Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČEZ: Silná restrikce emisních povolenek se projeví v cenách elektřiny

ČEZ: Silná restrikce emisních povolenek se projeví v cenách elektřiny

26.03.2007 13:54
Autor: 

Následuje vyjádření společnosti ČEZ k přídělu povolenek na roky 2008 - 2012 ze strany EK pro ČR:
Oproti 97,6 mil. přidělených pro roky 2005-2007 jde o výrazný pokles, který vůbec nerespektuje vyšší růst české ekonomiky.

Vzali jsme systém odpovědně a aktivními opatřeními snížili emise, ale nově přidělené množství nás za tyto aktivity spíše trestá. Není od Evropské komise férové, když státy, které plní Kjótský protokol a očekávají tak dynamický růst jako je ČR, nízkou alokací omezují. Určitě se to projeví v dlouhodobých záměrech průmyslu z hlediska rozvoje a investic do moderních a čistých technologií.

Ceny elektřiny určuje trh a cena povolenek je vstup, se kterým trh pracuje.
Viděli jsme, když cena povolenek klesala, klesala i cena elektřiny a naopak. Pokud v rámci EU bude silná restrikce povolenek, pak se jejich nedostatek promítne i do ceny elektřiny.

Ladislav KŘÍŽ
Mluvčí ČEZ

Váš názor
  • a ostatní firmy
    27.03.2007 10:26

    Pokud dojde k rekonstrukci 4 až 5 uhelných elektráren do roku 2012, tak by čez se svými povolenkami mohl klidně vyjít a možná by mu ještě zbylo právě na modernizaci těchto uhelných elektráren.
    povolenky pro čez
  • povolenky
    26.03.2007 14:33

    To je dobře,konečně utřeli nos.Taková megafirma a takhle vyskakovat.No,no.no...
    mjr.Zeman
    • povolenky
      26.03.2007 14:45

      Milý majore , koukej ať tě povýšej. Povolenky nepovolenky, ceny elektřiny porostou. Je celkem logické , čím čistější energie, tímvětší cena.Jestli tě nepovýší, tak na to mít nebudeš. Leda ,že by každý z nás dostal europovolenku, kolikrát denně si můžeme uvařit kafe , nebo čaj a kolikrát si můžem na hajzlu posvítit na noviny. Nejsem si jist, jestli ten nos neutřeš ty se svojí starou ,až uvidíš účet za elektřinu.
      kapitán Špidla
    •  
      26.03.2007 14:41

      Amerika v Kjotskem protokolu neni, nepodepisovala ustanoveni o emisich a vubec nijak nereaguje na emisni program v evrope a pritom je to jeden z nejvetsich znecistovatelu. Takze nizky pocet emisnich povolenek pro CR je jen dalsim zpusobem EU jak si pridat ekonomickou silu jinym statum, schvalne si pak porovname kolik emisnich povolenek jake staty dostaly. Proste CEZ prudce expadovala a tim ohrozovala nektere zahranicni zprostredkovatele energie a z toho pani v EU nemaji radost.
      V.
  • Odpoved na "Presne o to jde"
    26.03.2007 14:16

    Vy nejste nadsen z toho ze CEZ znecistuje zivotni prostredi, ale ze zvysenych cen energii jiste nadseny budete?! Zapomnel jste na to proc ma CR nejvetsi emise na obyvatele? Je to skladbou prumyslu,kde prevlada tezky prumysl, tedy ten ktery je nejvice energeticky narocny. Snizenymi povolenkami z nej ale lehky prumysl neudelate, ale to uz vy asi nechapete!
    Cariocas
    •  
      26.03.2007 14:39

      Přidělený objem povolenek ovlivňuje pouze výši zisku daných firem, nemá nijaký dopad na jejich chování, i při přebytku povolenek by měla být firma tlačena k ekologickému chování, jinak by se připravovala o možný příjem z prodeje povolenek. Je dobře, že nová alokace povolenek bude přísnější, protože trh s povolenkami tak snad konečně začne fungovat. Tady to škemrání ČEZu, které bude jistě následováno blbými řečmi pravicových politiků o omezení naší konkurenceschopnosti, je ubohostí.
      Michal
      •  
        26.03.2007 14:45

        Nejsme pravicovy politik, ale kdyz jednu z mala spolecnosti (ktera je vlastnictim pouze CR a jejich podnikatelu, bez vstupu zadnych zahranicnich skupin) ktera tahne PX index nahoru posledn rok, a aktivne se rozviji zacnou omezovat. Ano prijde mi to jako omezovani konkurence schopnosti CR. A pokud se podivate i dale zjisite ze EU omezuje nejen CR.
        V.
        •  
          26.03.2007 15:09

          Když vidím vychvalování ...ktera je vlastnictim pouze CR a jejich podnikatelu ..., tak hned zpozorním. Pár firem vlastněných (nebo ovládaných) českým managementem jsme tady měli - Škoda Plzeň, Tatra, Zetor, ČKD nebo IPB jsme tady již měli - a vždy to bylo k blití. Vůbec bych se nedivil, kdyby během pár let vámi vychvalovaný český vlastník ovládal většinu ČEZu - mohl by to nakonec být třeba právě ten management. To by teprve byla šleha. Socdemáci nechali ovládnout regionální energetiky ČEZem - prý budou levnější ceny a dnes je z ČEZu monopol jako hrom. Pokud by nebyly reg. energetiky pod ČEZem mohli bychom očekávat, že se ceny zastaví až dosáhnou cen v okolních státech. Když počítám ty povolenky tak mi vychází, že Polsko má pouze dvojnásobné množství na čtyřnásobný počet obyvatel. Asi nejen ČEZ by nás chtěl úpořádně nakrmit, protože 8 tun na člověka není moc.
          Honza Benda
        •  
          26.03.2007 15:02

          Jaké omezení, když ČEZ dnes vyrábí i jinde než v ČR? Nicméně ještě podivnější je, proč by něco takového mělo omezovat naši konkurenceschopnost. Nechápu v čem, když trh s povolenkami je celoevrospský a trh s elektřinou také pomaličku ztrácí národní hranice. Pokud by měl ČEZ více alokovaných povolenek, tak s nimi bude nakládat úplně stejně, jejich vlastnictví pro něj bude nákladem příležitosti, se kterým bude kalkulovat, takže při jejich vysoké ceně by je prodával a tím zvyšoval zisk, tak jako loni. Jde tu tedy pouze o to, že se některým lidem nelíbí, že nebude mít ČEZ takový zisk, nic víc, nic míň.
          Michal
          •  
            26.03.2007 15:06

            Osobne nemam nic proti emisnim povolenakm jako takovym, a obchodu s nimi. (Pokud neberem v potaz ze se budou vydelavat penize na necem co fakticky neexistuje :) ) ale spise se mi nelibi to ze se pocet povolenek snizuje proti rust Ceske ekonomiky, jejiz silnou soucasti CEZ urcite je. (to bylo pomerne trefne napsano na zacatku clanku)
            V
            •  
              26.03.2007 15:24

              Jasně, to chápu, ale pokud bychom vzali tuto logiku, tak můžeme globálně na ekologii úplně zapomenout, protože jiné světové regiony rostou ještě rychleji, stejně tak stále více znečišťují. EU musí ukázat, že jde omezovat emise i v rostoucích ekonomikách. Systém "cap and trade" pak zajišťuje, že se emise omezují tam, kde se to ekonomicky nejvíce vyplatí.
              Michal
  • Přesně o to jde
    26.03.2007 14:05

    Cílem systému obchodování s povolenkami je omezit exhalace. Je tedy zcela v pořádku, že ČR dostala povolenek méně, když má snad největší procento emisí na obyvatele ze zemí EU. Já např. nejsem vůbec nadšen z toho, že ČEZ znečišťuje životní prodtředí v ČR a elektřinu s velkým ziskem vyváží.
    kat mydlář
    • ad vyvoz energie
      03.04.2007 12:51

      Vzhledem ke zvysujicim se pozadavkum na energii by pri stavajicich kapacitach mela mit CR nedostatek energie a zadne vyvazeni by se jiz nekonalo. Je treba si kapacity zachovat a idealne je i rozsirit a prebytek vyvezt, protoze v momente, kdy se vse zlomi, nebudeme schopni skokove zvysit produkci. Jeste bych rad zminil, ze CEZ energii nejen vyvazi, ale i dovazi, a to v pripadech, kdy jeji dovoz se vyplati vice nez vyroba.
      mm
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m