Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kalousek: Konvergenční program směřuje k přijetí eura v roce 2012

Kalousek: Konvergenční program směřuje k přijetí eura v roce 2012

12.03.2007 15:55
Autor: ČTK

Praha 12. března (ČTK) - Vláda dnes schválila aktualizovanou verzi konvergenčního programu, který je rozšířen i o reformní plány současné vlády. Plán směřuje k tomu, aby Česká republika přijala euro v roce 2012, uvedl na tiskové konferenci uvedl ministr financí Miroslav Kalousek s tím, že samotný dokument termín přijetí eura nezmiňuje.

"Program je připraven tak, aby termín 2012 mohl být reálný," řekl Kalousek. Podle něj bude dokument, hlavně dodatečná kapitola o reformních krocích vlády, postupně doplňována a upřesňována. Mezi reformní kroky vlády patří nejen snižování výdajů, ale například i daňová reforma.

Dokument připouští, že letos dosáhne deficit veřejných financí čtyř procent hrubého domácího produktu, zatímco předchozí verze programu počítala pro rok 2007 s 3,3 procenta. "Je nepochybné, že takto předložený program bude předmětem velké a zasloužené kritiky Evropské komise. Domnívám se, že pokud budeme schopni demonstrovat, že reformy myslíme vážně, přímo reálné sankce nehrozí," uvedl Kalousek. Při přijetí eura by měl deficit činit maximálně tři procenta HDP.

Vláda chce snížit deficit veřejných financí na tři procenta HDP v roce 2008, na 2,6 procenta v roce 2009 a na 2,3 procenta v roce 2010. Údaje ovšem nejsou podle metodiky ESA používané Evropskou unií, ale podle metodiky tzv. fiskálního cílení. Podle evropské metodiky by měly být podle Kalouska údaje vyšší maximálně o 0,2 procentního bodu. Vše ovšem záleží na předložených reformách.

Revizi konvergenčního programu lze podle analytika Patria Finance Davida Marka považovat za startovní čáru nové vlády. "Plán snížit deficit na tři procenta HDP příští rok lze považovat za poměrně ambiciózní, což je jen dobře. Vláda už ví, co chce. Až bude vědět, jak to udělat, bude to ještě lepší, a až to začne i naplňovat, zapíše do dějin českého hospodářství," uvedl s tím, že slov již bylo dost a na řadě jsou činy.

Podle analytika Raiffeisenbank Aleše Michla byly poslední tři konvergenční programy obdobné a také slibovaly snížení schodků. "Skutek ale vždycky zatím utekl," uvedl. Podle něj letos díky ekonomickému růstu stoupnou daňové příjmy o 80 až 90 miliard korun a za takovýchto podmínek je ostudou nemít schodek pod třemi procenty HDP.

Česká republika má povinnost předkládat konvergenční program Evropské komisi každoročně k 1. prosinci. Jde o pravidelnou aktualizaci programu zpracovaného při vstupu do EU v květnu 2004. Tehdy ČR předložila svou fiskální strategii, která by jí umožnila vytvořit podmínky pro přijetí společné evropské měny.

Vzhledem k mimořádné politické situaci byl podle MF pro aktualizaci programu za rok 2006 zvolen nestandardní způsob zpracování. Minulá vláda v listopadu loňského roku připravila první verzi dokumentu vycházející z návrhu rozpočtu na rok 2007, z rozpočtového výhledu a výdajových rámců na léta 2008 - 2009. Současná vláda rozšířila o kapitoly o fiskálních záměrech pro příští období, které vycházejí z programového prohlášení vlády.

Přidání nové kapitoly o programovém prohlášení umožní podle MF snížit ztráty na reputaci České republiky tím, že vláda veřejně vyhlásí své záměry konsolidovat a řešit současnou neutěšenou fiskální situaci. "Byl bych ale nešťastný, kdybychom potřebu reformy obhajovali požadavky Evropské unie. Musíme to provádět kvůli sobě a svým dětem," dodal Kalousek.

Z okolních zemí se chystá euro nejdříve přijmout Slovensko, a to od roku 2009. Maďarsko by v případě splnění svého konvergenčního plánu mohlo přijmout euro v roce 2012. Původní termín stejně jako v případě ČR kvůli stavu veřejných financí již není reálný. Polsko podle svého konvergenčního programu počítá se snížením deficitu veřejných financí pod tři procenta v roce 2009.

Nejnovějším členem eurozóny je Slovinsko, které platí eurem od začátku letošního roku. Celkem už má tedy euro jako svou oficiální měnu 13 zemí Evropské unie. Z původních členských zemí unie euro nemá Velká Británie, Dánsko a Švédsko.

ČTK

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data