Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Trochu přifouknutý čert na zdi: inzerát ministerstva financí o stavu veřejných financí

22.09.2006 12:39
Autor: David Marek

Jedete tramvají, případně pijete svůj ranní šálek kávy, listujete některý z deníků a najednou před Vámi vytane cifra 1,3 bilionu korun, co by dluh veřejných financí ČR. Ponechme stranou skutečnost, že nejde o redakční text, nýbrž inzerci (placenou z veřejných prostředků). Důležité je, že jde o ne zcela férové číslo.

Jak se k číslu 1,3 bilionu došlo, je zřejmé. Jde o součet dluhu vládního sektoru (855 miliard podle posledního odhadu ministerstva financí pro letošní rok) a současného stavu vládních záruk (444 miliard). To je ale zavádějící a dosud nikdo takovým způsobem veřejný dluh nevyčísloval. Dluh garantovaný vládou není skutečný dluh, ale jen potenciální dluh, který nemusí vzniknout v plné výši. Ukazatel, který bychom měli sledovat, je dluh veřejného sektoru podle metodiky používané Evropskou komisí (ESA 95), neboť ten je jedním z maastrichtských kritérií a zároveň již zohledňuje záruky, kde je pravděpodobné plnění státu. Takto vyjádřený dluh činil ke konci loňského roku 901 miliardy korun, tedy 30 procent HDP. Aktuální výše veřejného dluhu není nadměrná a nepředstavuje riziko nestability české měny a ekonomiky, alarmující je ovšem rychlost zvyšování našeho veřejného dluhu. O příčinách již padlo tolik slov, že každé další je snad nošením dříví do lesa.

Česká fiskální čísla si za rámeček dát nemůžeme, ale ta, která maluje na zeď nový ministr financí, jsou občas příliš černá. Kritika stavu veřejných financí je oprávněná, měla by ovšem být objektivní. Zavádějící údaje zbytečně snižují hodnotu ostatních, jinak pravdivých, informací o špatném stavu hospodaření s veřejnými prostředky v naší zemi.


Váš názor
  • reakce k autorovi
    26.09.2006 10:20

    Pane Marku, ještě že nejsem žena a Vy náhodou můj manžel...S takovouto "pseudoekonomickou filozofií" bychom náš vztah udrželi tak asi týden...To jako že byste chodil po světě a podepisoval záruky kamarádům, že jejich dluhy za ně zaplatíte pokud oni nebudou moci, po té přišel domů a tvářil se že je vše vpohodě, jelikož kamarádi zatím splácí? A když bych se snažil rodinné dluhy spočítat a už tak k hrozným našim vlastním dluhům (za situace že by vůbec nebylo jasné z čeho vlastní dluhy zaplatíme) připočet tyto záruky, tak byste mi řekl, že vzhledem k tomu, že to tak nikdo nepočítá jsou čísla špatná? A taky byste mi radil použít jinou, sousedovu metodiku, jenom proto, že si při jejím použití stav jenom na papíře vylepšíme a to jenom za účelem toho, aby nás ty bohatší sousedi vzali do party? Když vidím jak stát nakladá s nemalými penězi, jenž nejen já odvádím na daních a ještě k tomu se najde dost "ekonomů" jenž tuto zoufalou situaci jenom z důvodu udržení jakési umělé stability obhajují (z níž ovšem sami skvěle prozatím profitují), tak mi není zrovna veselo. Možná byste měl na chvíli zapomenout čísla evropských metodik a použít metodiku - ZSR (zdravý selský rozum). Na něco tak jednoduchého jako spočítání dluhu veřejných financí stačí.
    Milan Vondal
    • Zdravý selský rozum
      26.09.2006 14:09

      se pozná také podle toho, jaká dlouhá, smysl nedávající souvětí kdo píše.
      ananas
      • Pane Vondale, teď jste si nas*al do vlastní kapsy:
        29.09.2006 11:19

        PAn Marek přesně vyjádřil, kde je problém. Bez emocí, bez zkreslení, odborně a přesně. Vy jste místo věcné kritiky ve své "rudé zlobě", jak by řekl hrdina Jacka Londona Oppenheimer, špínu a hnůj. Pan MArek přece neřekl, že neúměrné poskytování záruk je bezrizikové. Správně však řekl, že započítávat riziko realizace záruk pravděpodobnostní vahou 100 je nekorektní. Já bych dokonce řekl hloupé. Stejně tak v podnikové ekonomice se při vytváření rezerv nezohledňují všechny pohledávky po splatnosti vahou 100 nýbrž reálným oceněním. Vaší logikou by potom obchodník, který připravuje zakázky zase musel obráceně všechny připravované kontrakty, aniž ocenil riziko nerealizace, ohodnotit vahou 100 a říci šéfovi, že může nafouknout plán, protože má rozjednané a očekávané kontrakty vyšší, než je reálná hodnota. Pane Vondale, s takovou logikou byste v ekonomice zcela selhal. Žel selhal jste i jako člověk. Být žena, vyhnul bych se vám velkým obloukem...
        Vladimír Zoufal
  • Z článku vyplývají 2 zásadní informace,
    25.09.2006 10:08

    přičemž obě jsou notoricky známé. 1. Že současný stav zadlužení není skutečně katastrofální. 2. Katastrofální naopak je akcelerace tohoto zadlužování. Jedna z rozhodujících příčin tété akcelerace je přijetí řady "sociálních" zákonů z letošního jara, kde se projevila "poslanecká tvořivost" (ach ty blížící se volby) a na kterém se podílely prakticky všechny parlamentní strany. Z tohoto důvodu se musí všechny parlamentní strany (min. ty dvě největší) postarat o nápravu. Jinak se nepodaří zastavit hrozící propad veřejných financí.
    Pozorovatel
  • Státní dluh a Paroubek.
    25.09.2006 7:44

    Státní dluh "popojel" nejvíce za vlády socanů to je bez komentáře,ale když se veřejně vyjádří v TV k lidu této země bývalý premier, že není potřeba šetřit,že je peněz dost, co si o takovém vyjádření může pomyslet člověk žijící v tomto státě, který umí počítat a neni jenom právnickou rychlokvaškou rozhodující o osudu této země?
    des
  • Je to mnohem horsi.
    24.09.2006 14:13

    Cert neni vubec prifouknuty ba naopak.Jsou zde jeste nevycislene stamiliardovemiliardove dluhy v silnicich a mostech.
    vasek
  • no jo
    22.09.2006 19:55

    on Vlastík byl pravdomluvný už v KSČ, takže bych to taky až tak nehrotil... na druhou stranu ČSSD jsou velcí šibalové, takže není se čemu divit.. :-(
    lotr
    • jo,jo
      23.09.2006 12:27

      vždyť teď už nikdo neví zač ten ,či onen kope.Jeden dělá na obrazovce nevinnýho a přitom ja to stejnej spratek jak tí předchozí na který teď poukazuje a vytahuje špatnosti.Dluhy se nám hromadí ikdyž tam bude sedět,či snad i možná pracovat někdo jiný.Poctivců,co by nám obyčejným lidem se selským rozumem řekli,jak z toho průseru ven a jakým způsobem můžem všici pomoct,podotýkám VŠICI,se v naší zkorumpované vládní společnosti nenajde.
      krtek
  • ahoj levičáci
    22.09.2006 17:25

    Tlustý nám teď konečně říká, jak na tom opravdu jsme.Bohužel jsme na tom ještě hůře než nám říká.A nám se to nelíbí co ? Nám se pravda o tom, že jsme v hajzlu pod vedením bolševiků nelíbí co ? Vždyť my se máme dobře co ? Máme blahobyt co ? Tak ať ho ti schopní platí dál, navyšme jim daně, ať nám ten blahobyt platí dál. Důchodcům bych dal pouze lístek na jednu polívku denně, protože jestliže se někdo celý život nestaral o to z čeho bude v důchodu žít, tak já mu jeho pohodlí a komfort platit rozhodně nebudu.
    orada poisson
    • Vážený pane,
      05.10.2006 14:39

      tohle o svých rodičích ,kteří si, jak dobře všichni víme, nemohli moc vybírat, kde žít a nežít, může říct opravdu jen vůl.
      Dave
    • Tady to orado nevysvetlis.
      05.10.2006 14:05

      To plati v USA.Tady se drzime hesla smradek ale teploucko.
      vasek
  • 900 mld nebo 1,3 bil
    22.09.2006 15:52

    tak jako tak je to balík jako prase nebo ne ?
    Mike
  • Výše dluhu
    22.09.2006 13:39

    Je těžké ji vyčíslit. Pokud bychom do výše započítali i zanedbanou infrastrukturu, zanedbaná povodí, železnice, silniční síť a ostatní dosud nezpravitazované statky bylo by výsledné číslo ještě tak zruba 3* vyšší. To by bylo spravedlivé ohodnocení stavu. Na druhou stranu připusťme že za tento stav rovným dílem neseme odpovědnost všichni ale platit jej mají jen důchodci. Lidé v produktivním věku volají po nižších daních. Přitom růst mezd je příliš nízký na to aby nás přiblížil západní Evropě. Rozsah sociálních dávek je pro naši zbýdačenou zemi příliš rozhazovačný. Jediný kdo dnes v této situaci platí jsou řadoví důchodci. ODS chce nazývat věci pravými jmény ale přitom se chce zbavit zodpovědnosti a nepřichází s ničím co by situaci řešilo. Tlustý jako naprostý ekonomický ignorant (který ale učí na VŠE nové generace budoucích ekonomů - bože pomoz a zabij ho) pak dokonce vytrhuje čísla ze souvislostí ne s cílem burcovat k odpovědnosti ale ve snaze připravit si cestu k novým volbám s cílem zvítězit. Jím navrhovaná rovná daň pouze zvýší atraktivnost ČR v očích investorů (snad) ale nijak nezmění výši dluhu. Nečekám že bychom měli 3 násobný růst (protože 2 násobný plně požere snížení daňového příjmu) a ani nepředpokládám že bychom byli schopni prodat ekologické a infrastrukturální zátěže se ziskem. Vlastně za pár let budeme závidět banánovým republikám priotože zde budou bohaté špičky, celkem bohatá střední třída solidně proseprující nízká třídy kde ale každý bude žít na svém protože státání bude neobyvatelné, státání silnice zdraví škodlivé atd, atd.
    Jiří Havelka
    • To je hnus, co jste napsal
      22.09.2006 14:09

      No to je neskutečná demagogie... Reálný příjem důchodců je tuším o 9% nad příjmy důchodců v roce 1989... Když vynechám morální fakt, že to jsou lidé, kteří nejvíce profitovali na tom minulém bordelu, tak musím říci, že mezi důchodci je abnormální množství lidí, kteří dodnes žijí v regulovaném nájemném... Pokud někdo platí hříchy minulosti, tak jsou to mladé rodiny s dětmi, jejichž rodiče se přestěhovali za prací (aby vůbec mohli rodinu založit) a kteří žijí v neregulovaných podnájmech....
      QEntity
      • takovou snůšku socanských blábol, jako napsal QEntity
        29.09.2006 11:26

        jsem dlouho neviděl. Reagovat je zbytečné. Snad je tolik: do "králíkáren" naváželi především mladé rodiny až do roku 1989. A znám spoustu důchodců, co si postavili sami dům za vlastní prostředky a teď je ani na současné mladé nemohou převést, protože je oceňují na neskutečnou výši. O byznys přitom nejde, jen o převod normálního bydlení.
        s
      • Tak se přeci těch čísel neboj a rozmáchni se soudruhu
        22.09.2006 16:17

        Mýlíš se dnešní reálný příjem důchodcú je 49 % nad příjmy důchodců z roku 1989. Alespoň to říkal pan Nečas , tak to musí být pravda, nebo ne ?
        Radim
  • inzerát
    22.09.2006 13:36

    našel-viděl-zahodil
    Dave
  • Kriminální čin
    22.09.2006 13:15

    Moje hodnocení je takové, že ze strany pana Tlustého jde o šíření poplašné zprávy za peníze daňových poplatníků s úmyslným cílem způsobit sobě a dalším majetkový či jiný prospěch. Věcí by se mělo začít zabývat státní zastupitelství.
    Velebníček
    • To Kriminální čin
      22.09.2006 14:26

      Souhlasím, je to tresný čin, ten pán nemá zdravý rozum, moc ho ovládla a nikdo ho nezastaví! Michal Robin
      Michal Robin
    • Souhlas - je to na kriminál !!
      22.09.2006 14:05

      Pak mě napadá ještě jedna odstrašující myšlenka : pan Tlustý chce všechny záruky skutečně státem proplatit ! (pak by to byla korupce v potenciálu neurčitého procenta z žástky 400 miliard korun; potom je to neskutečně přesná paralela s konsolidační agenturou, psaná stejnou rukou). Nemohu si teď vybavit, čí bylo heslo "myslíme to upřímně" a doufám, že ho nehlásala ODS, což by v tomto kontextu bylo velmi morbidní...
      Obcan
    • neschopný všehoschopný darebák
      22.09.2006 13:33

      Aktivní Svazáci ve vládě vždy byli a jsou nadále pro Českou republiku tím nejhorším, co si můžeme představit. Demokracie jde do bažin s Langerem, ekonomika s Tlustým. Už aby oba skončili, a pokud ne v kriminále, tak alespoň co nejrychleji v politice.
      rosemary
  • Pak kdo neumi pocitat
    22.09.2006 13:05

    Pan Tlusty by se mel vratit nejdrive do skoly nez zacne pripravovat rozpocet. Zda se ze mu ty pocty stale nejdou. Pokud mu bude umozneno zasahovat do verejnych financi tak se muzeme pripravit na dalsi utahovani opasku a la pan Klaus
    Martin S.
    • Moje řeč
      22.09.2006 15:20

      Skutečně se zdá že pan Tlustý chce zničit ODS. Aby socdem mohli všude o ODS hlásat "Dokázali že to nedokážou !" Sakra, místo aby se alespoň pokusil o vlastní řešení, tak jen tvrdí že podle SocDem plánu rozpočtu to nejde. Tak holt ať to nebere a nechá Sobotkovi aby se ukázal.
      Nemo12
      • co to pindáš? Právník Sobotka se ukazoval už asi 8 let
        29.09.2006 11:28

        a kam to dospělo vidíme. A mimochodem, Tlustého rozpočet je zhruba tak velký, jako ten socdem plánovaný. Trumbero.
        pysk
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů