Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Říman: Snížení emisních povolenek bude mít nepříznivý dopad na českou ekonomiku

Říman: Snížení emisních povolenek bude mít nepříznivý dopad na českou ekonomiku

26.03.2007 17:25
Autor: ČTK

Praha 26. března (ČTK) - Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman dnes nevyloučil, že Česká republika kvůli nižšímu přídělu emisních povolenek na roky 2008 až 2012 podá žalobu na Evropskou komisi. Česká republika podle dnešního verdiktu EK dostane pro roky 2008 až 2012 o téměř 15 procent méně emisních povolenek, než o kolik žádala. Podle Římana by to mělo nepříznivý dopad na růst české ekonomiky.
"Ve středu o tom (dopadech snížení emisních povolenek na českou ekonomiku) budu informovat vládu, přičemž jedním z mých návrhů na reakci bude podání žaloby proti rozhodnutí EK," uvedl dnes Říman v tiskové zprávě zaslané ČTK. Kvůli výraznému snížení emisního přídělu již EK zažalovalo Slovensko.
Česko požádalo Brusel o povolenky na zhruba 102 milionů tun emisí kysličníku uhličitého ročně, ale komise je ochotna souhlasit nejvýše s 86,8 milionu tun ročně. To je o 14,8 procenta méně, než ČR navrhovala.
Snížení množství emisních povolenek podle Římana podváže českou ekonomiku. "Průmyslová výroba roste o osm až devět procent ročně a jen spuštění nové automobilky Hyundai zvýší spotřebu elektřiny v ČR o jednu až dvě terrawatt hodiny za rok, tedy o 2,5 až tři procenta," upozornil Říman.
S tím souhlasí i podnikatelé. "Dopad na ekonomiku bude nepříznivý, protože přidělené povolenky nebudou stačit rozvoji podniků a ty si při větší produkci CO2 budou muset další kupovat na trhu," uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl. Čím bude povolenek rozděleno méně, tím více poroste jejich cena. Když se cena vyšplhá vysoko, budou muset průmyslníci zvedat cenu svého zboží včetně elektřiny a tepla, nebo budou nuceni dříve investovat do velmi drahých moderních technologií, dodal.
Pokud české podniky budou muset povolenky nakupovat při nynější ceně (1,29 eur za kus), bude na to český průmysl potřebovat v příštích pěti letech minimálně 28 milionů eur (780 milionů Kč) ročně, tj. zhruba 130 milionů eur (3,64 miliardy Kč) na celé období. Pravděpodobně to ale bude několikanásobně více, protože nynější cena 1,29 eur za povolenku z poloviny března 2007 je považována za rekordní minimum a bylo i období, kdy se povolenky prodávaly i za 28 eur, upozornil Míl.
Podle Římana je zajímavé, že EK výrazně snížila emisní povolenky především novým členským státům EU, jejichž ekonomiky v posledních letech prudce rostou. "Alokační plán Lotyšska byl snížen o 57 procent, v případě Litvy se jednalo o 46 procent, slovenské povolenky byly zkráceny o 21 procent, polské o 27 procent a české o 16 procent. Navíc všechny tyto státy na rozdíl od většiny starých členských zemí plní své závazky vyplývající z Kjótského protokolu," zdůraznil Říman.
Nižší limit emisních povolenek podle Římana povede k ekonomickému znevýhodnění celých odvětví na globálním trhu. "V řadě odvětví může také dojít k přesunu celých výrob mimo území EU," varoval. Dodal, že snížení emisních povolenek proti původnímu návrhu české vlády postihne zejména menší výrobce a malá zařízení centrální výroby tepla bez kogenerace. "To způsobí problémy především v oblasti komunálních a místních služeb," podotkl.
Na možný růst cen elektřiny upozornil i mluvčí energetické skupiny ČEZ Ladislav Kříž. Cena povolenek je vstupem, se kterým trh s elektřinou pracuje. "Viděli jsme, když cena povolenek klesala, klesala i cena elektřiny a naopak," uvedl Kříž.
ČEZ snižoval produkci emisí a přebytky pak prodával na trhu a vylepšoval si tím čistý zisk. "Nově přidělené množství nás za tyto aktivity spíše trestá. Není od EK férové, když státy, které plní Kjótský protokol, a očekávají tak dynamický růst jako je ČR, nízkou alokací omezují," dodal.
Analytik HVB Bank Pavel Sobíšek naproti tomu připomněl, že snižování přídělu povolenek se týká drtivé většiny zemí EU, takže tuzemský průmysl nebude znevýhodněn z hlediska mezinárodní konkurence v rámci unie. Příděl prý znamená, že povolenky přestanou být cárem papíru, ale mohou se stát motivačním nástrojem ke snižování emisí. Pro nynější výrobní kapacity nebude nový příděl znamenat žádná faktická omezení, dodal.
Z Bruselu přišla jasná ekologicky zabarvená odpověď, řekl analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Brusel ale podle něj také musí pochopit, že Česko a Slovensko má nejvíce zaměstnaných lidí v průmyslu ze všech států EU. "České podniky určitě mohou vyrábět více ekologicky, přílišné a rychlé utahování opasků je ale ohrožuje hlavně v boji s asijskými a americkými firmami," upozornil.
Brusel stejně jako v případě většiny ostatních členských států Česku vytýká, že žádalo o daleko více povolenek na emise CO2, než dosud české podniky vypouštěly do ovzduší. V letech 2005 až 2007 mají české podniky k dispozici povolenky na 97 milionů tun. V roce 2005 jich využily jen na 82 milionů tun. Česká vláda zdůvodnila žádost o více povolenek na roky 2008 až 2012 tím, že v roce 2005 rostla domácí ekonomika pomaleji, takže spotřeba emisí neodpovídala její reálné síle.

Váš názor
  • ..a kdo za to může?
    27.03.2007 9:43

    ..byla to právě západní evropa, kdo tenhle stav podělal. Oni nás předhodili Hitlerovi i Stalinovi a sami si makali v tržním hospodářství. Teď mají na technologie, které jsou samozřejmě hodně před námi a mají menší produkci emisí.....
    Michal
Aktuální komentáře
24.04.2024
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m