Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Krátce na téma Reforma daní: co nás asi čeká?

23.01.2007 12:35
Autor: David Marek

Program vlády má ve svém centru změnu daňového systému. A nikterak malou. Český daňový systém by se měl opírat o rovnou daň mezi 17 a 19 procenty. Touto sazbou by měly být zatíženy příjmy fyzických osob, firemní zisky a na stejné úrovni by měla být základní sazba DPH. Zároveň by měly být prakticky zcela zrušeny majetkové daně. Ekologická daňová reforma by měla být fiskálně neutrální. Zavedení nových spotřebních daní bude podle programu vlády kompenzováno snížením sociálního pojištění. Důležitým vstupem pro analýzu daňové reformy je celkový požadovaný daňový výnos. V programovém prohlášení vlády se píše, že do roku 2009 by měla složená daňová kvóta klesnout pod 34 procent HDP. Neznámými parametry jsou slevy na dani, odečitatelné položky, případně změny odpisů, a především snížená sazba DPH. Jak by tedy to nakonec mohlo být? Je taková daňová reforma reálná?

Celou analýzu "Krátce na téma: Reforma daní" stahujte v sekci Ekonomika -> Analýzy


Váš názor
  • Jakou danovou reformu bych...
    07.02.2007 1:31

    ponechal na ekonomech. Udelat z tech nejschopnejsich jakousi komisi ( mozna uz existuje) a at propocitaji rekneme 3-4 moznosti od agresivni reformy po tu mene radikalni. Politici by uz jen meli kyvnout/nekyvnout. Samozrejme ze s koalici to bude tezke protlacit... chtelo to opravdu ty predcasne jarni volby a najet na system ktery nam slibovala ODS s Tlustym. 15% dan i DPH. V pripade uspechu pomalu snizovat DPH na potraviny a leky. Nedelat z toho gulas o jaky se ted koalice pokousi. Pri 15% dani se velmi zvysi ( po 2-3 letech) prinos do statni pokladny.V te dobe pak zavest i duchodovou a zdravotni reformu. Aneb do duchodu v 65ti, a podporit soukrome zdravotnictvi (nikoliv dotovat statem) tim ze bude placeno tez pojistovnami SVYCH pacientu. Rodinne pridavky zrusit a nahradit je TUCNYM odpisem z hrube mzdy pri danovem priznani. (Sorry Romove)
    Thyronx
  • Bude systémová?
    29.01.2007 13:12

    Daňový systém je třeba důkladně přestavět. Souhlasím. Nemám obavy ani tak z toho, že se zřejmě zvýší základní sazba, ale aby nám politici zase nevyrobili nesystémový paskvil. Zvýšená základní daň a zátěž v podobě sjednocené DPH by měla být kompenzována snížením sociálního pojistného? Jak to jde dohromady s důchodovou reformou? Mám dojem, že budeme spíš muset brzy uvažovat o zvýšení pojistného na důchody, než o jeho snížení, pokud nechceme, aby z průběžného důchodového systému dostával důchodce 1000,-Kč na suchý rohlík a údržbu zemlianky. Stejně tak si nedovedu představit ořezání zdravotního pojistného. Proč vůbec takovou kompenzaci dělat? Co takhle rovnou nastavit rovnou daň níž a pojistné nechat být? Fiskálně to vyjde nastejno. Sociální pojistné se může snížit, jakmile bude možné část z jeho původní výše investovat individuálně. To ovšem nebude kompenzace daní, ale zavedení druhého pilíře důchodového systému. Z článku jsem nevyčetl, co by tuto reformu dělalo ekologickou. Počítá se se zdražením energií, jak navrhovali zelení? Se zachováním vícesazbové DPH se zřejmě moc nepočítá. Původní návrh 15% rovné daně byl snad příliš optimistický. Je ovšem otázka, zda ten nový bude pro veřejnost stravitelný a zda je rozumné snažit se s takovým návrhem dovést zemi k předčasným volbám. Zas tak významnou převahu v preferencích současná vládní koalice nemá.
    Jirka
  • Zavedte rovnou dan
    25.01.2007 12:29

    Pratele, zavedte si rovnou dan. Me deti maji 7 a 13 let, nez si ji zavedete a nez se jeji dopady projevi na obyvatelstvu a hospodarstvi, tak budou deti na universite a budou potrebovat nejake sikovne tema na diplomovou praci. Protoze se zadny civilizovany narod k tomuto experimentu neodhodla, upinaji se nase nadeje na nejaky znamejsi vychodoevropsky narod. Slovaci neco obdobneho jiz zavedli, ale nevyhodou je, ze vetsina sveta nevi, ze Slovensko existuje resp, kde lezi. Navic je to chuda zeme s velkym odstupem k ostatnim zemim regionu a proto lze tezko delat nejaka srovnani. Mejte odvahu rovnou dan zavest, sice je to cesta na Vychod, ale kdo vi, treba se pres Kamcatku nekdy zase propracujete do Evropy. Muze to byt dlouha a strnita cesta, ale zase budete mit nekonecne zazitky. Pres 40 let se hlasalo, ze "Se Sovetskym svazem na vecne casy", tak se tomu nemuzete najednou zproneverit.
    Rilev
    • Nejde prece o rovnou dan.
      29.01.2007 16:28

      Nejde prece o rovnou dan ale o nizke dane.Podivejte se na Irsko,Estonsko,USA.
      vasek
    • ???
      28.01.2007 18:20

      0. vacsina ludi pociti vyhody rovnej dane hned 1. ti co nevedia ze existuje SR nevedia ani ze existuje CR. a ti co robia dolezite rozhodnutia vedia kde lezia obe zeme ... 2. SR ma len o nieco mensi GDP per capita ako CR, kedze rast SR je niekolko nasobne vyssi moze sa stat ze sa zobudis a zistit ze tak chudobna zem ako SR je rovnako chudobna ako CR 3. podla toho co si napisal sudim ze o SR si nemyslis nic dobre ... wake up ... zijes v bubline
      Slovak
  • Urcite nic dobreho.
    24.01.2007 17:11

    Co nas tak asi muze cekat kdyz je ministrem financi clovek ktery je schopny pro udrzeni u koryta na 4 roky prejit na islam.Clovek bez jakychkoliv moralnich zasad.Clovek ktery chtel vladnout spolu s komunisty.15% rovna dan se uz ani nezminuje.Tak ze co nas tak asi muze cekat???Dokud se ODS nevyporada se zradcem Topolankem tak je to vsechno opet v haji.
    vasek
  • co se změnilo za 8 měsíců?
    24.01.2007 14:35

    nevím jestli jsem se těšil na to, až bude rovná daň 15%, ale určitě jsem netrpělivě čekal, že se budu moci jako občan detailně seznámit s proklamovanou rovnou daní rétoricky zahalenou do hesla "až po volbách". Doposud mám stejný pocit jako dříve : hra s čísly, hra s davem. Pravdou je, že vlastně jediným relevantním důvodem pro Tlustého výmaz z postu ministra financí je ten, aby se 15% rovné daně celé straně nemohlo donekonečna vyčítat jako lež. Nebo že by teprve teď nekdo zjistil, že 15% je naprosto nesmyslných. Omlouvám se za tento populisticky laděný příspěvek, ale jak píše Cifr, zaspali jsme spoustu času (doplnil bych postesknutí nad pravicovou rétorikou ale levicovou realitou pravicové vlády....) a je třeba mít vyrovnaný rozpočet. Vůbec nikdo se zase - k sakru - nezabývá šedou ekonomikou (!!), díky které by škrty v sociální sféře nebyly zdaleka tak dramatické dopadem jako spíš politickým hazardem. Už je to tu zase - pravicová rétorika, levicová politika... a to přestože na to nemáme...
    Obcan
  • Reálnost daňové reformy
    23.01.2007 14:19

    je možná pouze za předpokladu správně nastavených čísel a nikoli jen hrou s čísly. Pokud má reforma zafungovat tak, jak se od ní očekává, je nutné, aby zafungovala ve prospěch snížení deficitů státního rozpočtu a též rozpočtu obcí při velmi nízkém snížení příjmů státu. Nelze očekávat, že vše se přenese na obyvatelstvo, které mnohdy už nyní má hluboko do kapsy. Reálná daňová reforma měla význam po skončení čtyřletého až pětiletého cyklu od vzniku samostatné České republiky. V době svého rozkvětu, mohla přinést penzijní reformu jako základ snižování tehdejší inflace a tudíž nastartování hospodářského růstu. Nyní, kdy dochází ke zpomalení hospodářského růstu v letošním i příštích letech dojde ke zvýšení inflačních tlaků a dále tedy i pak výpadku případných zdrojů financování státního rozpočtu.
    Cifr
Aktuální komentáře
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024
6:21EUC a.s.: Výroční zpráva EUC, a.s. za rok 2023
5:58Stratégové z Wall Street varují, že pokles na akciích může vyvolat širší prodeje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
8:00UK - Harmonizovaný CPI, y/y
9:00CZ - PPI, y/y
11:00EMU - CPI, y/y