Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Střední Evropa: Důležité akciové zprávy - průběžně doplňováno

Střední Evropa: Důležité akciové zprávy - průběžně doplňováno

02.04.2007 10:31
Autor: KBC/Patria

Vienna Capital Partners získala 9,86 % ve FHB Bank
Vienna Capital Partners (VCP), kontrolovaná rakouským investorem Heinrichem Pecinou, získala 9,86% podíl v FHB Bank. VCP získala 580 tisíc akcií FHB z 5,8 mil. dostupných na budapešťské burze, což je maximální množství, které se dá získat bez předchozího souhlasu Dozoru nad finančními institucemi (PSzAF). Pecina za podíl v FHB údajně zaplatil 12 mld. HUF.
Náš názor: Z předchozích prohlášení prezidenta FHB Ference Karvalitse by mohla být privatizace banky považována za úspěšnou, pokud by společnost ocenila mezi 120-140 mld. HUF. Toto vyjádření oceňuje banku v rozmezí 1 818-2 121 HUF na jednu akcii proti současné tržní ceně 2 035 HUF, což znamená, že možný růstový potenciál je již téměř započítán. 
 
TVN: Sledovanost v 1Q07 mírně poklesla
Kanály TVN reportovaly mírný pokles podílu cílové skupiny na sledovanosti v 1Q07, meziročně o 0,86 procentního bodu na 17,08 %, na základě slabšího programu. Za stanicí Polsat tak meziročně zaostala o 0,40 procentního bodu na 19,65 %. Veřejnoprávní kanály rovněž zaznamenaly pokles sledovanosti, TVP1 meziročně o 0,41 procentního bodu na 21,34 % a TVP2 meziročně o 1,91 procentního bodu na 17,56 %.
Náš názor: Na základě této zprávy bychom mohli být svědky určitého negativního vlivu na obchodování, i když slabší program TVN je evidentní již nějakou dobu. Management TVN již dříve uvedl, že program upraví po zveřejnění dubnových výsledků sledovanosti. 
 
PKN Orlen se nepodařilo uzavřít dohodu s KazMunaiGas
PKN Orlen se nepodařilo podepsat smlouvu o spolupráci o průzkumu a výrobě se společností KazMunaiGas, jak v pátek pro agenturu Reuters uvedl generální ředitel Piotr Kownacki.
Náš názor: PKN se nedaří získat přístup k výrobním aktivům, které bude, ve světle současného růstu cen ropy, stále obtížnější získat. I když střednědobá strategie PKN počítá ročně se 130 mil. USD na projekty upstreamu v období 2007-2009, v současnosti se tento záměr ocitl pod tlakem. Nicméně zprávu nehodnotíme jako negativní, protože plány na expanzi upstreamu PKN stále považujeme za rizikový faktor pro akcionáře. Podle našeho názoru existuje slušná šance, že PKN bude přeplácet upstreamová aktiva kvůli nedostatku zkušeností a tvrdé konkurenci.

Bank Pekao dokončila převzetí HVB Bank Ukraine
Bank Pekao dokončila akvizici 100% podílu HVB Bank Ukraine za 84,3 mil. EUR od UniCredito. Transakce proběhla za použití vlastních fondů Bank Pekao.
Náš názor: Trh podle našeho názoru tuto transakci všeobecně očekával, protože odpovídá strategii Unicredito na spravování ukrajinských operací skupiny Unicredito prostřednictvím Bank Pekao, a tato banka tuto transakci oznámila již dříve. Bank Pekao chce v letošním roce otevřít 60 poboček a více než 100 prodejních míst. Zástupci banky rovněž nevyloučili expanzi banky prostřednictvím akvizic a uvedli, že banka by na ukrajinském trhu mohla utratit až 1 mld. PLN. Očekáváme, že zpráva bude mít neutrální dopad na cenu akcií.

PKO BP: Dnes bude jmenován nový generální ředitel
Podle polského tisku jmenuje dnes dozorčí rada banky PKO BP nového generálního ředitele. Spekuluje se o jednom z trojice Andrzej Klesyk (zástupce generálního ředitele Boston Consulting Group), Maria Paslo-Wisniewska (bývalá generální ředitelka Bank Pekao) a Marek Gluchowski (současný generální ředitel).
Náš názor: Zprávu hodnotíme jako pozitivní, protože banka nemá generálního ředitele od září loňského roku, nicméně neočekáváme, že jeho jmenování bude mít výrazný vliv na cenu akcií.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:33Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data