Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Střední Evropa: Přehled důležitých akciových zpráv - průběžně doplňováno

26.10.2006 11:46
Autor: KBC/Patria

PKN Orlen: Tisk spekuluje o zájmu velkých ropných společností
Gazeta Wyborcza spekuluje o tom, že velké mezinárodní společnosti jako ChevronTexaco a Shell mají zájem koupit podíl v PKN Orlen. Noviny uvádí, že nejvyšší představitelé PKN v září navštívili Houston a že Shell plánuje navštívit PKN přímo ve Varšavě 20. listopadu. Tisk dále spekuluje, že zájemci byli ochotni zaplatit 100 PLN za akcii za státní podíl ve společnosti, nicméně stát tuto nabídku odmítl.

Náš názor: PKN Orlen má, zdá se, zájem o silného partnera, který by mohl zajistit účast společnosti na projektech v průzkumu a výrobě. Je také zřejmé, že management chce být nezávislejší na politice. Z důvodu právě politického aspektu této záležitosti nepředpokládáme, že jsou jednání s těmito společnostmi v pokročilé fázi. Nicméně si dokážeme představit, že se na základě této zprávy vynoří spekulativní kupci, i přesto, že udávanou cenu 100 PLN za akcii považujeme za nereálnou, vzhledem k tomu, že představuje 17násobek čistého zisku za rok 2006.

Kety: Výsledky za 3Q06 jsou ve shodě s očekáváním
Kety zveřejnila výsledky za 3Q06, které jsou ve shodě s projekcemi managementu vydanými před měsícem. Čistý zisk dosáhl 25,2 mil. PLN, tzn. meziroční pokles o 9,3 %, přesně v rozmezí uváděném managementem 25-26 mil. PLN.

Tržby dosáhly 288,8 mil. PLN, meziročně +46 %, o 5 % více než byla první předpověď managementu a 3 % nad naší předpovědí. Dobré výsledky byly způsobeny zejména růstem lisovaných produktů o 54,5 % a hliníkových profilů o 113 %. Tržbám z hliníkových profilů napomohl příspěvek od Aluprof. Obalový segment zaznamenal meziroční nárůst o 4,8 %, kterému se po požáru pomalu daří získávat zákazníky zpět.

EBIT dosáhl 35,4 mil. PLN, meziročně +21,6 %, což je o 4 % více, než byla horní hranice původní předpovědi a 5 % nad naším odhadem. Provozní marže 12,2 % si proti 14,7 % pohoršila z důvodu výrazně vyšších cen surovin a nižších marží obalové divize.

Náš názor: Výsledky považujeme za dobré a podle nás ukazují na to, že Kety těží ze vzestupu polského stavebního sektoru. Nicméně i nadále se domníváme, že současná tržní cena více než odráží fundamenty společnosti. Akcie se obchodují za 21,5x P/E 2006 a 17,3x P/E 2007 a podle našeho názoru jsou nadhodnocené.

BorsodChem: Tisk spekuluje o tom, že maďarské úřady příští týden schválí nabídku Permiry
Podle deníku Magyar Hírlap by mohl maďarský Úřad pro finanční dohled (PSZAF) schválit veřejnou nabídku společnosti Permira již příští týden. Tento schvalovací proces byl před téměř třemi týdny odložen, protože regulátor požádal o delší čas na posouzení opčních smluv Permiry, které jí mají zajistit většinu v BorsodChemu.

Náš názor: Pokud by došlo ke schválení příští týden, stalo by se tak ve shodě s naší představou, že tento proces může trvat několik týdnů, i když bychom mohli zaznamenat mírně pozitivní reakci na toto rozhodnutí, protože by se tím vyloučilo další možné zpoždění nebo i riziko zamítnutí.

Permira chce minoritním akcionářům nabídnout 3 000 HUF na akcii v rámci veřejné nabídky, což je výrazně nad minimem stanoveným regulátorem ve výši 2 633 HUF (vážený cenový průměr 180 dnů před oznámením nabídky). Předpokládáme, že pokud investoři nabídku přijmou, mohli by svoje peníze obdržet během 40-47 dnů nebo zhruba v polovině prosince pokud bude nabídka schválena příští týden.

Předpokládaný časový harmonogram na obdržení plateb z veřejné nabídky je následující:

1) Proces schválení nabídky by měl být dokončen příští týden (minimum 2 dny, maximum 7 dní, pokud jsou spekulace tisku správné).
2) Pokud bude schválena dokumentace veřejné nabídky, začne odkup akcií nejdříve 2 dny a nejpozději 5 dnů po tomto schválení.
3) Odkup akcií by měl trvat až do pátku pátého týdne (zhruba 30 dnů).
4) Na vyrovnání (platbu) je určeno 5 dnů.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data