Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nečas: Vstup Česka do měnové unie v roce 2012 není jistý

Nečas: Vstup Česka do měnové unie v roce 2012 není jistý

27.02.2007 18:15
Autor: ČTK

Praha 27. února (ČTK) - Česká vláda dosud nerozhodla o zavedení eura v roce 2012, řekl serveru Euro OnLine vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS). Ministerstvo financí minulý týden uvedlo, že národní plán zavedení eura je připraven tak, aby odpovídal cíli zavést euro v roce 2012. Národní plán, jehož znění schválili zástupci příslušných resortů včetně ministerstva financí a České národní banky, však přesné datum neobsahuje.

Nečas podle serveru nesouhlasí s tím, aby kabinet stanovoval jakékoliv datum vstupu do eurozóny čistě z politicky prestižních důvodů. Za daleko důležitější než určování přesného data považuje redukci rozpočtového deficitu a snižování daňové zátěže.

Nečas varuje před umělým stanovováním dat a zdůrazňuje, že vstup do eurozóny má být načasován z hlediska celkové výhodnosti pro českou ekonomiku. "Přistání musí být měkké," řekl Nečas. Vicepremiér je spíše zastáncem diskuse o posloupnosti kroků v rámci přípravy na euro. Nečas a ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) se mají v příštích týdnech či měsících shodnout na balíčku daňových úprav a úspor v oblasti sociální politiky. Jejich dohoda bude mít vliv na výši rozpočtového deficitu v příštích letech a tedy i na to, jak Česko bude plnit kritéria pro vstup do eurozóny.

Vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra (ODS) již dříve řekl, že osobně považuje za možné zavedení eura v letech 2012 nebo 2013. Nečas uvedl, že občanští demokraté ještě budou o této záležitosti jednat.

Guvernér ČNB Zdeněk Tůma v lednu mluvil o třech možných přístupech k zavedení eura. Rychlé stanovení cílového data vstupu do eurozóny je pouze jednou z variant. Další možností je každoročně vyhodnocovat situaci a přijmout rozhodnutí v závislosti na ní. V úvahu přichází také scénář, podle něhož by se datum určilo až po ukončení nutných reforem.

Vondra v této souvislosti prohlásil, že všechny tři Tůmovy scénáře je nutné nadále posuzovat. Národní plán je základním rámcem pro praktické přípravy na zavedení eura a představuje souhrn postupů a návodů pro jednotlivé sektory i občany, jak se na přijetí jednotné měny připravit. Řeší například problematiku duálního označování cen a duálního oběhu koruny a eura, úpravy informačních systémů a principy informování o zavedení eura. Klíčová je podle MF ochrana spotřebitele a minimalizace nákladů pro soukromý i veřejný sektor.

Česká republika původně plánovala, že přijme euro v roce 2010. Brání jí v tom však vysoký deficit veřejných financí.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data