Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČEZ: EU plánuje do roku 2020 dosáhnout 20% spotřeby energií z obnovitelných zdrojů

ČEZ: EU plánuje do roku 2020 dosáhnout 20% spotřeby energií z obnovitelných zdrojů

12.03.2007 8:47
Autor: Jan Krejčí, Patria Finance

Členské státy EU uzavřely dohodu podle niž by měly zvýšit spotřebu z obnovitelných zdrojů na 20 % z celkové spotřeby. ČEZ v roce 2006 vyprodukoval 2,5 TWh elektřiny z obnovitelných zdrojů, což je 3,8 % z jeho celkové produkce.

Náš názor: Domníváme se, že ČEZ je schopen vyprodukovat okolo 10 % elektřiny z obnovitelných zdrojů do roku 2020, což by znamenalo více než zdvojnásobení této produkce proti současné úrovni. Připomínáme, že limit pro EU je stanoven jako pro celek a bude brát v úvahu potřeby jednotlivých zemí, z čehož vyplývá, že Česká republika nebude muset nutně dosáhnout hranice 20 % spotřeby z obnovitelných zdrojů v roce 2020 a nižší množství budou kompenzovat jiné členské státy. Sdílíme názor, že není příliš reálné dosáhnout 20 % do roku 2020, a to i tehdy pokud investice ČEZu do obnovitelných zdrojů budou pokračovat podle dřívějších plánů. ČEZ plánuje investice do obnovitelných zdrojů ve výši 30 mld. Kč a z toho by 20 mld. Kč šlo na výstavbu větrných elektráren. Zprávu vnímáme z hlediska dnešního obchodování jako neutrální.


Váš názor
  • Tak já myslím,
    12.03.2007 9:37

    že prohlašovat 20% pokrytí spotřeby z obnovitelných zdrojů energie (OZE) do r.2020 za nereálné je krajně nezodpovědné a vzhledem k tomu, že dokument s tímto závazkem přijala už i EU, tak možná i trestné. Argumenty, že ČR nemá přírodní dispozice na navýšení kapacit OZE, jsou liché. prostě se tedy jen sníží spotřeba, aby se stávající podíl OZE dostal na 20%. Vždyť o tom mluví Martin Bursík již snad dostatečně dlouho, že hlavní cesta vede přes úspory. A jestli to snad někdo hodlá zpochybňovat, tak pozor. Martin by ho taky mohl nechat odvolat jako tu Drábovou z čela Státního úřadu pro jadernou bezpečnost za to, že v JE Temelín nedotahli chlapi z provozu kohout.
    Filip
    • tak nevím
      19.03.2007 8:59

      ale jestli si někdo myslí, že když se bude na chodbě zhášet, že to přinese ovoce, tak je na omylu. S rozmachem ekonomiky bude extrémně růst spotřeba energie a nic na tom nezmění jakákoliv spotřeba...čistá energie bude tak drahá a bude jí tak málo, že nevím co by se muselo stát, aby se těch 20 % dodrželo....začnem pálit svíčky??? jen ať si každej zkusí bejt tejden bez elektřiny a bez auta...potom se výstavba další atomovky nebude jevit tak odporně...p.s. vzhledem k tomu, jak dlouho se stavěl Temelín, máme nejvyšší čas s tím začít...
      loss
    • Filip
      12.03.2007 13:29

      S těmi úsporami by jste mohli začít ihned.Ty že by jsi vypnul počítač aby jsi ušetřil elektřinu.Jako další výhodu by to mělo že by jsi se neztrapňoval těmi nesmysly co jsi sem napsal.Bursík by nejvíce státu ušetřil kdyby vrátil neoprávněně čerpané státní dotace na opravu svého soukromého domu.Pište oba do rakouska,tam budou nadšením jodlovat.Všichni mluvíte o úsporách a neodpustíte si nic.
      Michal
      • Tak, tak
        19.03.2007 8:40

        Ještě si neodpustím poznámku Filipově "úvaze" o dosažení podílu OZE u nás na 20% : za chvíli bude 30. duben a Kuchtová je slušná čarodejnice - což ji takhle naučit sedět na lopatě :-) To by bylo energie biomasy :-))
        PaulC
      • RE:
        16.03.2007 9:26

        Cheche me bavi, ze vlastne mate pravdu, kudy chodim tudy po lidech zhasinam. Kde se svitit nemusi tam sviti cela chodba den, noc, slunce, mraky, je to jedno. Hlavne ze ta chodba vypada vic 'in' protoze lidi vidi, ze na to mame. A pritom staci jeden jedinej papir, 3 slova "prosime, zhasinejte. dekujeme." :)
        MikeSkeeter
    • Odvolání Drábové
      12.03.2007 11:09

      Bursík nechce odvolat Drábovou kvůli nějakému nedotaženému kohoutu. On tam chce prostě někoho jiného (protijaderného, protitemelínského, zelenějšího). Naši "zelení" přece vždy byli pro uzvaření Temelína. Nebo si myslíte, že by Bursík či jihočeská bachyně Kuchtová konečně pochopili, že nejekologičtější elektrárna je jaderná (žádné emise CO2 jako u elektráren plynových a uhelných, žádný hluk a hyzdění horských oblastí jako u větrných, žádné oteplování řek jako u vodních).
      Jakub V.
      • Nejekologičtější energie
        12.03.2007 12:58

        je přece ušetřená enrgie. To je základní postulát. Už se to konečně naučte! "Sázíme na energetické úspory a efektivitu," říká šéf zelených Martin Bursík. Velká část elektřiny se dá podle něj do budoucna ušetřit, vlastní výroba se pak dá zvýšit efektivnější technologií. Stát by měl podle něj jako majoritní vlastník ČEZ firmu dotlačit k tomu, aby při obnově uhelných elektráren investovala do nejmodernějších technologií, které mají až dvojnásobnou účinnost. Jsou sice poměrně nákladné, takže se z ekonomického hlediska vyplatí je stavět jen pokud jsou zajištěny dodávky uhlí alespoň na 40 let, ale tady teď nejde o nic míň než o ekologii. Kvůli nějakému pochybnému ekonomickému hledisku snad nebudeme prolamovat jednou vládou stanovené těžební limity na hnědé uhlí. Bursík dále prosazuje, aby se po dočerpání uhlí vsadilo na plynové a obnovitelné zdroje. Avšak plynové elektrárny se u nás nyní nestavějí, protože jejich provoz je zatím drahý. Takže zase peníze, peníze, peníze. A to v jakém prostředí jako žijeme je jedno?! Mám za to, že doba, kdy klausovsky šlo openíze až v první řadě, je snad už nenávratně pryč. Myslete na své děti! Stát jako majoritní vlastník je evidentně zkostnatělý a přestože věřím, že Martin Bursík to rozpohybuje, měli byste zejména vy, minoritní akcionáři ČEZu, jít konečně s dobou a navrhnout na VH konečně rozumné ekologické přístupy k výrobě elektřiny nebo rozdělení společnosti na výrobu a distribuce, jak po tom volá EU.
        Filip
        • OZE
          12.03.2007 13:44

          já myslím také na svou maminku v důchodu, která šetří, kde může, ale stejně by si nemohla dovolit zaplatit účet za elektřinu z OZE, protože nemá tak velký důchod. Máte vůbec tušení, kolik by taková elektřina stála? A kde by se brala?
          tomáš
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.