Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Erste Bank zveřejnila podrobnosti o své nové organizační struktuře

Erste Bank zveřejnila podrobnosti o své nové organizační struktuře

14.12.2006 11:08
Autor: KBC/Patria

Erste Bank zveřejnila podrobnosti o své nové organizační struktuře. Restrukturalizační proces proběhne ve dvou fázích:
Do poloviny roku 2007 budou vytvořeny nezbytné podmínky pro vytvoření operační holdingové společnosti, která bude ve své konečné podobě hájit všechny bankovní zájmy.

V roce 2008, po migraci IT systémů, bude Erste Bank, na základě rozhodnutí výroční valné hromady, převedena na právní cílovou strukturu holdingové společnosti a rakouská část bude samostatná právnická osoba.

Hlavním důvodem pro dvě fáze tohoto kroku je právě migrace IT systémů společně s přáním vyhnout se zpožděním probíhajících projektů, které jsou závislé na podpoře IT.

Holdingová společnost bude zahrnovat všechny řídící funkce skupiny. Zároveň umožní využívat infrastrukturu lokálním retailovým aktivitám. Navíc bude v holdingové společnosti soustředěna divize kapitálových trhů a korporátních financí a investičního bankovnictví. Lokální retailové a korporátní obchody budou vykonávány dceřinými společnostmi holdingu, tzn. Českou spořitelnou, Slovenskou spořitelnou, Erste Bank Hungary, Erste Bank Croatia, Erste Bank Serbia a Erste Bank Austria, stejně jako Banca Comerciala Romana a Bank Prestige na Ukrajině.

Navíc k jednotlivým úsekům budou do holdingové společnosti konsolidovány následující celoskupinové funkce: rizikový management, rozvoj skupinové strategie, personalistika, skupinové kapitálové trhy, korporátní finance a investiční bankovnictví, organizace IT a vyrovnávací funkce, celoskupinové měření výkonnosti a finance.

Konečná struktura od poloviny roku 2008

Od poloviny roku 2008 s právním oddělením holdingové společnosti od rakouských operací Erste Bank, budou všechny lokální banky umístěny pod holdingovou společnost, kde budou mít rovnoprávné postavení. Reorganizace skupinové struktury si také vynutí úpravy organizačních struktur bankovních dceřiných společností. Funkce na skupinové úrovni, jako rizikový management, organizace/IT, korporátní finance a investiční bankovnictví, budou řízeny centrálně holdingovou společností.

Přímé dceřiné společnosti holdingu budou rakouské společnosti, které zajišťují služby pro celou skupinu, jako například řešení IT, skupinové IT operace, nebo které mají blízké funkční propojení s dvěma oblastmi provozovanými holdingovou společností (tzn. leasingovou dceřinou společnost Immorent).

Dceřiné společnosti podřízené přímo Erste Bank Austria budou všechny společnosti, které se zaměřují na retailové klienty nebo na malé a střední podniky, tzn. mimo jiné s Versicherung, s Bausparkasse, s Wohnbaubank a EBV-Leasing. Stejně tak si Erste Bank Austria ponechá svoje plně vlastněné spořitelny (Tiroler Sparkasse, Salzburger Sparkasse, Sparkasse Hainburg/Neusiedl) a ty spořitelny, které Erste Bank z části vlastní.

Náš názor: S úpravou organizační struktury Erste Bank by měl být trh již obeznámen, protože banka tento svůj záměr zveřejnila již dříve. Představitelé banky nedávno vyloučili prodej akcií svých východoevropských aktiv. Na první pohled se zdá, že organizační struktura by mohla vést k úspoře nákladů, ale s konečným hodnocením počkáme až po vyjádření managementu.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m