Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Ministr Říman odvolal šéfa CzechInvestu Tomáše Hrudu

ČTK: Ministr Říman odvolal šéfa CzechInvestu Tomáše Hrudu

30.03.2007 14:45
Autor: ČTK

Praha 30. března (ČTK) - Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman dnes odvolal z funkce generálního ředitele agentury na podporu podnikání a investic CzechInvest Tomáše Hrudu. ČTK to dnes sdělil mluvčí ministerstva Tomáš Bartovský. "Důvodem byly závažné systémové a organizační nedostatky zjištěné ministerskou kontrolou, která byla v agentuře zahájena v tomto týdnu. První výsledky dokládají, že agentura CzechInvest postrádá účinný manažerský dohled," uvedl Bartovský. Hruda považuje důvody odvolání za zástupné.
Ačkoli podle Bartovského je kontrola teprve na začátku, již nyní narazila na nesrovnalosti při zadávání veřejných zakázek. "Domníváme se, že v pěti zjištěných případech jednal CzechInvest v rozporu se zákonem," míní mluvčí.
"Důvody mého odvolání, které udává ministerstvo průmyslu a obchodu jsou účelové a nezakládají se na pravdě. Za svou prací a prací všech zaměstnanců CzechInvestu si stojím a naše výsledky považuji za výborné," sdělil dnes ČTK Hruda. V pozadí jeho odvolání stojí podle jeho slov dlouhodobě nepříznivý vztah ministra k jeho osobě a CzechInvestu jako celku.
Hruda uvedl, že respektuje právo ministra vybrat si pro spolupráci lidi, kterým důvěřuje. "Nemohu ale souhlasit s takto nekorektním odůvodněním, které navíc znevažuje výsledky práce všech zaměstnanců agentury," míní.
K nedostatkům patří podle ředitele sekce strukturálních fondů MPO Miroslava Elfmarka zakázka na propagaci úspěchu Operačního programu Průmysl a podnikání (OPPP) v médiích, která byla rozdělena na pět menších částí. "Díky čemuž mohla agentura oslovit pouze tři firmy, aniž by musela vypsat transparentní výběrové řízení," uvedl Elfmark.
Hned na začátku kontroly také úřad zjistil, že CzechInvest bez souhlasu ministerstva zvýšil počet svých pracovníků o dvojnásobek. "Nedodržení závazných limitů mělo dopad do rozpočtu ministerstva v roce 2006 a nejspíše bude mít dopad do rozpočtu MPO i v letošním roce," podotkl Elfmark.
Odvolaný šéf CzechInvestu s údaji ministerstva nesouhlasí. Inzerci v médiích k Operačnímu programu Průmysl a podnikání agentura údajně zadala přímo a způsobem, který byl podle Hrudy ekonomicky výhodnější, než kdyby firma využila prostředníka. "Celou kampaň také odsouhlasila pracovní skupina Publicita, kterou řídí ministerstvo průmyslu a obchodu," uvedl Hruda.
"V případě navýšení počtu pracovníků agentury bez údajného vědomí ministerstva se jedná o evidentně nepravdivou informaci," dodal Hruda. Ministerstvo bylo podle něj o skutečném počtu pracovníků agentury pravidelně informováno, zvyšování počtu zaměstnanců se navíc musí vždy dít se souhlasem ministerstva. Navýšení počtu pracovníků prý bylo přirozeným důsledkem několikanásobného rozšíření agendy v souvislosti se zaváděním prostředků ze strukturálních fondů EU.
Hruda se stal šéfem CzechInvestu v době, kdy byl ministrem průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD). Urban dnes ČTK v reakci na dnešní Římanův krok řekl, že se nemůže k důvodům odvolání Hrudy vyjádřit, neboť nezná konkrétní důvody, které k tomu vedly. "Hrudu jsem vždy považoval za jednoho z nejschopnějších mužů v oboru. Pro exekutivu je to poměrně velká ztráta," uvedl.
Odvolaný Hruda působil v čele CzechInvestu od listopadu 2005. Vystudoval ekonomii a mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy a do CzechInvestu přišel jako projektový manažer v roce 2000. Hruda poté vedl například tým, který měl na starost projekt kolínské automobilky TPCA. Později se stal ředitelem odboru investičních projektů a od ledna 2005 byl ředitelem zastoupení v Japonsku, kde se zabýval podporou přílivu japonských investic do ČR.
Do budoucna se podoba CzechInvestu zřejmě změní, neboť jej ministr Říman chce spojit s agenturou CzechTrade, která má na starosti podporu exportu. Sloučení těchto institucí je součástí organizačních změn, které Říman a ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje ve svých 12 podřízených a příspěvkových organizacích. Změny by se měly podle úřadu promítnout i ve snížení počtu zaměstnanců. CzechInvest a CzechTrade zaměstnávají zhruba 270 lidí a mají několik desítek kanceláří v tuzemsku a řadě dalších zemí.

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m