Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Koncentrace vlastnictví na českém kapitálovém trhu

24.11.2006 12:54

Ačkoliv o významu corporate governance nebo-li správy korporací byly i v Čechách popsány stohy papíru, v realitě je chápání a přijímání alespoň těch základních principů corporate governance stále velmi omezené. Jedním z hlavních důvodů je skutečnost, že v podmínkách českého kapitálového trhu jsou principy corporate governance, většinou převzaté z amerických a britských zkušeností, dosti efemérní.

Jak v USA tak v Británii je pro firmy typické, že jejich akcionáři jsou velmi „rozptýlení“. To znamená, že typická firma v USA či Británii má tisíce, někdy i miliony akcionářů a žádný z těchto akcionářů nevlastní významnější podíl ve firmě. Z takového rozložení akcionářů plyne, že o chod firmy se v podstatě stará management, najatý akcionáři s cílem zvýšit hodnotu společnosti. K získání vlivu na chod firmy stačí nakoupit pár procent akcií.

V kontinentální Evropě je, jako vždy, všechno jinak. Drtivá většina firem v Německu, Francii, Itálii, ale i ve Švédsku, Belgii či Rakousku, má jednoho hlavního vlastníka, který firmu vlastní už dlouho a ovládá ji buď sám, či ve spojení s jedním dalším akcionářem. U kontinentálních firem je tak jasně soustředěná kontrola nad firmou, a pokud chce investor firmu ovládnout, musí se dohodnout s klíčovým vlastníkem. Proto jsou na kontinentě tak vzácná „nepřátelská převzetí“, neboť nejsou de facto možná.

Jedno číslo přesvědčivě ukazuje na rozdíly mezi USA a Británií a kontinentem. Mezi 1300 firmami obchodovanými na New York Stock Exchange má jedna polovina největšího akcionáře s 5 či méně procenty akcií. Na koncentrovanějším Nasdaqu má polovina firem největšího akcionáře s maximálně 8 % akcií. V Evropě vlastní typický největší vlastník okolo 50 % akcií (to platí pro Rakousko, Belgii, Německo, Itálii i Nizozemí).

Fascinující je ovšem stav na českém kapitálovém trhu. Mezi 55 tituly na pražské burze měl hlavní akcionář ve 20 % firem více než 90 % akcií. V polovině firem pak největší akcionář měl majoritu a mohl firmu zcela ovládat. Taková koncentrace je neobvyklá i v Evropě a řadí českou ekonomiku na první místo v koncentraci vlastnictví.

Tak silné postavení majoritního vlastníka samozřejmě mění situaci ve firmě. K ničemu nejsou potřebné jemné mechanismy vzájemné kontroly a zodpovědnosti členů představenstva. A k čemu je dozorčí rada? Majoritní vlastník si stejně prosadí svou, jak ostatně dosvědčuje řada příkladů z české praxe, kde vítěz (vlastník majority) většinou firmu používal zcela dle svých potřeb, bez ohledu na ostatní minoritní akcionáře.

Pro českou ekonomiku je proto třeba přizpůsobit obecně používaná pravidla corporate governance, především dbát na ochranu minoritních akcionářů, více než třeba v USA či Británii.


Váš názor
  • Úsměvné
    24.11.2006 13:44

    Fakt k popukání. V momentě kdy je většina firem stažena s trhu (jako třeba bývalá Nová huť - cena odkupu na úrovni hotovosti společnosti), nebo za pochybnou cenu přímo vyvlastněna (Rádio), příjde nějaký šprýmař s návrhem větší ochrany drobných akcionářů. Fakt úsměvné. Well done!
    PROX
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data