Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Když se akcie obchoduje pod úrovní zadržených zisků …

Když se akcie obchoduje pod úrovní zadržených zisků …

29.12.2006 12:03

Zaznamenal jsem v odborném tisku podiv nad tím, že investoři mohou ponechat stranou zájmu akcie společnosti s cenou, která je pod úrovní zadržených zisků (na 1 akcii). Krátce bych tedy chtěl zopakovat to, co určuje a podle čeho se dá odhadnout hodnota akcie a možná i její férová cena. A naopak, co hodnotu akcie neurčuje a proč.

Bylo by příjemné, kdyby se hodnota akcie (tj. hodnota vnitřní, ekonomická, ne účetní) dala přímo vyčíst z účetních výkazů. Např. u oněch zadržených zisků existuje pokušení si říci, že pokud doposud společnost vydělala např. 100 (a „drží“ je v zadržených ziscích), těch 100 mají akcionáři jistých a tudíž to představuje spodní hranici toho, za kolik by se měla akcie obchodovat. To by ale platilo, pouze pokud by společnost z nějakého důvodu měla v aktivech (tj. v levé straně rozvahy) peníze a jejich ekvivalenty ve velikosti stejné, jako jsou zadržené zisky (v pravé straně rozvahy). Zároveň by je neměla pro budoucí akvizice a hlavně - nesměla by mít žádné závazky, jejichž plnění by do této hotovosti zasáhlo. Pak by oněch 100 představovalo jakési minimum pro férovou cenu akcie.

V praxi ale společnosti zadržené zisky reinvestují – financují jimi pracovní kapitál a fixní aktiva. Hodnota zadržených zisků, stejně jako hodnota dalšího kapitálu firmy (jeho rozdělení na základní kapitál, fondy, zadržené zisky v principu nemá smysl, jde o účetní položky) je pak dána hodnotou těchto časem naakumulovaných aktiv. Ale opět ne hodnotou účetní, ale tím, jaké cash flow budou tato produkovat v budoucnu. Pokud jdeme více do detailu, nelze si například myslet, že zadržené zisky mají účetní hodnotu stejnou jako vnitřní, pokud je návratnost na ně hluboko pod návratností požadovanou. Je-li např. ROE 5% (návratnost na vlastní jmění, tudíž i na zadržené zisky) a CoE 10% (náklad financování vlastním jměním, tedy i zadrženými zisky), jen očekávaný výrazný růst zisků a ROE v budoucnu by ospravedlnil relevanci účetních zadržených zisků pro odhad vnitřní hodnoty. Ale to jsme opět u toho, že ne účetní výkazy, ale pohled do budoucna určuje hodnotu a snad i cenu.

Krátký příklad: Založím si firmu se základním kapitálem 100 a během deseti let mám zadržené zisky a další fondy 100. Udělám IPO, ale během několika měsíců cena jedné a zároveň jediné akcie klesne na 10 (tj. 90 pod zadržené zisky). To přes veškeré účetní zadržené zisky, čistě proto, že v odvětví, ve kterém podnikám, se zvýšila konkurence a prudce klesly ceny a můj podíl na trhu. Účetní hodnota oněch zadržených zisků je stále velká, jejich vnitřní hodnota mizivá, protože financují aktiva s mizivou vnitřní hodnotou.

Jde tedy obecně o známé téma poměru vnitřní hodnoty a hodnoty účetní. Tato hodnota se pohybuje od těch, co jsou znatelně pod 1 (např. výše uvedené), k hodnotám kolem 10. Čím vyšší jsou bariéry vstupu do odvětví, specifické znalosti nutné pro podnikání, silná značka apod., tím tento násobek obvykle roste a naopak (ROE v těchto odvětvích překračuje CoE a není výrazná síla, která by ho snížila). Nejvyšší tak je v kosmetice, biofarmacii, u některých softwarových společností, atd.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů