Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČEZ rozjíždí masivní investice do obnovitelných zdrojů

ČEZ rozjíždí masivní investice do obnovitelných zdrojů

27.02.2007 10:58
Autor: 

Následuje tisková zpráva ČEZ
Větrné elektrárny jsou přínosem nejen pro ekologii ale i pro rozpočty obcí. ČEZ Obnovitelné zdroje, člen Skupiny ČEZ, hodlá do rozvoje větrné energetiky investovat celkem 20 miliard korun, pokud bude dostatek vhodných projektů. Investice budou rozloženy do 15 let a budou směřovat především do výstavby nových větrných parků. Prvními vhodnými projekty jsou možnosti výstavby větrných parků v lokalitách Dukovany a Dlouhé Pole, ke kompletní obnově dojde v Novém Hrádku.

Rozvoj větrné energie je jednou z priorit společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje – objem výroby elektřiny z větru (v roce 2006 celkem 176 MWh), stejně jako její podíl na celkové výrobě by tak měl v budoucnu výrazně vzrůst. V plánu jsou dva rozsáhlé větrné parky – Dukovany a Dlouhé Pole, kromě toho budou nové stroje budou umístěny v lokalitě Nový Hrádek, další projekty budou následovat v dalších letech.

„Rozvoj větrné energetiky je přínosný především z hlediska ekologie. Podporu těmto zdrojům vyjadřuje stát formou dotované výkupní ceny takto vyrobené elektřiny. ČR se navíc zavázala do roku 2010 zdvojnásobit objem elektřiny vyrobené v obnovitelných zdrojích, což se společnosti ČEZ coby největšího výrobce elektřiny přímo týká. Největší růstový potenciál má přitom v nejbližším období právě vítr,“ řekl generální ředitel ČEZ Obnovitelné zdroje Josef Sedlák.

Moderní větrné elektrárny představují pro své okolí minimální zátěž, výzkumy prokázaly, že jejich umístění nemá zásadnější vliv na úmrtnost ptactva či plašení zvěře. Pro nové elektrárny již neplatí ani to, že by své okolí obtěžovaly hlukem. Obce, na jejichž katastru budou postaveny větrné elektrárny, naopak získají pravidelný roční příspěvek do obecního rozpočtu v řádu okolo 100 000 korun na jednu větrnou elektrárnu.

Dukovany (Jihomoravský kraj)

• Záměr zde předpokládá výstavbu 39 větrných elektráren o jednotkovém výkonu 2 MW. Celkový počet elektráren bude výsledkem vzájemného jednání mezi společností ČEZ Obnovitelné zdroje, dotčenými obcemi a majiteli pozemků. Předpokládaná roční výroba činí 4500 - 5000 MWh na jeden stroj.
• Celý záměr je rozdělený do tří samostatných etap: Dukovany 1 – oblast u rozvodny VVN Slavětice (5 strojů), Dukovany 2 – oblast podél silnice Rouchovany – Slavětice (14 strojů) a Dukovany 3 – oblast v prostoru mezi jadernou elektrárnou a obcí Dukovany (20 strojů).
• Projektové práce, územní řízení a následná výstavba jsou plánovány na období 2007 až 2011.

Dlouhé Pole ( kraj)

• Projekt parku Dlouhé Pole je situován kolem vedení VVN z rozvodny Hradec směrem na obec Chbany.
• Počet větrných elektráren by měl dosáhnout počtu 33 kusů s jednotkovým nominálním výkonem 2 MW, roční předpokládaná produkce činí 4000 - 4500 MWh na jeden stroj.
• Pozice a parametry projektu se mohou změnit v návaznosti na jednání se zainteresovanými stranami (občané, EIA, majitelé pozemků).

Nový Hrádek (Královehradecký kraj)

• V Novém Hrádku jsou již od roku 1995 umístěny 4 větrné elektrárny, každá s nominálním výkonem 400 kW. ČEZ Obnovitelné zdroje plánuje jejich nahrazení dvěma moderními a výkonnými stroji s nominálním výkonem 2 MW. Kromě toho také připravuje výstavbu dalšího stroje s výkonem 1,5 MW v lokalitě sousední obce Borová.
• Předpokládaná produkce parku činí 3300 – 3600 MWh na jeden stroj s nominálním výkonem 2 MW.

Rozvoj obnovitelných zdrojů Skupiny ČEZ

Roční výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů Skupiny ČEZ v současnosti představuje 1976 GWh (v tomto čísle nejsou zahrnuty přečerpávací vodní elektrárny). Základem obnovitelných zdrojů Skupiny ČEZ jsou nyní vodní elektrárny. Hlavní rozvojové aktivity budou probíhat zejména v oblasti využívání větrné energie, biomasy a bioplynu. Právě biomasa zaznamenala v loňském roce největší procentní nárůst a to o téměř 200 procent.

Skupina ČEZ, coby největší domácí výrobce elektřiny, proto plánuje v následujících 15 letech investovat do rozvoje obnovitelných zdrojů energie celkem 30 miliard korun, z toho zhruba 20 miliard korun bude určeno na výstavbu větrných elektráren. Cíle Skupiny ČEZ v oblasti rozšiřování výrobních kapacit z obnovitelných zdrojů přímo souvisejí s cílem ČR vyrábět v roce 2010 celkem 8 % energie z obnovitelných zdrojů. To by představovalo oproti současnému stavu takřka dvojnásobný nárůst.

Výroba elektřiny v obnovitelných zdrojích Skupiny ČEZ

Výroba elektřiny v obnovitelných zdrojích Skupiny ČEZ vykazuje dlouhodobě nárůst. V roce 2006 šlo o 1 976 GWh elektřiny (19,2 % meziroční nárůst). Přehled výroby elektřiny v obnovitelných zdrojích Skupiny ČEZ je v tabulce níže.


Váš názor
  • Aby se Bursík nažral a ČEZ zůstal celý
    27.02.2007 12:40

    Pozorovatel
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - Index filadelfského Fedu
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
    16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
    16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m