrují následující data: Průměrná mzda se v 1. polovině letošního roku meziročně zvýšila o 7,0 procent, spotřební výdaje domácností ve stejném období vzrostly o 6,6 procenta. Ke zvýšení obratu v maloobchodu a spotřebním výdajům domácností přispívá vedle růstu mezd také klesající nezaměstnanost.

Obraz, který se pozvolna rýsuje, ukazuje zvýšení úrokových sazeb. Otázkou zůstává jen načasování. Prozatím nadále počítáme s lednovým termínem, v případě října, o němž se začíná spekulovat, nám vychází 30procentní pravděpodobnost změny sazeb.

Za celý letošní rok očekáváme zvýšením maloobchodních tržeb o 6,5 procenta.


Váš názor
  • opet pan Marek
    14.09.2006 11:59

    Vazeny pane Marku vy jste se minul dobou.Vase hesla a nazory by se vytecne hodily do minuleho stoleti.Hodne mi to pripomina hesla zemedelci z JZD Rudy rijen ukoncili zne o dva dny drive a prispeli tak k neodvratne porazce imperialismu.Na upresneni,ceny jdou nahoru a to skoro u vseho.To co stalo pred rokem 20 korun dnes koupite za 25.Vubec se nebere v potaz,ze v techto vypoctech jsou zahrnuty jen velke obchody(prevazne zahranicni).Utraty reaguji hlavne na zadluzovani domacnosti.Narust mezd je naprosto sporadicky protoze rostou a porostou neprime dane.A pokud jasate nad tim,ze cesti obcane utratili o 6% vic v zahranicnich obchodech tak mi to pripada opravdu smesne.Zahranicni investori nam daji neco vydelat a pak nas nechaji tech par drobnych utratit zase v jejich obchodech.Pridali nam na platech 6 procent a zbozi zdrazili o 7%.O jak jsme chytri a skveli.Hlavne ze jsme zadluzeni az po usi.
    vasek
    • bože...
      14.09.2006 14:42

      no začátek jakž takž, kromě toho že popisujete toéž co pan Marek, jen méně erudovaně a svými slovy. Ale ten závěr - neminul jste se nějak dobou vy?
      Blekota
      • Mate pravdu
        14.09.2006 16:38

        Mate zcela jiste pravdu,minul jsem dobu.Ja si totiz nemyslim,ze CR patri mezi spicku Evropy a ze je to demokraticka zeme.Zcela jasne si uvedumuji,ze to neni zeme s normalni ekonomikou.Par dukazu.75% a mozna uz vic HDP vytvareji zahranicni firmy.80% obchodu pripada zahranicnim firmam.Velke mnozstvi zahranicnich firem zde podnikaji za zcela nestandartnich podminek a jsou tudiz zcela jednoznacne zvyhodneny.Vse se deje na politickou objednavku.Nejvetsi obchody domlouvaji politikove.Korupce je na urovni africkych zemi.Nektere soukrome firmy jsou navic zvyhodnovany penezmi z EU.Tyto penize ovsem zase prerozdeluji politikove na vsech urovnich.Vetsina zisku jak z vyroby tak z obchodu odchazi do zahranici.Demokraticke zeme vypadaji jinak.Pro podnikani maji vsichni stejne podmiky a vse je zalozeno na hospodarske soutezi a ne na protekci a politickem rozhodovani.Bohuzel toto si neuvedomuji ani cesti ekonomove a jen vychvaluji rostouci HDP a rostouci trzby.Zapomenou vsak dodat ze to jsou zisky zcela nekoho jineho.
        vasek
    • myslim, ze dobou ste sa minuli vy
      14.09.2006 13:18

      pretoze statistika ukazuje rast miezd a to, ze jednym mzdy rastu a inym nie, to nie je predmetom tohto clanku, ale celkovy objem vyplatenych miezd vzrastol o 7% a to je FAKT. Pouzivat vyraz "zahranicne" obchody tazko komentovat. Ze v tych obchodoch je aj cesky tovar a ze v nemeckych obchodoch je zase cesky tovar, to vam asi uniklo. A nie je toho ceskeho tovaru malo, sudiac podla prebytku zahranicneho obchodu. A ak mate pocit, ze by tie zisky mali ostat v ceskej republike, nic vam nebrani zalozit si siet hypermarketov a predavat kvalitny a lacny tovar spoluobcanom. Posledny komentar - podnikatel (cesky i zahranicny) vezme zisk a pouzije ho nie podla statnej prislusnosti ale podla atraktivity ekonomickeho prostredia. Robi to tak kazdy z nas a skuste sa spytat sam seba, preco je Nemecko alebo Singapur atraktivnejsi ako Ceska republika. A odtial zacnite so zmenou.
      vlado
      • ale brani
        14.09.2006 15:47

        Pokud jste si nevsim vazeny slovensky priteli v CR prave brani podnikani kdyz jste cech.Nevim jak na Slovensku ale tady jsou jednoznacne zvyhodnovany zahranicni firmy pred ceskymi.Na doplneni uvadim,ze krachuji a nebo jen prezivaji tisice malych vesnickych obchodu.Bohuzel tyto propady se ve statistikach neobjevuji.Nebojte se,se zmenou jsem zacal uz hodne davno.Jsem spolumajitelem firmy v zahranici a tak vim jak vypada podnikatelske prostredi jinde.Znovu konstatuji,ze jsme se stali jen otroky ve vlastni zemi a jeste nad tim jasame.
        vasek
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data