Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Klaus: Dohoda parlamentní většiny je nemožná, šanci znovu dostane Topolánek

Klaus: Dohoda parlamentní většiny je nemožná, šanci znovu dostane Topolánek

06.11.2006 15:24
Autor: 

Následuje tiskové prohlášení prezidenta republiky:
Čekal jsem jeden měsíc od nevyslovení důvěry vládě, z něhož tři týdny byly spojeny s komunálními a senátními volbami. Čekal jsem, že politické strany – po tomto neúspěšném výsledku – budou ochotny spolupracovat při nalézání východiska. Toto čekání pro mne dnešním dnem skončilo.

Maximálně jsem se snažil překlenovat hluboký příkop, který dnes existuje na naší politické scéně. Vybízel jsem politické strany k hledání kompromisního řešení. Poslední můj pokus z minulého týdne, vytvořit prozatímní vládu na bázi alespoň minimální shody všech stran a při co nejmenší újmě kterékoli z nich, byl odmítnut, stejně jako všechny předchozí snahy o řešení.

ČSSD a její předseda Jiří Paroubek svým pátečním téměř bleskovým večerním rozhodnutím vyloučili jakoukoliv možnost dohody a zmařili i tento poslední pokus. Ukázalo se, že dohoda o jakékoli parlamentní většině je nemožná, pokud vylučujeme podplácení, vydírání a různé podobné praktiky.

Dohodě parlamentní většiny jsem vždy dával přednost, ale v této chvíli není možné dále ztrácet čas marnou snahou o nadřazení zájmů celku zájmům dílčím. Klíčoví politici na to neslyší.

Proto – na rozdíl od srpnového jmenování předsedy vlády – rezignuji na úsilí hledat dohodu tam, kde se o ni nestojí. I avizovanou úterní schůzku předsedů politických stran proto považuji za zbytečnou a ruším ji.

V zájmu minimalizace problémů spojených se změnou vlády jsem připraven neprodleně jmenovat předsedou nové vlády předsedu nejsilnější strany a současného premiéra Mirka Topolánka. Samozřejmě za předpokladu, že toto jmenování přijme.


Váš názor
  • Paroubek NE - Topolanek NE
    06.11.2006 15:44

    víte někdo,jak je to podle ústavy ? má Klaus povinnost dát druhou příležitost druhé nejsilnější straně , nebo ne ? nedokážu si představit, že by vlastník firmy dal znovu důvěru managementru, který již dokázal neschopnost ! Je pro nás víc osobní averze vůči Paroubkovi ,nebo ústava ? Osobně bych raději viděl možnost druhého pokusu pro soc. dem s podmínkou, že to bude bez Paroubka, než podobné "hradní kroucení" ústavou. Takové chování od " apolitického a nestranného " prezidenta,který uspěl ve volbě do úřadu díky hlasům komunistů mi nesedí . Jak to vidíte ?
    Dave
    • Kdo z koho???
      07.11.2006 13:18

      Kdo z koho? To jest to, oč tu běží. Myslí si, že Klaus udělal přesně to, co se od něho, jako od čestného předsedy ODS, čekalo. Osobně jsem si i po prvním neúspěšném pokusu chtěl vsadit na Topolánka. Škoda, že jsem to neudělal. Rovněž si myslím, že je naprosto jedno, kdo bude sestavovat vládu, protože se nedohodne nikdo s nikým a není to pouze o Paroubkovi, jak hezky zbožně Klaus a jeho ODS děti říkají. Především je to absolutní neschopnost Topolánka, který se obklopil týpkama jako jsou Tlustý, Langr, Vondra a Němcová. Je škoda, že Klaus nedal šanci Paroubkovi, pak by mohl radostně hopsat ještě víc po té, co by se Paroubek znemožnil stejně (ne-li více) jako Topolánek při vyjednávání o důvěře vládě. Ale očividně mají všichni strach z něčeho, co by něco odkrylo. A tak se zde v této zemi hraje toto nesmyslů plné politické divadlo, ze kterého je voličům na blití.
      Zlosyn
    • 06.11.2006 23:42

      Klaus to udělal velmi dobře. Druhý pokus pro soc. dem. by byla katastrofa. V případě nevyslovení důvěry by totiž socany s komančema nic nenutilo shodnout se na novém předsedovi sněmovny a paroubek by mohl vládnout bez důvery celé měsíce, všichni by byli mimo hru včetně prezidenta! Takhle klidně ať socani 3. pokus dostanou ale až ve třetím kole a pak předčasné volby.
      xxx
    • volby...???
      06.11.2006 17:20

      Mají cenu předčasné volby? Myslím, že je to zcela zbytečné. Tady je vidět, kdo chce mít moc a vládnout za každou cenu. Skoro mi to připomíná volby z dob KSČ. Proč teda nové volby? Když ODS nevyhraje, tak se bude volit pořád dokola, dokud nevyhraje? Lidi už jsou tím tak znechucení, že nikdo volit nepůjde, jen ODS sama sebe a s tím oni počítají. Myslím, že je načase si zvolit nového, nestranického prezidenta!!!
      Pavel
      • Nový president
        07.11.2006 14:32

        Mno, rozčilujete se sice hezky a nedivím se Vám, taky jsem zhnusen tím, co se tu děje v politice. Jenomže nového presidenta volý parlament a parlament volí lidi, o kterých jste zde napsal, že k volbám nepůjdou. Tudíž je logické, že ODS, jež zvolí sama sebe u voleb do parlamentu, následně zvolý Klause za presidenta. Takže co z tohoto pro Vás plyne? ............. Měl byste začít balit kufry a emigrovat do jiné země, v níž můžete břečet a naříkat. :-)))))
        Zlosyn
      • jestli
        06.11.2006 19:09

        máš horečku, doporučuji studený obklad na hlavu a lipové thé s medem. potom nebudeš psát nesmysly.
        keris
    • ústava, morálka a chuť po moci
      06.11.2006 16:11

      Ústava je pro současné naše bojovníky o Hrad a Podhradí jen cár papíru. Vykládají si zákon nejvyšší jak se jim hodí do krámu. A morálka, ta je u nich až na posledním místě, neboť chuť po moci a udržení si koryt je přednější a co si myslí voliči je jim úplně u p....e, jak by řek Jarda Nohavica. Karel Kryl a Tomáš G. Masaryk se v hrobech obracejí, jen s hrůzou sledujíc, co to na Hradě a v Podhradí licituje u mariáše za lůzu, hrající všemi barvami.
      londonder
      • londonere
        06.11.2006 17:24

        Jestli vás opravdu zajímá, zda je nebo není Klausův postup v souladu s ústavou, doporučuji k přečtení článek 68, ústavu najdete tady http://www.psp.cz/docs/laws/constitution.html
        medvídek Pů
    • at poveri pani paroubkovou
      06.11.2006 16:05

      to bude potom jirka radit
      pepik
    • hlavně paroubek NE
      06.11.2006 15:53

      Prezident má právo podle ústavy pověřit kohokoli, třeba Jakla. Takže když nepověří toho zarputilce, který stále trvá na svém pokusu a právě pro tuhle svoji hypotetickou naději boří jakýkoli pokus o dohodu, udělá jenom dobře.
      rom
    • ústava
      06.11.2006 15:51

      Proč by to mělo být v ústavě, nějaká povinnost, to by pak nemusel prezident vůbec být. Já jsem pro to dát tu šanci p. Paroubkovi, i když se mi nelíbí představa, že by vládnul dál. Ať si prostě důvěru nezíská. A kdyby náhodou získal, tak je to OK podle ústavy... Ale nezíská.
      • Paroubek svou šanci možná dostane
        06.11.2006 17:41

        Není ještě vyloučeno, že toho Paroubek dosáhne. Druhý pokus o sestavení vlády ODS bude zřejmě neúspěšný. Třetí pokus jest na návrh předsedy sněmovny. Ano, předseda sněmovny byl zvolen jen pod podmínkou, že se před třetím pokusem vzdá mandátu předsedy a že tak předsedu vlády nebude navrhovat. Dal své slovo a několikrát to zopakoval. Jak ale známe Paroubka, je možné, že ho bude nutit toto slovo nedodržet. Když půjde buldozer přes překážky a nebude se ohlížet na morálku (např. s oblíbeným argumentem že "tamti jsou ještě horší"), dosáhne svého. A jestli se mu povede toto, získat pro svou vládu důvěru bude ještě snažší.
        medvídek Pů
        • K taktizování ...
          07.11.2006 7:14

          Sám si na svých příspěvcích všimněte, jak se při úvahách "kdo s kým proti komu" do toho zamotáváte. Odhlédněte od toho, kdo je první, druhý, atd. (protože příště může být pořadí partají jiné, že :-). Dle mého názoru by měla dostat šanci na sestavení vlády první partaj v pořadí, druhý pokus druhá partaj v pořadí a nakonec by měla být sestavena buď vláda úřednická (nebo se zastoupením všech partají poměrně dle jejich volebních preferencí). Také si myslím, že je zbytečné spekulovat o tom, jak dlouho by případná úřednická vláda byla u moci. Pokud bude vládnout špatně, mohou ji přece poslanci kdzkoliv odvolat nebo obměnit. Každopádně by měla dostat šanci jako každá jiná (tzn. včetně počátečního období tolerance). Tak by byly dodrženy demokratické principy dle kterých je i naše ústava psána. Nakonec Vám uvedu jeden příklad který by se Vám určitě nelíbil: volby by vyhráli komunisté, ale sami by neměli dostatek hlasů pro vyslovení důvěry pro svoji vládu. Byl byste pro, aby prezident jmenoval dvakrát po sobě jejich šéfa předsedou vlády ?
          PaulC
          • scénář
            07.11.2006 11:43

            Mám dojem, že se to podle tohoto scénáře začíná vyvíjet. Včera mě v televizi překvapil komentátor Práva Verner, který prohlásil, že poněvadž Klaus nedal ČSSD žádnou šanci, nemusí se teď předseda poslanecké sněmovny Vlček cítit vázán svým slibem. Vlček veřejně slíbil, že nevyužije svého práva navrhnout předsedu vlády, a jen s tímto slibem mohl být zvolen a sněmovna mohla být odblokována. Už se začínají ozývat hlasy, aby svůj slib porušil.
            medvídek Pů
          • Naprosty souhlas
            07.11.2006 10:05

            Soucasny prezident proste neni apoliticky. I kdyz se snazil dost dlouho hrat to na vsechny strany, aby si zajistil znovuzvoleni, prece jen se na konci projevil jako cestny predseda ODS.
            Jerry
            • Přesně tak
              07.11.2006 10:21

              Jednou to byl odéesák, tak už se nezmění. Jen dává jasně a důrazně najevo, že tady nejsou pro lidi, ale sami pro sebe a tahle komedie jim jen vyhovuje. 4ím déle, tím lépe, ale ne pro daňové poplatníky!!!
              Pavel
              • :-)
                07.11.2006 12:21

                Ty ale daně neplatíš co? Jinak bys tady nemohl psát takový hlouposti :-)) Takže si daňový poplatníky do huby neber socko.
                TPCE
                • Socko
                  07.11.2006 12:59

                  pokud na něco nemám, tak to dělat nebudu. Aspoň bych se nemusel za své chyby vymlouvat na druhé.
                  :-)
                  • Ano ano
                    07.11.2006 13:22

                    Škoda, že si to nepřečte Topolánek............ Je to taktrochu i o něm.....
                    Zlosyn
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data