Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Střední Evropa: Přehled nejdůležitějších akciových zpráv - průběžně doplňováno

14.02.2007 12:11
Autor: KBC/Patria

MTEL: Shrnutí konferenčního hovoru k výsledkům za 4Q06
Včerejší konferenční hovor k výsledkům za 4Q06 přinesl další podrobnosti o vyhlídkách na tržby a marže. Management oficiálně snížil svoje projekce pro rok 2007 na vyrovnané tržby proti původnímu odhadu na jejich 3% růst. EBITDA by měla rovněž zůstat na úrovni roku 2006.

Naším nejdůležitějším poznatkem z tohoto hovoru je neschopnost managementu identifikovat zdroje snížení nákladů a expanze marží, i když jsou nákladová restrukturalizace a konsolidace nových aktiv téměř u konce, a to po jednom roku od fúze pevného a mobilního segmentu. Z toho pro nás vyplývá, že obnova marží bude pomalejší, než jsme původně předpokládali. Ještě závažnější je, že management neposkytnul žádné další projekce na dividendy, ale jen zdůraznil zaměření na fúze a akvizice, což jen zvyšuje obavy ohledně očekávání vyšších dividend. V nejbližší době zveřejníme report, který bude zahrnovat i náš pohled na tyto výsledky.

PKN Orlen: Transneft možná dodávky ropovodu Družba do rafinérie Mazeikiu vůbec neobnoví
Generální ředitel společnosti Transneft Vainshtok včera v rozhovoru pro agenturu Reuters prohlásil, že existuje možnost, že jeho společnost neobnoví provoz litevské části ropovodu Družba, pokud bude ruská agentura technických standardů požadovat opravy, které budou nerealizovatelné. Vainshtok dodal, že Rusko se zároveň snaží urychlit plány na výstavbu exportního ropovodu do baltského přístavu Primorsk, který by přečerpal až milion barelů denně. Co se týká načasování projektu Vainshtok prohlásil, že „spekulace tisku ohledně osmnácti měsíců jsou přehnané“.

Náš názor: Rusko evidentně hraje politickou hru a investoři by měli být připraveni na možnost, že dodávky ropy do Mažeikiu přes ropovod Družba nebudou nikdy obnoveny. Pokud bude Mažeikiu získávat ropu Ural z Primorsku, zaplatí zhruba o 1,0-1,5 USD za barel více než běžným ropovodem. V takovém případě by ztráty Mazeikiu, s ohledem na roční potřebu ropy 60-70 mil. barelů, činily 60-100 mil. USD ročně. Pokud počítáme roční škodu 80 mil. USD, snížilo by rozhodnutí Ruska úplně uzavřít ropovod fundamentální hodnotu společnosti o 0,8-1,0 mld. USD, pokud by společnost tuto ztrátu nedokázala nahradit. Nicméně se domníváme, že by se jí to mohlo podařit. Po úpravách by rafinérie mohla zpracovávat ropu ze Středního východu, což by snížilo ztráty na 0,2-0,4 mld. USD. I tak by ale fundamentální hodnota společnosti mohla klesnout o 3-5 %. I když investoři této zprávě nevěnovali příliš velkou pozornost ve světle možné ruské expanze PKN, domníváme se, že to může být výrazný negativní impuls pro cenu akcií v následujících dnech.

PKN Orlen: Tisk spekuluje o zájmu společnosti o aktiva ruského Yukosu
Podle dnešní zprávy deníku Dziennik, který cituje ruské noviny RBK, se PKN Orlen bude ucházet o ropná aktiva Yukosu. Ve hře jsou údajně dvě upstream společnosti, Tomsknieft a Samaranieftgas.
Náš názor: Samaraneftgas je středně velká společnost s celkovou produkcí uhlovodíků 70 MMboe (ekvivalent 70 mil. barelů ropy) za loňský rok a zásoby 1 700 MMboe. Tomskneft je o něco větší společnost, jejíž produkce v roce 2006 dosáhla 85 MMboe a zásoby činí 2 270 MMboe. Pokud uplatníme obvyklé ocenění ruských společností, tzn. 3-4 USD za barel, mohla by se hodnota těchto dvou firem pohybovat v rozmezí 7-9 mld. USD, což je více než je současná tržní kapitalizace PKN.

S ohledem na napjatou rozvahu po akvizici Mažeikiu (zadlužení na konci roku 2006 dosahovalo 45-50 %) si nemůže PKN dovolit utratit více než 1 mld. USD na dalších akvizicích bez toho, aby to neuniklo pozornosti agenturám a věřitelům. I když nemůžeme zcela vyloučit, že se PKN pokusí o účast v tomto projektu jako menšinový partner Rosneftu, dáváme tomu malou pravděpodobnost. V této souvislosti připomínáme loňský pokus na hotovost bohaté společnosti MOL v průběhu loňského léta na koupi Udmurtneftu, který je proti Tomskneftu asi poloviční. Tento krok vyvolal okamžité reakce úvěrových agentur, které společnost přeřadily na „watchlist“ pro případné snížení ratingu. Navíc šance na získání ruských upstreamových aktiv za jejich fundamentální hodnotu nebo dokonce pod ní je prakticky nulová, protože všechny evropské ropné společnosti se budou pokoušet o totéž. Zcela jistě bychom přivítali o něco menši akviziční aktivitu PKN, která by se měla raději zaměřit na synergie s Mazeikiu a Unipetrolem.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.