Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

16.01.2007 12:20
Autor: 

Slovensko
Výnosová krivka na dlhopisovom trhu sa posunula smerom hore po celej svojej dĺžke. Išlo o korekciu po predchádzajúcom výraznom poklese. Druhým dôvodom bol rast výnosov v eurozóne. Najväčší posun bol v strede a na dlhom konci krivky a to približne o 10 bps. Krátky koniec vzrástol o 6 bps. Odmietanie časti ponúk v repo tendri spolu so silnou korunou a priaznivým inflačným výhľadom vedie trh k presvedčeniu, že NBS zníži úrokové sadzby. Pre NBS je však prioritným cieľom splniť maastrichtské inflačné kritérium a preto zrejme zaujme opatrnejší postoj. Až v prípade, že bude jasné, že sa kritérium podarí splniť, môže byť na programe dňa i uvoľnenie menovej politiky. Guvernér Šramko ohľadom znižovania sadzieb povedal, že „banka nechce reagovať príliš rýchlo, a môj osobný názor je, že by sme mali čakať.“ Inflačné riziká podľa neho existujú najmä z externých faktorov a istí ohľadom inflácie si budú až v poslednom štvrťroku. To je v súlade s našimi očakávaniami. Slovenské výnosy tak zostanú i naďalej senzitívne na vývoj na rozvíjajúcich sa trhoch a pohyb kurzu koruny. Nedá sa vylúčiť ich ďalší mierny nárast.

Polsko
Minulý týden zaznamenal mírný nárůst výnosů dluhopisů na delším konci křivky a pokles na konci kratším. Začátkem týdne přitom ceny klesaly po celé délce křivky, což lze přisoudit náladě v regiónu, oslabení polské měny a nejistotě kolem jmenování Slawomira Skrzypeka prezidentem Polské národní banky. Jakmile ale začal zlotý znovu posilovat, Skrzypek byl schválen Sejmem a ECB po svém zasedání zveřejnila reletivně mírné prohlášení, klesly výnosy dvouletého papíru o 10 bps. Reakce na delším konci byla výrazně slabší a díky tomu výnosová křivka mírně zestrměla.

V tomto týdnu se investoři zaměří více na domácí makroekonomické události. Z řady zveřejněných dat budou nejdůležitější údaje o mzdách zveřejněné ve čtvrtek, průmyslová výroba a výrobní inflace v pátek a prosincové maloobchodní tržby příští pondělí. Náš odhad růstu mezd se od konsensu příliš neliší, avšak sezónní vlivy činí tento údaj obtížněji predikovatelný, a nelze proto vyloučit překvapení. Pokud jde o výrobní cenny, náš odhad je nižší než konsensus, u průmyslové výroby pak naopak předpokládáme vyšší hodnoty. Výroba by však měla být v každém případě nižší, než byla v listopadu, a to by na samý závěr týdne mělo iniciovat pokles výnosů u kratších splatností. Delší konec křivky by pak měl spíše reagovat na vývoj na vyspělých trzích a na situaci na domácím peněžním trhu.

Maďarsko
Maďarské dluhopisy v první polovině minulého týdne sledovaly devizový trh a oslabovaly, nicméně ve druhé polovině týdne již vliv tentokrát posilujícího forintu nebyl tak silný a krátký konec výnosové křivky mírně poklesl, zatímco dlouhý zůstal prakticky nezměněný. Celkově se výnosová křivka posunula minulý týden vzhůru o 10 bazických bodů na krátkém a o 20 bazických bodů na dlouhém konci výnosové křivky. Stejně jako na forint ani na dluhopisy neměly domácí události prakticky žádný vliv a to ani páteční záznam ze zasedání bankovní rady, který potvrdil vyčkávací postoj centrální banky a tak nepřinesl žádné překvapení.

Tento týden bude zveřejněna inflace. Ta by ale trhy příliš překvapit neměla. Největší událostí na maďarském dluhopisovém trhu tak bude aukce 5 a 10-letých dluhopisů. Očekáváme, celá aukce by měla být bez problémů upsaná. Na počátek příštího týdne (pondělí 22.ledna) je plánované zasedání maďarské centrální banky. Ani to ale podle našeho názoru velký tržní impuls nepřinese. Maďarské dluhopisy tak budou hledat zřejmě inspiraci v eurozóně, kde by výnosy mohly i nadále růst.

ČSOB - Investiční výzkum


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data