Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Státní dluh v polovině roku 2006: téměř tři čtvrtě bilionu!

Státní dluh v polovině roku 2006: téměř tři čtvrtě bilionu!

15.09.2006 11:34
Autor: David Marek

Dluh centrální vlády dosáhl ke konci června téměř 729 miliard korun. Za tři měsíce druhého čtvrtletí se tak prohloubil o 30,8 miliardy. Od loňských prázdnin stoupl o 85 miliard. V poměru k HDP se státní dluh zvýšil na 23,6 procenta.

Naprostá většina změny státního dluhu byla zřejmá z dřívějších informací. Ministerstvo financí prodalo v aukcích státní dluhopisy za 36,3 miliardy korun. Naopak emise pokladničních poukázek byly o 7,5 miliardy nižší než jejich splátky. K tomu všemu stačí přičíst čerpání půjček od Evropské investiční banky ve výši 2,1 miliardy korun. Díky tomu dále klesl podíl krátkodobého dluhu na celkovém státním dluhu a nyní dosahuje 17,6 procenta. Cílem ministerstva financí je udržet tuto relaci pod dvaceti procenty. Nicméně vzhledem ke splatnostem a objemům emitovaných dluhopisů se snížila průměrná doba do splatnosti státního dluhu na 6,1 roku z 6,2 roku na konci prvního kvartálu. Ministerstvo financí se ovšem i nadále pohybuje v cílovém pásmu, který si pro tento ukazatel stanovilo.

Hospodaření státního rozpočtu a vývoj státního dluhu někdy bývají zlehčovány. Tu se použije argument nezbytných investic, jindy zase nízké výše dluhu. Dynamika státního dluhu je ale ohromující. V negativním slova smyslu. Za čtyři roky se státní dluh zdvojnásobil! Na konci letošního roku by se měl státní dluh pohybovat kolem 790 miliard korun, tj. 24,6 procent HDP. Nejistotou zůstává zahalen vývoj státního dluhu v příštím roce. Rozpočtový schodek může být 90 miliard, ale také třeba 150 miliard. Státní dluh by se tak mohl přiblížit na dohled jednomu bilionu korun. Aniž bychom počítali dluhy fondů vyvedených mimo státní rozpočet, měst, obcí, krajů a zdravotních pojišťoven, připadal by na každého z nás, včetně nemluvňat, dluh téměř 100.000 Kč. Pro srovnání bankám a splátkovým společnostem dnes dlužíme v průměru na osobu méně než polovinu této částky. V čem je problém? Ani státu nikdo nepůjčí zadarmo. S rostoucí výší dluhu roste samozřejmě také část daní, kterou musíme použít na placení úroků ze státního dluhu, místo abychom je použili na opravy silnic a jiné lidumilé účely. Navíc s rostoucí záplavou dluhopisů může klesat jejich cena, tj. růst požadovaný výnos. Financování českého státního dluhu je prozatím poměrně levné, korunová výnosová křivka leží po celé délce níže než její středoevropské sestry i křivka v eurozóně, nemusí tomu být ovšem věčně. S Maďarskem již ratingovým agenturám a investorům trpělivost došla. V českém případě již ratingová agentura Standard & Poor's pohrozila změnou výhledu ratingu, převýší-li schodek veřejných rozpočtů v příštím roce čtyři procenta HDP. Naše projekce ukazují, že by se toto saldo mohlo pohybovat mezi 4,0-4,5 procenta HDP.


Váš názor
  • Dluh je daleko vetsi
    16.09.2006 15:56

    Dluh statu je daleko vetsi.Tim ze dlouha leta nefinancoval ani udrzbu silnic a mostu jenom tam je dluh o dalsich nekolik stovek miliard vyssi.Zajimave je take Patrii opevovane zvysovani mezd.Nepodili se na nem vyraznou merou statni zamestnanci?To znamena,ze nam stat tvrdi,ze maji vyssi mzdy ale nerekne ze je jednou budou ti lide muset zaplatit.Pokud zapocitame inflaci tak statnim zamestnancum neroste plat ale snizuje se.Veskere zvysovani mezd je zalozeno na zadluzovani statu.A do tretice.Kde jsou vynosy z investicnich pobidek??Investuje se snad proto aby se vytvoril zisk?Stat vytvari akorat dluh a zisky hromadne tecou do zahranici.
    vasek
  • Poměr k hrubé mzdě
    15.09.2006 20:32

    Zajímalo by mě srovnání dluhu s jinýmy státy v poměru k průměrné mzdě a ne k HDP
    jenda
    • Proc k hrube mzde?
      16.09.2006 20:13

      Hruba mzda statniho urednika jednim z duvodu zadluzovani statu.Vecne Paroubkovo (i Patrie) chvastani jak rostou mzdy se podili na obrovskem narustu statniho dluhu.
      vasek
  • Státní dluhy celkem
    15.09.2006 12:56

    Státní dluh ČR se neustále zvyšuje, to víme. Ale protože se nedostanu k požadovaným informacím rychle a ani mě to neživí a už jsem si zvykl některé věci jen přečíst, zajímalo by mě, jaké saldo celkově vychází všem ekonomikám na světě. Dluh má i USA, ale prý také nejvýkonnější ekonomiku. Přesto, spočítejte dluhy všech zemí a pohledávky všech zemí a jaké vyjde saldo. A možná to už máte i v časové řadě.. Díky
    Laik
    • :-)
      15.09.2006 13:10

      Státní dluhy financuje v převážné většině soukromý sektor. Ten výsledek co požadujete by asi nebyl k ničemu, byla by to nevypovídající cifra.
      TPCE
Aktuální komentáře
25.04.2024
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.