Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nový kabát měnové politiky ČNB: inflační cíl po roce 2010 a větší otevřenost

Nový kabát měnové politiky ČNB: inflační cíl po roce 2010 a větší otevřenost

08.03.2007 17:12
Autor: David Marek

Česká národní banka dnes představila malou revoluci v praxi své měnové politiky. Oznámené změny v praxi měnové politiky České národní banky reflektují posun české ekonomiky a představují posun k větší transparenci a lepší komunikaci centrální banky s finančními trhy i širší veřejností. Inspiraci hledala v zemích, kde mají nejdelší zkušenosti s cílováním inflace, ve Švédsku, Velké Británii a na Novém Zélandu. Lze ocenit, že ČNB zamýšlené změny oznámila s velkým předstihem.

Nejvýznamnější změnou pro finanční trhy je nový inflační cíl. Od roku 2010 bude inflačním cílem meziroční inflace 2 procenta s tolerančním pásmem plus minus jeden procentní bod s tím, že v posledním roce se bude snažit ČNB o konvergenci od hodnoty na začátku roku 2009 k inflačnímu cíli. S argumentací ČNB doprovázející nový inflační cíl lze v podstatě souhlasit. I naše dlouhodobé modely počítají s poklesem tempa reálné apreciace kurzu koruny, která se může projevovat skrze inflaci. Podle našeho modelu nyní dosahuje roční tempo rovnovážné apreciace reálného kurzu 3,5-4,0 procent. Po roce 2010 počítáme s 2,5 procenty a pokračováním pozvolného zpomalování na nižší tempo reálné apreciace.

V roce 2010 bychom měli mít za sebou úpravy spotřebních daní a patrně i daňovou reformu s možnou změnou sazeb DPH, kterou chce provést současná vláda. Rizikem je nicméně deregulace nájmů, která podle rychlosti zvyšování regulovaných nájmů může významně ovlivňovat inflaci. Prozatím naplánovaná deregulace nepovede do roku 2010 ke srovnání regulovaných a tržních nájmů.

Nicméně ČNB by se při stabilizaci inflace a inflačních očekávání mohla snížením inflačního cíle vyhnout kritice podstřelování svého cíle, které se jí od zavedení inflačního cílování v ČR dostávalo vrchovatě. Zároveň se s nižším inflačním cílem a snahou ukotvit inflační očekávání ještě o něco níže, zvyšuje pravděpodobnost splnění inflačního kritéria pro přijetí eura. Právě kvůli nepatrnému překročení této podmínky byly loni zavřeny brány do eurozóny Litvě. Ostatně cílování inflace (správněji cílování inflační prognózy) je ve své podstatě cílováním inflačních očekávání.

Další změnou je zveřejňování úrokových sazeb (3M PRIBORu) odpovídajících prognóze inflace a hospodářského růstu v grafiko podobě vějíře (fan chart). Význam tohoto kroku bude záviset na tom, jak široký vějíř pro odhadovaný vývoj sazeb ČNB použije. Pokud bude použit velmi široký vějíř, jako v případě prognóz HDP z dílny ČNB, bude význam této informace malý. Trochu nejasná zůstává praktická realizace tohoto kroku. Prognóza inflace je prezentována pro horizont 12 až 18 měsíců, neboť právě za tak dlouho se může do inflace projevit dnešní změna úrokových sazeb. S prognózou inflace na rok až rok a půl dopředu je tedy konzistentní trajektorie úrokových sazeb reprezentovaná jedním jediným bodem nebo jen velmi krátkou trajektorií úrokových sazeb. Přínos zveřejňování úrokových sazeb je a bude vděčným námětem na akademické „papery“, přínos několikaměsíčního vějíře pro finanční trh je možná přeceňován.

ČNB se také odhodlala zveřejňovat v „minutes“ jmenovité hlasování členů bankovní rady o úrokových sazbách. Tento krok posílí hrátky o tom, kdo v bankovní radě je holubice nebo jestřáb. Centrální bankéři se vůči takovému nálepkování brání, praxe finančních trhů je už ale taková. Pozorněji tak mohou být sledovány informace o tom, kdo bude přítomen jednání bankovní rady a který člen rady nikoli.

Poslední oznámenou změnou je snížení počtu jednání bankovní rady o měnové politice z 12 na 8 ročně úvahy finančního trhu ovlivní minimálně. Již dnes se očekává, že nejpravděpodobnějšími termíny změn sazeb jsou leden, duben, červenec a říjen, tedy 4 termíny v roce korespondující s projednáváním velké situační zprávy s novými prognózami inflace a HDP.

Česká národní banka patří mezi nejlépe hodnocené centrální banky nejen ve střední Evropě. A právem. Byla průkopníkem při použití režimu cílování inflace při desinflaci. Dnes oznámené kroky nejsou takovou revolucí, měnová politika by se ale měla opět o kousek posunout.


Váš názor
  • Přínos vějíře
    12.03.2007 7:35

    Přínos kvalifikované péče pánů ze současného vedení ČNB o stabilizaci inflace v českých podmínkách jsem pocítil na vlastní kůži včera, když jsem si koupil cca 2 kg zcela obyčejných brambor za zcela neinflační cenu Kč 18,90 za 1 kg.Podotýkám, že se jednalo o úplně obyčejné české brambory.Vím určitě, že rok minulý stály cca 8 kč.Vzhledem k tomu, že se takto zdražují ty nejzákladnější potraviny za naprosté spokojenosti ČNB , setkáme se všichni brzy v Harrare,abychom oslavili počátek jejich praxe měnové politiky.Děkuji.
    Josef
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    4:00Čína - HDP, y/y
    4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
    4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
    11:00DE - Index očekávání ZEW
    14:30USA - Počet nově zahájených staveb
    15:15USA - Průmyslová výroba, m/m