Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Průmyslová výroba v srpnu: automobilky přibrzdily

Průmyslová výroba v srpnu: automobilky přibrzdily

12.10.2006 9:32
Autor: David Marek

(Komentář doplněn)
Tempo růstu průmyslové výroby v srpnu zpomalilo na 7,4 procenta a přerušilo tak tříměsíční sérii dvouciferných výsledků. Za vším jsou opět auta. Výroba dopravních prostředků zpomalila na nejpomalejší tempo za posledních 24 měsíců.

Automobilový průmysl patří mezi klíčová odvětví české ekonomiky, kam až ekonomická statistika sahá. Výrazným impulsem se stala investice automobilky TPCA, která začala nést své ovoce, vlastně automobily, v loňském roce. V únoru začal jednosměnný provoz, v červnu dvousměnný a v dalších měsících výkon kolínské automobilky dále stoupal. Z pohledu dynamiky průmyslové výroby bylo zřejmé, že loňské výrazné zvýšení produkce letos negativně ovlivní meziroční tempo růstu. A tak zatímco na začátku roku byla výroba dopravních prostředků meziročně vyšší o 40,9 procenta, v srpnu již jen o 6,0 procent. Podle našeho odhadu investice společnosti TPCA vedla ke zvýšení podílu automobilového průmyslu na celkové průmyslové produkci na 21 procent z 16 procent v roce 2004. V roce 2008 by se novým impulsem v tomto odvětví měla stát automobilka Hyundai. Do té doby si budeme muset opět zvyknout na nižší čísla meziročního růstu výroby a tržeb.

Výroba automobilů s sebou táhne vzhůru také další odvětví. Například gumárenský a plastikářský průmysl v srpnu hlásí meziroční zvýšení výroby o 20,6 procenta. Domácí investiční aktivita a i rostoucí poptávka ve světě pozitivně ovlivňují hutní produkci. Výroba kovů a kovodělných výrobků v srpnu meziročně vzrostla o 10,9 procenta. Stabilní (a vysoké) tempo růstu vykazuje v letošním roce výroba elektrický a optických přístrojů.

Český průmysl zaznamenal v srpnu ještě jeden dvouletý rekord. Jednotkové mzdové náklady díky rychle rostoucí produktivitě práce dva roky nepřetržitě klesaly, v srpnu se poprvé zvýšily. Ve srovnání s loňským rokem stouply o 0,1 procenta. Udržení příznivého vývoje jednotkových mzdových nákladů, klíčového parametru konkurenceschopnosti, bude důležité v následujícím roce, kdy se očekává ochlazení konjunktury v západoevropských zemích, kam směřuje značná část českých průmyslových vývozů. Negativní dopady by mohla ztlumit akcelerace domácí poptávky. V letošním roce očekáváme zvýšení průmyslové výroby o 10,5 procenta, v příštím roce potom o zhruba 5 procent.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data