Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Topolánkova vláda podá demisi, Ambrozek nevyloučil podporu Paroubkovi

Topolánkova vláda podá demisi, Ambrozek nevyloučil podporu Paroubkovi

04.10.2006 8:59
Autor: 

Sněmovna včera podle očekávání nevyslovila důvěru vládě premiéra Topolánka. Ten chce příští týden podat demisi. Nyní je na prezidentovi, koho pověří druhým pokusem o sestavení vlády. O tuto šanci bude usilovat znovu Topolánek, avšak podle prezidenta Klause bude muset přijít s novým řešením. Možná bude chtít postavit širokou koalici všech parlamentních stran kromě KSČM, vyloučena není ani snaha přiblížit předčasné volby rychlým vyčerpáním druhého pokusu o sestavení vlády.

Na svou šanci o sestavení vlády čeká rovněž předseda ČSSD Paroubek. Říká, že by měl být pověřen sestavením vlády on a že mu to prezident slíbil. Pokud ne, pověření při případném třetím pokusu dává předseda Sněmovny. Paroubek počítá s tím, že by byl pověřen právě on, je si zároveň jist podporou jednotného komunisticko-socialistického bloku ve Sněmovně (100 hlasů) a spoléhá na další hlasy od KDU-ČSL. 3 z jejích poslanců se včera nezúčastnili hlasování o důvěře a nepodpořili tak vládu ODS. Například poslanec Ambrozek, který působil v koaličních vládách ČSSD, nevyloučil podporu případné Paroubkově vládě.

(zdroj: Mf Dnes)


Váš názor
  • Je zoufale
    04.10.2006 19:53

    Je naprosto zoufale jak moc lidi sympatizuje s komunisty.Opravdu se stydim ze jsem cech.
    Zdenek
    • Barvy
      13.10.2006 16:05

      Ano, mě komunisti nevadí. Říkají sami o sobě, že jsou komunisti a všichni ostatní se podle toho mohou zařídit. Je důležité vědět kdo je kdo. Antikomunistická strana ODS má však mezi sebou nejvíc bývalých komunistů a její silně antikomunistický čestný předseda neváhal u současných komunistů škemrat, aby ho podpořili, když chtěl na Hrad. Když ho podpořili (jinak by tam dneska neseděl), stal se zase nesmiřitelným antikomunistou. Je to legrační nebo je to k pláči ?
      Hugo
    • Ke stydění a komoušům
      05.10.2006 8:55

      V tradičních demokratických zemích lze pro politické partaje, které nějak "vybočují z řady" :-) použít v principu dvě metody pro jejich "polepšení" :-). První je ta, kterou předváděli (i u nás ...) sami komouši - co se nám nehodí, to "zakážeme". Zákazy by ale měla provádět instituce na politicích nezávislá - např. Ústavní soud, padž jinak by se mohly partaje mezi sebou postupně povylučovat (obzvláště u nás, že :-). Druhá je podstatně demokratičtější a pracnější - jednat s partají jako s každou jinou a jejím zapojením do demokratických procesů mnohdy ukázat jejím voličům nereálnost předvolebních slibů této partaje. Tak se může stát, že se partaj rozpadne (Svobodní v Rakousku) nebo její preference rychle klesnou (komunisté v Itálii, Francii). Co se týká komunistů u nás, tak je to tradiční předvolební bubák ODS pro vystrašení (znárodňování) a polapení duchem poněkud poslabších voličů. Komunisté u nás již dávno nemají za zády velkého rudého bratra a řeči o znárodňování jsou zbytečné bláboly. Komunisté nebyli u nás zakázáni ani za první republiky a přesto volby nevyhráli a žádné znárodňování se nekonalo (zakázali je až fašisté, udělali z nich tím trpitele a tím jim v poválečných volbách paradoxně jen pomohli ...). Ač je to paradoxní, tak sami komunisté provedli ve své partaji určitou demokratizaci a v roce 1968 (by bez příchodu bolševika) proběhl u nás postupný a klidný přechod k demokracii a tržnímu hospodářství bez tunelů a bílých koňů (viz. Klausovo zhasínání a rozsvěcování ...). Nemluvě o tom, že pokud bychom vstupovali do EU dříve (např. s Rakouskem), tak jsme měli diametrálně jiné vstupní podmínky ...
      PaulC
  • skody
    04.10.2006 10:06

    Tak a ted muzeme scitat skody co za jeden mesic tahle povedevena vlada-nevlada stihla. Misto aby trpelive cekala na duveru, strilela od boku, publikovala lzive plakaty a provadela personalni cistky. Nevadila by mi vlada ods, ale jestli chteli v tomhle tempu pokracovat ctyri roky, dekuji nechci.
    Jerry
    • A copak chcete?
      04.10.2006 19:51

      A copak chcete Jerry? Trimiliardovy statni dluh? Totalne rozbite silnice.Desetitisice novych uredniku kteri nas budou buzerovat?Zvysovani dani? A makat pro zahranicni firmy?
      vasek
    • Nesplnila očekávání v ní kladená, řekl bych...
      04.10.2006 10:23

      ..alespoň jistí političtí harcovníci v ní. Tedy iné persony jsou třeba určitě.
      Blekota
  • Lidovci
    04.10.2006 9:42

    jsou prostě ostudou tohoto národa. Jednou stranou nepodpoří vládu, byť by se opírala jen o jediný hlas KSČM. Pak Kalousek jedná o podpoře takové vlády a Ambrozek by v ní chtěl sedět. A Parkanová veřejně řekne, že klub KDU bude podporovat Topolánka a jeho snahy. Tak takhle bych chtěl já platit daně. Něco jako jo, ale jenom když... Ale nikdy ne málo a vlastně ne moc... ale navenek hodně - aby to hezky vypadalo.
    MartinFX
    • pro Jeryho
      04.10.2006 10:13

      Nevím co tato vláda toho napáchala, vím jen , že po minulé vládě zbyly jen dluhy a příslib většího zadlužení, odposlouchává se kdo chce, zdravotnictví se zalepilo z našich jako vždy, reformy žádné. Pokud vím chtěli jen zemi dovést k předčasným volbám. Tak koho chceš , zpátky Paroubka ?
      Kaja
      • Kájo ...
        04.10.2006 10:29

        ... to, co si napsal je blbost. Odposlechy existují - ANO, ale ne takové a tak, jak publikovala ODS. To mám přímo od zdroje PČR, zdroje jenž o tomto ví z těch panáků nejvíc. Byla to prostá kampaň na zastrašování a příprava na předčasné volby.
        Zlosyn
        • To je supr
          04.10.2006 10:46

          jen takové malé odposloucháváníčko, což. To je v pohodě.
          Pavel Krupka
        • No tak konečně jeden...
          04.10.2006 10:39

          ... co má zdroje v PČR. Tak a teď to víme, a můžeme bejt v klidu, protože neodposlouchávají tolik kolik povídal Langer, ale stejně dost a dost. Takže kde je to zastrašování před volbami, pane se zdroji?
          Blekota
    • pro lidovce
      04.10.2006 9:52

      Myslím, že Kalousek a Ambrozek dále kopou lidovcům hrobeček. Je to pořád dokola a není v tom nic nového, i kdyby byli ti tři lidovci pro Paroubka, budou se muset opírat o komunisty. A Paroubek v televizi mlží, moc se mu o komunistické podpoře nechce mluvit ,ale je evidentní jak moooc je potřebuje....
      fanda
      • Paroub...
        04.10.2006 10:12

        No jiste, ze Paroub potrebuje podporu KSCM. On s nima nejen pocita, ale i jedna. Nez se rok s rokem sejde budeme mit po 17 letech zase komouse ve vlade. Tento narod opravdu nema potencial...
        Velkej, tlustej a zlej...
        • to Velkej, tlustej a zlej ...
          04.10.2006 10:33

          Furt lepší komouš ve vládě, kterej se za to nestydí a dál se hlásí ke KSČM, než komouš, kterej převlékl po revoluci kabát a teď křičí, že komouš nikdy nebyl (polovina ODS - samozřejmě i ČSSD a KDU-ČSL).
          Zlosyn
          • Jsi si tím tak jist?
            04.10.2006 11:03

            Opravdu?
            Pavel Krupka
            • Váš názor byl zrušen
              04.10.2006 12:04

              Váš názor byl zrušen z důvodu použití vulgárních výrazů. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky. Pokud máte dojem, že jsme Vás tímto poškodili, napište nám na info@patria.cz
              chytrak
              • v pohode
                04.10.2006 21:03

                nedelejte si s tim pozkozenim hlavu... ja vim ze se politikum nenadava, ale a si to muzu dovolit, ja vod tech smejdu nic nepotrebuju. caues
                chytrak
        • Paroubek udělal chybu
          04.10.2006 10:26

          že mluvil o té komunistické podpoře tak otevřeně. Teď může Klaus říct, že nebude prvním prezidentem po Benešovi, který pustí komunisty do vlády a bude na to mít svaté právo. A doufám, že to za žádnou cenu neudělá.
          Pavel Krupka
          • K politikaření
            04.10.2006 10:53

            Uvědomte si, že pokud má mít naše země demokratické zřízení, tak se na nějaké "pustí - nepustí" nehraje. Každá lež má krátké nohy - viz. "změna" volebního zákona alá ODS, která dle krajů přihazuje velkým stranám na úkor malých (viz. zelení, kteří si nezaloží ani poslanecký klub ...). Kdyby přerozdělování mandátů nebylo, mohli jsme mít dnes většinovou vládu i při 200 poslancích ... Beneš (stejně jako později Dubček) na vybranou neměl. Bylo rozhodnuto o nás bez nás (na Jaltě) a rozdělení Evropy svým podpisem stvrdily i demokratické země USA, VB a Francie ... Jsem pro dodržování ústavy, přestože se to může časem každému "hodit" jinak. Prezident by měl pověřit na první pokus zástupce nejsilnější strany, na druhý pokus druhé v pořadí a třetí pokus předseda PS (nejspíše úřednickou vládu nejlépe ze zástupců VŠ, která by se mně osobně líbila nejvíc a vůbec bych nebyl proti, kdyby další 4 roky "naši" politici nic nedělali :-). Buď jedna z vlád získá důvěru v PS nebo ne. Pokud ne, pak by následovaly co nejdříve předčasné volby. Bylo by tím zkráceno současné divadýlko (zbytečně ztracené čtyři měsíce, během 90ti dnů už mohlo být jasno ...) a byl by dán jasný signál i do budoucna o dodržování demokratických principů nejvyššími představiteli našeho státu (kteří by měli jít příkladem ostatním ...).
            PaulC
            • Díky za lekci z demokracie
              04.10.2006 11:01

              Každý prezident je jenom člověk a každá země má svá specifika. Pokud má prezident podle ústavy právo něco udělat nebo neudělat, tak je to prostě jeho věc a volba. Od toho tam je. Tobě komunisti ve vládě nevadí, mě vadí. Pokud Klaus udělá cokoli, aby se komunisti do vlády nedostali, budu spokojen, ty možná smuten. O tom je také demokracie.
              Pavel Krupka
              • :-)
                04.10.2006 11:10

                Komunisty jsem nikdy nevolil a nejsem ani příznivcem toho, aby byli ve vládě. Pokud není politická partaj zakázána, má stejná práva (a povinnosti) jako každá jiná (o tom ta demokracie jaksi je, že :-). Vždycky se mi líbí, když se udělá nějaký průzkum o tom, kdo je demokrat a dopadne to tak, že každý :-) ale jakmile se mají demokratické principy dodržovat v praxi, tak už začne to typicky české chytračení: jak něco obejít, jak to udělat, aby se nám to hodilo do krámu nebo jak to neudělat, aby se nám to hodilo ještě víc do krámu a ještě se na to nepřišlo atd. atd. ...
                PaulC
                • Jasně Paule
                  04.10.2006 11:26

                  Myslím, že Klaus hraje v rámci daných pravidel. Co se týče mě, fandím prostě svému týmu. To snad můžu, i když jsem pouze "vychytralý" Krupka z Čech. Ideály jsou krásné, dokud se nemusejí uvést do reálného života.
                  Pavel Krupka
          • Paroubek...
            04.10.2006 10:37

            ... tento chlapec ze statku na vesnici by stejně nedostal, a s největší pravděpodobností ani nedostane, šanci na sestavení vlády. Proč????? Protože president je stranický nadpředseda ODS.
            to Pavel Krupka
            • Správně, že ji nedostane
              04.10.2006 10:44

              protože by ty komunisty do vlády dovedl. Zaplaťpánbu za stranického prezidenta Klause!
              Pavel Krupka
              • Stále u mne president
                04.10.2006 12:43

                Václav Havel sám řekl při posledním vystoupení s V.Moravcem,že v Ústavě o třech pokusech nic nestojí a že to řekl sám.Současný president je soběstačný,rozumný,Ústavní činitel,který nepotřebuje aby mu poroučel expremier a jiní, do zhloupnutí opakovali nějaký výklad Ústavy.
                Fr.Ed.46
Aktuální komentáře
24.04.2024
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m