Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Když se na akciích dalo vydělat …

03.11.2006 12:40

Hlavním způsobem jak vydělat na akciích (více, než je požadovaná míra návratnosti na ně) je a zřejmě zůstane fundamentální analýza a vyhledávání podhodnocených (při možnosti shortingu i nadhodnocených) akcií. Zatímco dnes má tato analýza relativně pevné zásady, postavené většinou na odhadu budoucího cash flow a jeho diskontování na současnou hodnotu (alternativně na odhadu hodnoty opce skryté ve firmě), tento postup prodělal svůj historický vývoj. Na něj má význam se podívat nejen proto, abychom pochopili principy ocenění firem, ale i pro obrázek o vývoji na samotných akciových trzích – to co je dnes běžné, bylo dříve raritou a naopak.

Vedle teorie portfolia a na ni navazující myšlenky je zřejmě nejvýznamnějším badatelským počinem v oblasti investování dílo nazvané Security Analysis, které v roce 1934 napsal Benjamin Graham a David Dodd. S trochou nadsázky se dá konstatovat, že do té doby vládla na trhu ve Spojených státech ve vztahu k ocenění anarchie – neexistoval ucelený a dobře odargumentovaný pohled na to, co vlastně tvoří hodnotu akcie, jaká je její férová cena, a to se odráželo i ve fluktuacích ceny jednotlivých titulů. Ani první vydání Security Analysis nepřineslo konečný pohled a obsah knihy se měnil v dalších vydáních, jak byla přidávána pravidla a ukazatele toho, jakou má firma hodnotu. Od počátku ale Graham upozorňoval na to hlavní – pouze důkladná analýza firmy, jejích výsledků a výhledu do budoucna ukazuje na atraktivní investiční příležitosti. Nejsou to tedy ani bombastické titulky v novinách ani rádoby zasvěcená šeptanda mezi investory a módní trendy na trhu ne nepodobné těm v odvětvích se spotřebním zbožím.

Bez přehánění se dá konstatovat, že postupná implementace Grahamových metod na trhu vedla během několika desítek let k eliminaci těch největších disproporcí mezi cenou a pomyslnou hodnotou aktiv. V roce 1976 tak sám Graham dokonce v jednom projevu řekl, že již nepodporuje důkladnou analýzu firem, protože tato již nepřináší dostatečnou odměnu (toto je ovšem problém peněz na chodníku, které tam nemohou ležet, protože kdyby tam ležely, už by je někdo sebral – takže se po nich ani nebudeme dívat). Poukazoval na to, že při objemu akciového výzkumu dosaženého v 70. letech (který je mimochodem asi menší než ten dnešní) je přinejmenším sporné, zda se tento zaplatí přes identifikaci investičních příležitostí. Přesto ale vzpoměl na jednu ze svých nejjednodušších investičních technik: nákup akcií, jejichž cena cena je menší, než hodnota odpovídající velikosti čistého (upraveného o všechny závazky) pracovního kapitálu dané firmy (tj. bez ohodnocení výhledu firmy, fixních aktiv a ostatních). Graham odhadl, že využití tohoto postupu jeho fondu během 30 let vyneslo průměrný zisk 20 % p.a., a uvedl, že zatímco tyto investiční příležitosti byly během této doby téměř úplně eliminovány, opět se objevily při poklesu trhu v roce 1973-74.

Z dnešního pohledu je však možnost, že narazíme na takovouto příležitost (tj. firmu s cenou akcií pod čistým pracovním kapitálem, žádnými mimorozvahovými závazky, apod.) velmi nepravděpodobná. I výnos 20 % je poměrně vysoko nad návratností trhu a i kdyby se zmiňovaný fond zaměřoval na rizikovější segment trhu, zdá se být velice dobrý. V naprosté většině případů dnes na rozvinutých trzích nejsou tak podhodnocené firmy, jak indikováno výše, musíme tak odhadovat volné cash flow – dívat se do budoucnosti a odhadovat hodnotu společnosti na základě toho, jaké očekávané CF vydělá svým vlastníků ze své činnosti.

Posledním z důležitých vzkazů onoho projevu pana Grahama je to, že i velmi jednoduchá technika vybírání atraktivních investic, která může fungovat např. v dobách všeobecného poklesu trhu, musí být užita pouze v rámci investičního portfolia – ne pro investici do jednoho aktiva. Důvodem je to, že vkládat všechny vejce do jednoho košíku je prostě vždy příliš rizikové, nehledě na to, jak slibně dané aktivum vypadá.


Váš názor
  • priserna cestina
    08.11.2006 20:25

    mel by jste se rozhodnout v jakem jazyce pisete.
    john critic
Aktuální komentáře
18.04.2024
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m