Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Mnoho povyku pro (skoro) nic aneb parádní rozpočtové salto mortale

Mnoho povyku pro (skoro) nic aneb parádní rozpočtové salto mortale

26.09.2006 12:15
Autor: David Marek

Sezóna státního rozpočtu je v plném proudu. Červenec a srpen byly ve znamení „kdo s kým proti komu“, tedy hledání způsobu, jak rozplést gordický uzel volebního výsledku. V září patří lesk a sláva státnímu rozpočtu. Do konce měsíce musí vláda předložit návrh rozpočtu na příští rok Poslanecké sněmovny a včera tento návrh vláda schválila.

Nekonečná povolební vyjednávání začala ohrožovat proces přípravy státního rozpočtu na příští rok. Proto se iniciativy chopil přesluhující ministr financí Bohumil Sobotka. Přišel s rozpočtem se schodkem 88 miliard. Že to není úplně košer rozpočet, se vědělo hned od začátku. Po jmenování nové vlády spustil čerstvý ministr financí Vlastimil Tlustý lavinu kritiky, někdy i lehce přes míru, a s vervou začal vypočítávat v jakém žalostném stavu jsou státní finance. Éterem se začaly pohybovat částky: 101 miliard, 127,6 miliardy, 173,5 miliardy, 142,4 miliardy, 115,4 miliardy, 119 miliard a naposledy to je 91 miliard. Skončili jsme jen kousek od místa, kde jsme začali.

Pohled na provedené změny ukazuje, že se měnily jen poměrně drobné položky. Velkou část výdajů definují zákony a s těmi se hýbat prostě nedalo. Omezování platů státních zaměstnanců má také své limity, stejně jako seškrtávání peněz na vědu a výzkum, školství, zdravotnictví atd. Zhruba pět miliard se dalo ušetřit méně velkorysou valorizací penzí. Není snad nikdo, kdo by nepřál penzistům slušnou životní úroveň. Vyšší než minimální zákonem stanovená valorizace penzí ovšem nezatěžuje jen rozpočet na příští rok, ale především ztěžuje hledání přijatelné reformy penzijního systému. V nepochopení této skutečnosti, mimochodem popsané v závěrečné zprávě tzv. Bezděkovy komise, si ministři práce a sociálních věcí z táborů ČSSD i ODS nic nezadají. Ryzím populismem jsou úvahy o snižování sazeb spotřebních daní u tabákových výrobků a pohonných hmot. Náš daňový systém potřebuje snížit především daně z mezd a firemních zisků a zvýšení nepřímých daní by mělo kompenzovat snížení daňových příjmů.

A jak tedy bude naše fiskální situace vypadat? Stále stejně. Schodek veřejných rozpočtů bez mimořádných položek (čisté půjčky/příjmy z privatizace a dotace transformačním institucím) se při navrhovaném státním rozpočtu bude pohybovat mezi 4,0 a 4,5 procenty hrubého domácího produktu. Ukazatel, který nejvěrněji vypovídá o vývoji veřejných financí (cyklicky očištěné primární saldo veřejných rozpočtů bez mimořádných položek), by se měl zvýšit na 3,2 procenta HDP z letos očekávaných 2,8 procenta HDP a loňských 0,9 procent HDP. Maďarsko a Argentina stále nejsme, ale pískat si zrovna nemůžeme. Alespoň ne dlouho.

Kdo četl předchozí řádky, klade si možná otázku, k čemu byl všechen ten povyk v předchozích dvou týdnech. Nestačilo by říci, že do konce září se zázraky provést nestihnou, vyškrtat všechny triky, nevymýšlet nesmysly a raději věnovat energii na přípravu již skutečně reformního rozpočtu pro rok 2008?


Váš názor
  • 26.09.2006 14:57

    A co by jste chtěli po našich politicích vždyť to je jen třetí ne-li čtvrtá garnitura sotva průměrných lidí.
    Koris
  • Nejde o reformy
    26.09.2006 14:06

    Jde o to vyhrát volby - bohužel
    Pozorovatel
  • Dá se to chápat
    26.09.2006 13:30

    Paroubek se svojí bandou od svého nástupu vedl předvolební kampaň v podobě populistického rozhazování peněz daňových poplatníků. Co asi může teď dělat vláda ODS, jejíž osud je nejistý? S populismem bohužel nelze bojovat čistými prostředky, poctivou prací, když je tu (v ČR) tolik lidí, co na populismus Paroubkova typu slyší a nerozumí proč se o populismus jedná. ODS ve vládě za této situace nezbývá nic jiného, než opět rozjet předvolební kampaň a usilovat o diskreditaci druhé strany. Nové volby se brzy mohou stát realitou. Pokud vyhraje ODS a bude mít perspektivní vládu, pak teprve přijde čas na opravdové reformy. Pokud vyhraje Paroubek, pak si můžeme podat ruku s Maďarskem popř. s Argentinou.
    abeille
    • Bohuž, to máš trošku
      26.09.2006 13:37

      popletené a rozum máš zastíněný.Nebo si prostě nepamatuješ že před volbami navrhovali zvyšování sociálních dávek práve soukmenovci z ODS a KDUČSL? Co si představuješ pod pojmem opravdová reforma by mě opravdu zajímalo-nebo je to jen prázdný pojem? Vláda ODS zatím neumí vést ani dialog, jak může vládnout? Prostě nechápu ani jednu ze zúčastněných stran-je to smutné, ale je to tak.
      Igor
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data