Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

10.10.2006 13:27
Autor: 

Slovensko
S tým ako posilňovala koruna, klesla i výnosy na krátkom konci výnosovej krivky a to približne o 7 bps. Naopak, dlhší koniec krivky vzrástol približne o 5 bps a spready voči európskym výnosom sa znovu mierne rozšírili. Celá krivka sa tak stala mierne strmšou. Zo zverejňovaných čísiel budúceho týždňa bude mať pre dlhopisový trh najväčší význam inflácia. Predpokladá sa jej medziročný pokles. Vplyv na krátky koniec krivky bude mať v prípade, že by bol pokles väčší, než je trhový konsenzus. Všeobecne sa očakáva, že do konca roka by malo prísť ešte k jednému zvýšeniu sadzieb o 25 bps. Ich ďalší pohyb bude závislý nielen od vývoja inflácie, ale i výmenného kurzu a finálnej verzie štátneho rozpočtu na budúci rok. Dlhý koniec bude i naďalej sledovať vývoj na vyspelých trhoch. Nepredpokladáme však, že v najbližšom týždni príde k výraznejšiemu pohybu slovenských výnosov. čakáme skôr ich fluktuáciu v blízkosti súčasných úrovní.

Polsko
Nedávné dny zaznamenaly po dvou nervózních týdnech politické nejistoty uklidnění i na trhu s dluhopisy. V průběhu minulého týdne výnosy pěti a desetiletých dluhopisů klesly o zhruba 10 bps a přes úspěšnou aukci OK1208 zůstaly v dvouletém segmentu nezměněny. Trh přitom pozitivně reagoval na politické deklarace vůdců strany PSL a hodnotil je jako možnost návratu ke koaličním rozhovorům, zatímco změna sazeb v eurozóně a údaje z amerického trhu práce zůstaly bez odezvy. Tento týden by měl být pro dluhopisy zvláště příznivý. Trh by měl soustředit pozornost opět na politickou scénu, kde se bude jednat o osudu koalice vládních stran PiS, PSL a LPR. V tomto kontextu bude nejdůležitější událostí hlasování o důvěře vlády plánované na konec týdne. Krom toho bude trh věnovat jistě pozornost i makroekonomickým údajům, z nichž nejdůležitější budou bezesporu červencová inflace spolu se mzdami a zaměstnaností.

Maďarsko
Politická nestabilita zasáhla i maďarský dluhopisový trh. Výnosy vzrostly hned po prohraných volbách po celé délce výnosové křivky o 10-15 bazických bodů a dostaly se tak prakticky na úroveň konce června, kdy zveřejnění vládních fiskálních opatření vedlo k propadu maďarských dluhopisů až na 1,5letá minima. Během týdne růst výnosů na krátkém konci výnosové křivky pokračoval (výnos jednoletého vládního dluhopisu během týdne vzrostl o 30 bazických bodů), zatímco na dlouhém konci výnosy začaly mírně klesat. Stejně jako forint i dluhopisy podpořilo páteční vyslovení důvěry vládě.

Tento týden bude dluhopisový trh i nadále sledovat politickou situaci, která by se, podle našeho názoru, mohla začít stabilizovat, což by maďarským dluhopisům mohlo pomoci smazat alespoň část ztrát, jenž utrpěly od počátku politických třenic, které vyvolala kontroverzní nahrávka premiéra Gyurcsányho, jenž přiznal, že lhal o stavu maďarské ekonomiky. Z makroekonomických dat bude nejzajímavější inflace. Nicméně vzhledem k tomu, že trh s růstem cen (zejména díky zvýšení DPH a spotřební daně na alkohol a cigarety) počítá, nedomníváme se, že by na toto číslo měly dluhopisy výrazněji reagovat. Aukce tříletého dluhopisu, která se koná ve čtvrtek by, podle našeho názoru, měla přitáhnout dostatečnou poptávku vzhledem k tomu, že výnos tříletého dluhopisu za poslední 3 týdny vzrostl o více než 50 bazických bodů a uklidnění politické situace by mohlo přispět k jeho opětovnému poklesu.

ČSOB - Investiční výzkum


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.