Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

O nadměrném zisku na akciích

10.11.2006 10:19

V 70. letech minulého století byly zpracovány jedny z prvních studií zabývající se tím, co určuje nadměrné zisky na akciích. Z našeho pohledu její závěry nemusí být překvapující, v té době ale byl pohled na trh a jeho fungování trochu jiný. Jednoduchým závěrem bylo to, že nadměrné zisky, popř. ztráty, jsou realizovány díky odchylkám očekávaných zisků vykazovaných firmami a zisků skutečně vykázaných. Akcie, které ve sledovaném období vykázaly největší růst, měly největší pozitivní rozdíl mezi růstem projektovaných zisků a růstem skutečným, a naopak. Faktorem, který určuje pohyb ceny akcie, respektive pohyb nad rámec daný očekávanou mírou návratnosti, je tedy projekční chyba.

Později bylo užívání této projekční chyby doplněno o to, že byla očištěna o to, jak volatilní jsou zisky dané firmy - firmy s větší volatilitou budou mít zákonitě větší projekční chyby, než firmy relativně stabilní ziskovosti. Vzniký ukazatel zvaný standardizované nečekané zisky (standardised unexpected earnings, SUE), který je dán onou velikostí chyby při projekcích, ovšem dělenou standardní odchylkou historických chyb (tj. chyba je normalizována). SUE je tedy vyšší, čím větší je rozdíl mezi vykázaným a předpokládaným ziskem a čím menší je historická volatilita zisků dané firmy. Bude li se např. u Unipetrolu projektovaný zisk lišit od vykázaného o 10 % a to samé nastane u ČEZ, SUE ČEZ bude vyšší, protože jeho historická volatilita ziskovosti je menší než u Unipetrolu (tj. stejná odchylka od projekcí u Unipetrolu překvapí méně než u ČEZ). Data pak potvrzují intuici - ukazují, že čím vyšší je SUE, tím vyšší je v minulosti návratnost na akcii, a naopak.

Uvedené je sofistikovaným vyjádřením toho, že když si koupím akcii a ta v následujícím čtvrtletí pozitivně překvapí co se týče ziskovosti, asi půjde nahoru. Nic to neříká o tom, které akcie pozitivně překvapí a které zklamou. Co ale stojí za povšimnutí je to, že efekt vysokého SUE se podle některých výzkumů nepromítne do ceny akcie okamžitě, ale postupně. To znamená, že když akcie pozitivně překvapí, posiluje postupně a naopak. Pokud by toto univerzálně platilo, stačí si jen počkat na čtvrtletní výsledky a nakoupit akcie s vysokým SUE (či jít short ty s negativním SUE). Zmeškám sice možná první vlnu, ale přesto budu realizovat nadměrné zisky (zisky nad ty, které jsou „oprávněné“ na základě rizikovosti akcie).

Jde tedy o to, zda, respektive kdy, se cena akcie přizpůsobí nové informaci (překvapení při vykazování zisků) - okamžitě, či postupně. Domnívám se, že rozhodujím faktorem je v tomto případě to, jak lehké je interpretovat ono překvapení. Tato interpretace přitom neznamená nic jiného, než odhad nové fundamentální hodnoty akcie. Zvážit je tedy nutno zejména vztah mezi „překvapivým“ ziskem či ztrátou a cash flow (může např. jít pouze o rozpuštění rezerv, tvorbu opravných položek, apod.), význam překvapení pro dlouhodobou výkonnost firmy (jde o jednorázovou věc, či trend?), podívat se nejen na stranu cash flow, ale i rizikového profilu, apod. Mimo jiné tyto položky někdy nelze detailně analyzovat bez konzultací s danou firmou a může se tak lehce stát, že úprava ceny akcie na novou úroveň zabere poměrně dlouho. Při zpětném pohledu se pak může zdát, že jde o těžko vysvětlitelný jev a tržní nedokonalost čekající na arbitráž.

Vedle rozdílů mezi očekávanými a realizovanými zisky je také potřeba vnímat rozdíly při samotné tvorbě očekávání – tj. zejména způsob tvorby konsensu. Pokud je tento poměrně pevný (mnoho analytiků má relativně stejný názor), lze čekat, že odchylka reálu od něj bude mít poměrně silný vliv. Pokud ale konsenzus tvoří průměr dvou odhadů, které jsou si dost vzdáleny, nelze asi čekat prudkou reakci akcie ani při vyšším SUE.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university