Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bursík: Škrty v alokačním plánu neomezí český průmysl

Bursík: Škrty v alokačním plánu neomezí český průmysl

26.03.2007 15:50
Autor: ČTK

Praha 26. března (ČTK) - Rozhodnutí Evropské komise snížit návrh na objem českých průmyslových emisí oxidu mezi lety 2008 a 2012 přivítal ministr životního prostředí a vicepremiér Martin Bursík (SZ). Český průmysl podle jeho názoru škrty Bruselu neomezí. Pro roky 2008 až 2012 dostane Česko o téměř 15 procent méně povolenek, než o kolik žádalo. Nevládní ekologické organizace škrty očekávaly a kvitovaly, autoři původního návrhu od nich navíc možná obdrží titul Ropák roku.
Návrh zněl na 102 milionů tun emisí CO2 ročně, ale komise je ochotna souhlasit nejvýše s 86,8 milionu tun ročně. S limitem nižším než 90 milionů tun nesouhlasí ministerstvo průmyslu a obchodu.
"Přidělené množství povolenek je o pět procent vyšší než jsou reálné emise českého průmyslu. Je zřejmé, že Komise se rozhodla neopakovat chybu při přidělování povolenek v minulém kontrolním období a jejím cílem je zvýšit cenu emisních povolenek na trhu," řekl Bursík ČTK. Doplnil, že cílem systému je snižovat emise, nikoli nechat firmy vydělat na prodeji povolenek, které jim přebývají v důsledku jejich příliš benevolentního přidělování.
Komise si je podle ministra vědoma, že nyní určí, zda Evropa bude systém emisního obchodování dále rozvíjet, či zda se trh s uhlíkem zhroutí. Přílišná benevolence komise při přidělování emisních povolenek v minulosti vedla ke snížení jejich ceny a v jednu chvíli téměř ke zhroucení trhu, konstatoval Bursík.
Vojtěch Kotecký z ekologického sdružení Hnutí Duha připomenul, že Česko patří k evropským rekordmanům v exhalacích. "Politici dostali pořádnou lekci, že to musí řešit - ne pořád jenom odkládat na příště. Omezení exhalací rozhýbe modernizaci, inovace a investice do čistých, efektivních technologií," řekl ČTK. Schválené číslo neodpovídá stoprocentně návrhu, který prosazovaly české nevládní organizace, ale coby kompromis ho podle Koteckého může Duha podpořit.
Ministra průmyslu a obchodu Martina Římana (ODS), v jehož úřadu původní návrh vznikl, navrhla dnes regionální pobočka Společnosti pro trvale udržitelný život (STUŽ) na ekologickou anticenu Ropák roku 2006. Stejnou nominaci kvůli povolenkám získala i náměstkyně ministra životního prostředí Rut Bízková (ODS).
"Římanem spolupředložený návrh zvýšit emise skleníkových plynů z průmyslu by znamenal i zvýšené zamoření vzduchu, který dýchají miliony lidí. Spalování fosilních paliv neohrožuje jen klima, ale produkuje také prach, oxidy dusíku, polyaromatické uhlovodíky a další nebezpečné látky ohrožující zdraví lidí. Přitom již dnes zhruba dvě třetiny obyvatel ČR žijí v nepřípustně znečištěném ovzduší,” sdělil ČTK předseda plzeňské organizace STUŽ Miroslav Šuta.
Bízková měla národní alokační plán v agendě na ministerstvu životního prostředí v době, kdy ho řídil Petr Kalaš. Před nástupem do funkce pracovala pro společnost ČEZ. "Náměstkyně Bízková je naplněním lidového úsloví o kozlu zahradníkem a exemplárním příkladem klientelismu, neboť největší profit z jím navrženého zvýšeného množství povolenek na znečišťovaní skleníkovými plyny by měl její bývalý dlouholetý zaměstnavatel - firma ČEZ," uvedl Šuta.

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data