Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tisková zpráva MF k odvolání náměstka Janoty

Tisková zpráva MF k odvolání náměstka Janoty

29.09.2006 15:49
Autor: 

Následuje tisková zpráva MF:
Náměstek ministra financí Eduard Janota v dnešním tisku uveřejnil svou reakci na inzeráty, které byly Ministerstvem financí ČR otištěny ve středu 27. září 2006. Podle jeho slov jsou informace v inzerátech zveřejněné nekorektní.

„Údaje uveřejněné ve dvou inzerátech vydaných Ministerstvem financí ve dnech 22.9. a 27.9. 2006 se zakládaly na informacích poskytnutých prvním náměstkem ministra financí Ing. Eduardem Janotou“, řekl ministr financí Vlastimil Tlustý. „Podklady pro inzeráty byly převzaty z informací uvedených na tiskové konferenci k auditu návrhu státního rozpočtu na rok 2007 konané dne 11.9.2006, která byla panem náměstkem autorizována. Dále byly přejaty údaje, které pan náměstek Janota uvedl při jednání tripartity dne 24. září 2006“, uvedl Vlastimil Tlustý.

Prezentace z tiskové konference i přepis vystoupení pana Janoty z jednání tripartity jsou přílohou této tiskové zprávy.

„Na základě výše uvedeného jsem se rozhodl k dnešnímu dni odvolat ing. Eduarda Janotu z funkce náměstka ministra financí. V zájmu zjištění skutečného stavu veřejných financí ČR a odpolitizování této záležitosti požádám Světovou banku o podrobnou analýzu“, řekl ministr Vlastimil Tlustý.

Příloha tiskové zprávy:
Vystoupení náměstka ministra financí Eduarda Janoty na zasedání tripartity

Kde se vzal dluh 1,3 bilionu korun

Jednou věcí je striktní naplnění obsahu veřejného dluhu podle kritérií, které jsou dány Eurostatem a tam je částka českého zadlužení, bez jakýchkoliv diskusí 1 bilion korun, když říkám zhruba, tak myslím 975 – 983 miliard, zhruba 1 bilion korun. Další věci, které jsou uváděny v inzerátu MF znamenají faktické nároky a potřeby zdrojů, které momentálně nejsou kryty a týkají se privatizačních závazků, tam je schválených privatizačních projektů potencionální závazek Fondu, Fond neexistuje, potažmo SR, ve výši až 180 miliard, jestli to bude 180 nebo 155 je otázka, jak budou tyto konkrétní projekty schváleny. Pro příští rok jsme urychlili řešení problému a je tam rozpočtováno 14 miliard. Myslím, že v letošním roce je tam částka zhruba 4,5 miliard, čili v příštím roce je uvolněno 14 miliard na řešení tohoto problému. Proč 14 miliard? Protože nám hrozí exekuce, hrozí několik sporů, které mohou skončit tím, že soud obstaví účty MF, včetně účtu FNM. Toto je potencionální závazek, který jaksi nepasuje do oficiální kolonky Eurostatu, ale je to náš domácí problém, který tady je. Druhým problémem, který tady je, je řešení kauzy Nomura. Teď nemyslím Nomura navenek, to je otázka jednání, jestli bude, nebo nebude dohoda, jestli bude arbitráž taková či maková, jestli vyhrajeme my 111 miliard, nebo jestli vyhrají oni 40 miliard. Ale otázka závazku, které vyplývají ze smlouvy a státní záruky a smlouvy o slibu o odškodnění. Bez státní záruky, potažmo zprostředkovaně přes centrální banku o slibu o odškodnění. Třetím problémem, který je v dané chvíli možné definovat, ale o rozsahu je možné spekulovat, je novela zákona o neziskových organizacích, kde je řečeno, že státní rozpočet přebírá závazky za příspěvkové organizace, za zdravotnické příspěvkové organizace. Toto je novum, toto vzniklo při schvalování zákona o neziskových organizacích a pochopitelně tam ty závazky vždycky byly, ale rozpočtová pravidla vždycky říkala, že ta zdravotnická zařízení, jejich PO jsou jinou, svým charakterem jinou organizací, my jsme toto automaticky neřešili a nechávali jsme to na bedrech těchto zařízení. Končilo to vlastně taky na státu, končilo to oddlužením, přes ČKA a podobně. Čili ČKA teďko není, nemohou tyto závazky přebírat, takže toto je potencionální riziko.A čtvrtým problémem jsou arbitráže, ale taky nechci říkat ani korunu ani milion a 50 halířů, protože nechci předurčovat ta rizika z těch minimálně tří arbitráží, které jsou dneska v chodu. Za této situace oním maximálním potencionálním rizikem navýšení dluhu, ale to bude dluh, který skutečně bude muset být uhrazen, je ona částka 1,3 bilionu korun. Takže tolik k tomu možnému vysvětlení, jak chtěl pan ministr.


Váš názor
  • Tlustý odtup!
    01.10.2006 10:38

    Toho komouše-zemědělce-žvanila by měl někdo rychle odvolat, než to tady stihne všechno zvorat.
    Michalls
  • Soudruh Tlustý chce záležitost "odpolitizovat"
    30.09.2006 19:06

    po tom co jí sám zpolitizoval. Prý požádá Světovou banku o analýzu. Jak ale, když nechápe rozdíl mezi reálným dluhem a potencionálními riziky? A bude nám dělat mezitím ostudu dalšími trapnými inzeráty s chybou +30%?
    Milan
  • Bye bye Tlusty
    30.09.2006 0:14

    Je sice trapne ztratit ministra jeste pred jmenovanim vlady, ale soucasna situace ma jedine reseni. Mirek musi odstrelit Tlusteho. To bude mit zasadni pozitivni efekt, vlada bez Tlusteho totiz ziska celkem snadno duveru a konecne se pohneme dale.
    Alois
  • Bravo Janota
    29.09.2006 22:40

    Oceňuji statečnost pana Janoty.
    Karel
  • Tlustý je blb
    29.09.2006 22:37

    Je zřejmé, že to, co řekl Janota na tripartitě je něco jiného, než pak Tlustý uveřejnil v novinách. To ale hnojař Tlustý ani nedovede pochopit. Vůbec se nedivím panu náměstkovi, že cítil potřebu se od takového blba veřejně distancovat, byť s rizikem vyhazovu.
    a
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
    9:00CZ - HDP, q/q
    12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
    13:30USA - HDP, q/q a
    13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
    14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
    15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university