Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Produkční ceny v únoru: inflace v továrnách i na polích

Produkční ceny v únoru: inflace v továrnách i na polích

14.03.2007 9:28
Autor: David Marek

Komentář doplněn
Index produkčních cen v průmyslu se v únoru zvýšil o 0,5 procenta. Meziroční inflace zde dosáhla 3,2 procenta po lednových 2,8 procenta. Inflace v průmyslu a zemědělství představuje varování. Vyšší inflační čísla nejsou jen výsledkem vnějších faktorů jako jsou ceny ropy či kovů, ale na vzestupu jsou ceny i ve většině ostatních odvětví. Načasování změny úrokových sazeb bude ještě oříškem, který se po dnešních datech a informaci o HDP za 4. čtvrtletí bude řešit patrně intenzivněji.

Indexem cen průmyslových výrobců v únoru zahýbaly především vyšší ceny produkce hutí a potravinářských výrobků. V případě kovů, jejichž ceny v únoru stouply o 1,0 procento, jde o reakci na výrazný růst cen kovů a kovových výrobků na burzách ve světě. Prakticky v případě všech kovů se růst cen za poslední rok počítá v desítkách procent. V ČR se inflace v cenách hutní produkce prozatím vyšplhala na 7,9 procenta. Ceny potravinářských výrobků již druhý měsíc rychle stoupaly vzhůru. V únoru se zvýšily o 0,6 procenta. Příčinou je již půl roku trvající trend vzestupu cen zemědělské produkce (zde meziroční inflace již dosáhla 13,0 procent). Vliv nepříliš povedeného loňského léta a nižší sklizně se začíná projevovat.

Nicméně zvýšení inflace v produkčních cenách není jen výsledkem vrtochů počasí či komoditních burz ve světě. Akceleraci inflace lze sledovat i v cenových indexech nezahrnujících potravinářské výrobky, energie a kovy. Tato indikace potenciálních zdrojů inflace ve spotřebitelských cenách společně s rychlejším než očekávaným růstem ekonomiky v závěru loňského roku, může přiblížit okamžik utažení měnové politiky v ČR.

Na konci letošního roku očekáváme, že inflace v průmyslových produkčních cenách dosáhne 3,6 procenta, tedy o jeden procentní bod více než na konci roku 2006.


Váš názor
  • Výsledky politiky ČNB
    14.03.2007 13:55

    Myslím , že po těchto výsledcích je na představitelích ČNB (pp.Tůma,Hampl a spol)., aby nás oblažili nějakým moudrem .Dle rétoriky těchto pánů jsou jevy v podmínkách ČR pouze protiinflační!Dělali a dělají všechno proto, aby se inflace nastartovala a prohloubila.My si přece nemusíme kupovat důvěru v zahraničí(p.Hampl), máme svoji vlastní cestu- a tady jsou úplně první výsledky.Nač chcete dál čekat?Vliv nepříliš povedené koncepce - nekoncepce ČNB se začíná projevovat.
    karel
Aktuální komentáře
19.04.2024
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data