Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krocan, Santa a akcie... co dostanou investoři pod stromeček?

Krocan, Santa a akcie... co dostanou investoři pod stromeček?

27.11.2006 16:04
Autor: Roman Koděra, Patria Finance

Konec roku je plný sváteční atmosféry, nákupů v nákupních centrech a je-li historie naším průvodcem, pak i vyššími cenami akcií. S tradiční vánoční sezónou přichází tradiční rally na Wall Street a ačkoliv neexistuje žádná záruka, naděje zůstává na straně „býků“.

Je tu hned mnoho důvodů proč věřit, že sezónní růst bude s námi i tento rok, ačkoliv jsou zde i názory, že tomu tak nebude. Jednou z velmi zajímavých, ale současně optimistických zpráv, je ta, že pesimismus na trhu nabírá na obrátkách. Tento sentiment zesílil natolik, že kontrariáni odešli. Je-li každý „medvědem“, na konci znervózní a teoreticky již nemá žádnou pozici a tím vznikne nedostatečná nabídka. A jak všichni víme, ekonomové by nám nabídli teorii, která říká, že nedostatek nabídky vede k růstu cen.
Ale jak víme, že jsou investoři „medvědy“? Při pohledu na technickou analýzu z minulého měsíce a při analýze tohoto sentimentu, jsme registrovali sázku investorů, jenž využívali opčních kontraktů na pokles. Také jsme se dozvěděli, že index volatility CBOT ( ticker VIX), také známý jako „index strachu“ je na velmi nízké úrovni, ale nezapomeňme, že je představitelem jen malé části opčního trhu.

S trhem jehož rostoucí trend pokračuje, dříve nebo později „medvědi“ ulehnou k zimnímu spánku, krátké pozice budou uzavřené a prodejní opce budou prodány. Všechny tyto indicie zvyšují naději, že trh bude i nadále růst.

Pro ty, jejichž vodítkem jsou grafy ukazatelů trendu trhu, z toho vyplývá, že většina hlavních indexů se nachází v dobrém „růstovém“ postavení. Rychlost růstu se zdá opodstatněná a momentum trhu není ani vysoké ani nízké. To doplňuje vyšší počet rostoucích akcií než klesajících.

Pro většinu investorů je velmi obtížné kupovat akcie, které jsou v silném růstovém trendu, a které utvořily nová maxima a to je čas pro analytiky. Co je silné bude silnější. Samozřejmě, že jednou dojde k bodu zlomu, ale toto není ten případ.

Opět je zde prostor pro ty co sledují grafy a na nich je odpověď na otázku, je-li trh v dalším čtyřletém cyklu, který právě uplynul, nebo nás to horší teprve čeká. Po desetiletí akciový trh klesl, s přesností pracovních píchaček, každý čtvrtý říjen a to znamenalo, že důležité minimum mělo nastat minulý měsíc. Analytici a většina investorů tak vsadila na silný pokles, který k překvapení všech letos nenastal.

Ztraceno v překladu, posuneme-li letošní rok o několik měsíců zpět, pak silnou korekci z června můžeme počítat za skutečné dno tohoto čtyřletého cyklu. To by pak znamenalo, že je na trhu další býčí sezóna, která může nastartovat další růst nejméně na další rok, či dva.

Ale nechme promluvit ještě medvědy, protože nebudeme-li akceptovat květnový až červnový pokles za toto dno, pak trh čeká další silná korekce a ta dorazí někdy v průběhu příštího roku.

Ale jak už bylo napsáno v předešlém odstavci, jedna odchylka od zaběhlého čtyřletého cyklu již jednou nastala a byla jí situace v roce 1986, kdy došlo k jednoletému zpoždění. A přesně víme co nastalo v roce 1987, ale nikterak nenaznačujeme, že v roce 2007 čeká burzy krach. Nicméně nebyl-li červen oním dnem D, pak máme argument, že trh není v býčí nadvládě.

Zrekapitulujme si to co víme. Z optimistické strany technického pohledu sentiment zůstává „medvědí“, když zahrneme počet nakoupených opcí na pokles. Do toho jsou již promítnuty sezónní stavy, jakými je například lednový efekt.

Z negativního úhlu pohledu leží na stole karty, jako v pokeru. Nebyl-li letní pokles dnem čtyřletého cyklu, pak další karta může znamenat pád.

Prozatím převažují šance na prodloužení rally, před tím než nastane dlouho očekávaná korekce. Šestiměsíční pokles trhů ze statických údajů nastává v květnu a pak dochází k závěrečnému spurtu. Ale kdo může bez zaváhání říci, že poslední čtyři měsíce nejsou tím obdobím, které mělo odstartovat až v říjnu?

Ale trend je trend a jak se říká „friend“ do té doby než začne měnit svůj směr. Trh nám tedy sám řekne, kdy došlo k obratu o 180 stupňů.


Váš názor
  • To je skvělé
    03.01.2007 10:13

    Pane Koděro, to jste napsal sám ? A píšete to zadarmo , nebo Vás dokonce za to i platí ?
    Luis
  • ???
    28.11.2006 16:28

    Autor. míchá pojmy put/call ratio s indexem implikované volatility VIX, která když je na minimu, tak znamená zvýšené riziko poklesu akcií. Navíc nevím kde vzal že pesimismus roste. Většina průzkumu hovoří o opaku.
    I.
  • rust na konci roku
    28.11.2006 9:26

    a nesouvisi rust na konci roku s tim, ze mnoho portfoliomanageru ma odmeny vazane na vynos portfolia od zacatku roku do zacatku druheho?
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
    14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m