Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Merkelová doporučuje Česku místo jádra biomasu

ČTK: Merkelová doporučuje Česku místo jádra biomasu

08.03.2007 16:13
Autor: ČTK

Brusel 8. března (zpravodajové ČTK) - Jaderná energie nepatří podle německé kancléřky Angely Merkelové mezi obnovitelné zdroje. Řekla to novinářům před začátkem dnešního summitu EU. Podle ní energie z "jádra" a další klasické zdroje energie již dosáhly maxima své efektivity, zatímco u obnovitelných zdrojů tomu tak není. O zařazení jaderné energie mezi obnovitelné zdroje však na dnešním jednání budou usilovat Češi, Slováci a možná i Poláci.

Jejich představitelé argumentují, že bez jaderné energie nejsou schopni splnit cíl 20 procent obnovitelné energie na celkové energetické produkci do roku 2020 v celé EU, o který usiluje Evropská komise a o němž dnes budou jednat členské státy. Merkelová, jejíž země Evropské unii momentálně předsedá, však trvá na tom, že řešení je možné a existuje. Na otázku, jak mohou státy jako Česko nebo Polsko celou situaci řešit, odpověděla, že například takzvanou biomasou. Německo se navíc podle německé kancléřky potýká se stejnými problémy jako státy střední a východní Evropy.

O tom, že podíl obnovitelných zdrojů na celkové produkci energie lze významně zvednout pomocí biomasy, mluví například i Slovensko. Jeho zástupci však upozorňují, že i tak by dvacetiprocentní podíl nebyli schopni splnit a přiblížili by se do roku 2020 asi 12 procentům. V současnosti se na Slovensku podíl obnovitelných zdrojů pohybuje kolem tři nebo čtyř procent. Aby se významně podíl zvýšil, bylo by údajně třeba postavit desítky elektráren na biomasu.

Na rozdíl od podílu obnovitelných zdrojů na celkové energetické produkci panuje shoda v otázce biopaliv v dopravě, jejichž podíl by se měl zvýšit na deset procent. Státy se zřejmě dohodnou i na snížení emisí kysličníku uhličitého o 20 procent ve srovnání s rokem 1990, ale Německo jako předsedající země EU chce, aby se tento cíl zvýšil na 30 procent. Většina států není proti, pokud se k úsilí připojí i další globální znečišťovatelé jako USA, Indie a Čína.

Merkelová chce ovšem dosáhnout co nejvyšších závazků, aby s nimi mohla operovat na červnovém summitu skupiny G8, které Německo letos také předsedá. Čím ambicióznější cíle summit navrhne, tím snadněji může prezidentům zemí G8 říci, že Evropa udělala důležitý krok a nyní musí ostatní následovat.

Členem skupiny G8 jsou i Spojené státy, které vypouštějí nejvíc emisí skleníkových plynů. Kromě toho se zástupci G8 sejdou i s prezidenty Brazílie, Číny a Indie, jejichž emise rostou stále rychleji.

Závazné cíle prosazují skandinávské země, Rakousko a Británie. Proti je 14 zemí, včetně České republiky. Premiér Mirek Topolánek v rozhovoru, který dnes otiskl list Financial Times, označil závazné cíle za nesmyslné. "Od dob komunismu, kdy nám dávali pětileté plány, jsme již vyrostli," řekl. "K takové situaci se nechceme vracet."

EU vypouští do atmosféry 14 procent světových emisí skleníkových plynů, Spojené státy 25 procent. Evropská unie chce také použít dnes dohodnutých cílů při vyjednávání o mezinárodní dohodě, která by po roce 2012 nahradila kjótský protokol.

ČTK

Váš názor
  • ach, ta biomasa
    08.03.2007 18:31

    paní Merkelová je velmi vzdělaná, vážená paní, ale v energetice je tendenční a dokonce mimo mísu, kupodivu, naši, Slováci a Poláci uvažují velmi správně, protože přínos jádra pro lidstvo je o několik řádů vyšší než to co co mohou nabídnout zdroje obnovitelné energie, ať se využívá voda, vítr, biomasa, je to dobrý koníček pro spoustu lidí, v případě biomasy je to přímo iluzionismus, ale i ten má v energetice své místo
  • Merkelovou
    08.03.2007 17:48

    hlavně sere, že má doma v Německu stop stav na nové jaderky a s dosluhující životností těch stávajících se Německo stane bezjaderné jako Rakousko. To je dost průser, spotřeba pořád roste a pro růst ekonomiky nic moc. Jenže ve stávající koalici se SPD to nemá šanci změnit. Tady v ČR pořád není úplně ze hry, že se dostaví 3. a 4. blok v Temelíně. A Merkelová závidí.
    Filip
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m